Vraag & Antwoord

Trashcan

[september 2005] De bezem door het Windows-register

Anoniem
Edmond Varwijk
7 antwoorden
 • Windows XP stroomlijnen. Niemand ontkomt aan onderhoud van het register in Windows XP. In deze workshop halen we de bezem er doorheen, zodat alles weer geolied functioneert!
 • Regcleaner is ook een handig programmaatje om oude registry entries te verwijderen zonder in het register te duiken d.m.v. regedit

  http://www.majorgeeks.com/download460.html
 • Ik vind het erg gevaarlijk om de mensen te adviseren om in het register rond te gaan neuzen en met de hand allerlei entries te gaan verwijderen.
  Zelf gebruik ik "Regsupreme", dat na het werk van een freeware programma nog meer dan 1000 (duizend) ongeldige entries vond. Ik denk niet dat ik die allemaal met de hand had kunnen verwijderen.
  Dat programma is volledig functioneel tijdens de evaluatieperiode, dit in tegenstelling tot het in Computer! Totaal aangeraden "Winrescue", waarin de functie om het register te defragmenteren geblokkerd is tijdens de evaluatie! Leuke tip!
  Overigens kun je het register ook defragmenteren met behulp van scanreg.
  Onder Windows Me start je de computer op met de "nood" diskette (je komt dan in DOS), en ga je naar C:\windows. Dan typ je "scanreg[spatie]/opt" en klaar!
  Voor andere Windows versies is het misschien iets anders, maar dat kun je allemaal vinden in de KB van Microsoft.

  Vriendelijke groet,
  Rene Hasekamp
 • [quote:7dc70104ed="renehasekamp"]Ik vind het erg gevaarlijk om de mensen te adviseren om in het register rond te gaan neuzen en met de hand allerlei entries te gaan verwijderen. Zelf gebruik ik "Regsupreme", dat na het werk van een freeware programma nog meer dan 1000 (duizend) ongeldige entries vond. Ik denk niet dat ik die allemaal met de hand had kunnen verwijderen.[/quote:7dc70104ed]

  Ik verbaas me altijd zeer door deze redenatie. Zelf doen en beslissen wat ik wel en niet doe is blijkbaar minder dan een programma dat ik niet zelf geschreven heb, er wijzigingen in laten aanbrengen??!?!? Security technisch is het laatste totaal onverantwoord en zeker iets om rekening mee te houden.

  Kortom, nobody f*cks with my Registry behalve ikzelf!

  groetjes Edmond
 • [quote:a248189740="renehasekamp"]Ik vind het erg gevaarlijk om de mensen te adviseren om in het register rond te gaan neuzen en met de hand allerlei entries te gaan verwijderen.
  Zelf gebruik ik "Regsupreme", dat na het werk van een freeware programma nog meer dan 1000 (duizend) ongeldige entries vond.[/quote:a248189740]

  Het 'rondneuzen in het register en allerhande entries verwijderen' is natuurlijk iets anders dan bewust het register bekijken en doordachte keuzen maken. Of je uiteindelijk gebruik maakt van een registerprogramma of het heft in eigen hand neemt en zelf aan de slag gaat, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Het grote nadeel van alles eenvoudigweg overlaten aan een programma is dat je zelf geen controle hebt over de wijzigingen die worden doorgevoerd. Voor veel gebruikers is dit een vervelend gevoel (en niet geheel onterecht). Een eigen besef van hoe het register in elkaar steekt en welke locaties welke functie hebben, is bijzonder aan te raden. Overigens hoeft het niet zwart/wit te zijn. Ik zelf geef de voorkeur aan de middenweg: een deel handmatig opschonen (zodat je zelf controle houdt over de wijzigingen en weet wat er gebeurt) en een deel geautomatiseerd opschonen (voor de laatste restjes en loze ruimte). En natuurlijk altijd van te voren de back-upfunctie gebruiken.
 • [quote:31139eccde="Edmond Varwijk"][quote:31139eccde="renehasekamp"]Ik vind het erg gevaarlijk om de mensen te adviseren om in het register rond te gaan neuzen en met de hand allerlei entries te gaan verwijderen. Zelf gebruik ik "Regsupreme", dat na het werk van een freeware programma nog meer dan 1000 (duizend) ongeldige entries vond. Ik denk niet dat ik die allemaal met de hand had kunnen verwijderen.[/quote:31139eccde]

  Ik verbaas me altijd zeer door deze redenatie. …[/quote:31139eccde]
  Ik verbaas me er niet over. Bij anti-virus, firewalls & anti-spyware programma's hebben we dezelfde houding en wie zegt dat die niks fout doen ?

  En iemand die daadwerkelijk alles onder controle had willen houden zou een volledig open-source OS hebben geinstalleerd ipv een closed-source pakket als Windows. ;)

  Als je de ene stap kunt zetten, dan is de andere ook geen probleem.
 • En zo valt er vanuit elke invalshoek wel iets te zeggen over hoe het register te onderhouden. Zelf gebruik ik al jaren een programma dat mij keurig helpt alle fouten en overbodige rotzooi in het register te vinden, mij van advies dient over welke zaken zonder en welke met risico kunnen worden verwijderd, voordat ik voor dat laatste kies, telkens een backup maakt en vervolgens die zaken die ik wil verwijderen keurig verwijdert.

  Overigens kan dit programma nog veel meer dan alleen het onderhouden van het register. Het heet JV16 Powertools. Een volledig functionele proefversie (30 dagen) kun je gratis downloaden op

  http://www.macecraft.com/

  Als het je bevalt kun je voor $ 30,= