Vraag & Antwoord

Trashcan

[juli/augustus] Nieuwste generatie moederborden

Anoniem
None
23 antwoorden
 • PCI Express is in opmars, ook in de nieuwe moederborden. Alles draait daarbij om de chipset. Wij testten vijf borden, met vier verschillende chipsets. Of het nu gaat om state of the art of een basismodel, de hele nieuwe generatie komt aan bod!

  Geef hier uw mening over dit artikel.
 • Interessante opmerking in het artikel: "vanwege plaatsgebrek kunnen/willen we niet alle beschikbare moederborden testen maar hebben we ons beperkt tot 5 stuks" Okay, is wat voor te zeggen, maar:
  a) wie bepaald welke mobo er gebruikt gaan worden in de test en wat waren de criteria om voor een bepaald mobo te kiezen?
  b) waarom 5 mobo als er maar 4 chipsets zijn?
  c) waarom testen jullie niet gewoon alle beschikbare mobo, compileren vervolgens een samenvatting v/d test voor in t blad en wie de hele test wil nalezen kan dat onder opgaaf van z'n HCC lidmaatschapsnr online doen?

  Groet, M.V. Wesstein
 • a) Beschikbaarheid is het belangrijkste criterium, het is niet zo dat we een lijst van te testen moederborden samenstellen en die vervolgens aanvragen.
  We maken een lijst van "types" moederborden die we graag willen testen, bijvoorbeeld voor elke chipset een exemplaar. Vervolgens nemen we contact op met de moederbordfabrikanten om die lijst af te werken.
  Helaas zijn lang niet alle fabrikanten in staat meteen een specifiek model toe te zeggen. Vaak hebben ze een dag of twee nodig om dat uit te zoeken, of ze verwachten een bord maar weten nog niet precies of die op tijd voor de deadline binnen zal komen.
  b) We gaan ervanuit dat het beter is twee borden met dezelfde chipset te testen dan risico te lopen dat we geen enkel bord met die chipset binnenkrijgen. Denk eraan dat we vaak in een middag een heel stel fabrikanten opbellen, maar dat het dan nog gemakkelijk een dag of twee duurt voordat we van iedereen bevestiging hebben.
  c) Een moederbord test is altijd een afweging van aantal geteste moederborden versus aantal woorden/moederbord. Als ik het goed begrijp is jouw voorstel een gruwelijk groot artikel op de site te zetten, met een samenvatting in het blad. Aangezien ik per woord betaald krijg lijkt me dat een enigzins prijzig voorstel.
 • OK, ik snap het. Ik heb geen verstand van tijdschriften maken of artikelen schrijven…. Per woord uitbetaald worden? Da's prestatiebeloning pur sang dus ;) En ja, wat je zegt klopt wel, ware het niet dat ik dan zo'n gruwelijk lang artikel zou willen hebben. Een aantal kortere artikelen over één specifieke chipset en een vergelijking tussen de chipsets onderling lijkt me een veel beter idee. Je kunt de artikelen, en daarmee jouw inkomen, dan beter spreiden in de tijd…

  Groet, M.V. Wesstein (heeft meer verstand van computers ;))
 • Helaas krijgen we slechts een beperkt aantal woorden per artikel toegewezen. :P

  In Computer!Totaal krijgen moederborden, processors en chipsets (snelle schatting) gemiddeld ongeveer 2000 á 2500 woorden per maand toebedeeld, meer ruimte is er niet. We moeten dus een afweging maken tussen het aantal behandelde onderwerpen en diepgang per onderwerp.
 • Er staat een klein foutje in…

  Er staat dat de DFI Lanparty UT nF4 SLI-DR 189.95 kost bij Mycom, maar dat is de prijs van de SLI-D.. De SLI-DR kost 215,-
 • Oeps. :oops:

  Hoewel de prijzen ook gemakkelijk gewijzigd kunnen zijn tegen de tijd dat het artikel gepubliceerd wordt.
 • Een SLI mainboard in deze vergelijking vind ik de plank totaal mis slaan.
  De DFI LP UT NF4 SLI DR is bij mycom tevens niet leverbaar.
  Wel de DFI LP UT NF4 SLI D welke dus 189 euro is. En bij gerenomeerde shops voor rond de 170 euro te koop is.
  De DFI LP NF4 SLI DR (MET alle extra's) is wel leverbaar en kost dus 215 (welke ik NIEUW heb gekocht voor 150 euro 8)) en bij andere shops rond de 195/200 euro. Goh wat is mycom toch duur ;) De AX8 is bij komplett vandaan welke bekend staat om zijn betere prijzen zeker ten opzicht van een keten als Mycom.

  Wat wellicht onduidelijk kan zijn is dat UT betekend ZONDER extra's (zoals FrontX met diagnose-LED's, stickers en casebadges, koelpasta, UV sleeve, PC Transpo (een soort van draagriem om jouw PC gemakkelijk te kunnen meenemen naar een LanParty) en extra user guides.

  De prijzen van de artikelen uit het artikel zijn over het algemeen vrij gelijk gebleven aangezien ik de prijzen aardig in de gaten heb gehouden (zeker met de koop van een DFI NF4 welke ik op het oog had)

  Voor de vergelijking had het echter een stuk logischer geweest de DFI LP UT NF4 Ultra-D te kiezen welke een stuk goedkoper is en vergelijkbare opties heeft als de AX8 en de NF4 Ultra borden aangezien de SLI-DR bv een extra s-ata chip heeft welke ik echter niet op het plaatje kan ontwaren.
 • Hmmm geen feedback? :(
 • Voor de prijzen nemen we contact op met de fabrikanten. In dit geval vroeg DFI de prijs op bij MyCom om in het artikel te vermelden - de meeste fabrikanten gebruiken hun adviesprijs.

  De moeilijkheid met dit soort vergelijkingen is dat alle fabrikanten het liefst hun 'vlaggeschip' sturen. Dat is voor S939 meestal een nForce4 SLI, afgeladen met alle mogelijke features en een bijbehorend prijskaartje. Het spreekt voor zich dat die borden voor slechts een kleine groep interessant zijn.
  Sluiten we SLI uit van de vergelijking, dan komen ze allemaal met afgeladen Ultra's aanzetten. Voor ons is het interessanter een breder spectrum van de beschikbare borden te bekijken. Vandaar bijvoorbeeld het MSI bord, als enige een microATX model.
 • Dat beperkt je nogal in de mogelijkheden tot een goede review[img:7d5f586c7d]http://gathering.tweakers.net/global/smileys/nosmile.gif[/img:7d5f586c7d]
 • Ik vroeg me eigenlijk af welk geheugen jullie gebruikt hebben. In bijzonder die voor de DFI Lanparty. Want het is toch moeilijk om geschikt geheugen te vinden. Over Corsair bijvoorbeeld lees ik niet veel positiefs.
 • [quote:aa7bd080d1="Ascathon"]Ik vroeg me eigenlijk af welk geheugen jullie gebruikt hebben. In bijzonder die voor de DFI Lanparty. Want het is toch moeilijk om geschikt geheugen te vinden. Over Corsair bijvoorbeeld lees ik niet veel positiefs.[/quote:aa7bd080d1]
  Corsair is prima spul, maar als je echt wilt overclocken kan je beter ergens anders naar kijken zoals OCZ en Gskill.
  In principe slikt die DFI alles wel.
 • Ik weet niet meer wat we in deze test gebruikt hebben. Soms vragen we Corsair aan, anders gebruiken we meestal Kingston Valueram. Niet omdat het zulk eersteklas spul is, dat is het namelijk niet, maar het werkt wel met praktisch alle moederborden en het ligt hier al. :)

  Voor een echt overklokartikel vragen we wel beter geheugen aan.
 • Computer!Totaal 7/8 2005 zegt op pag. 74, dat socket-754 maar één geheugenkanaal heeft, waardoor je niet meer dan twee geheugenmodules kunt gebruiken. Toch raar dat dan fabrikanten welke s754 borden maken met drie dimm sloten ? Wie moet je dan geloven ?

  De Msi K8T Neo kan zelfs met 3 single sided modules op 400Mhz draaien.
  http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=496

  Idem de Msi K8N Neo.
  http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=571
 • In theorie heeft MSI gelijk. In de praktijk heb je grote kans op moeilijkheden met de stabiliteit. Je ziet in MSI's lijst al dat DDR333 veel meer vrijheid geeft wat betreft mogelijke combinaties. Ik denk dat ze enigzins optimistisch zijn, dat heb ik eerder meegemaakt.

  Je resultaten hangen ook af van het merk en type geheugen en de versie van de CPU. De nieuwe E-Stepping heeft een verbeterde geheugencontroller.
 • De nieuwe Rev. E core is o.a. Venice en San Diego welke op socket-939 zijn, en dus niet relevant betreft socket-754 eigenschappen. Hebben jullie zelf al de s754 getest met meer dan twee SS en/of DS modules ? Zo ja, hoe zijn jullie ervaringen hiermee dan ?
 • [quote:91ec41945b="egslim"]S939 meestal een nForce4 SLI.[/quote:91ec41945b]
  Helaas mis ik in het artikel dat het onmogelijk is om oudere Windows versies
  (98se, ME) te installeren op een moederebord met een Nforce 4 chipset.
  Probeer het maar eens op bijv. een Asus A8N.
  Mogelijk voer voor een nieuw artikel?
  Jack Marotick
 • Interessant, ik zag net op de nVidia site dat Windows 9x inderdaad niet langer ondersteund wordt. Zal de volgende keer een opmerking erover plaatsen, maar verder lijkt het me geen artikel waard.
 • [quote:73ad879b37="egslim"]Interessant, verder lijkt het me geen artikel waard.[/quote:73ad879b37]
  Kom, kom een chipset die meewerkt aan de alleenheerschappij van Microsoft
  en je dus dwingt het laatste besturingssysteem te nemen?
  Nog even en we krijgen de anti Linux chipset.
  Jack Marotick

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord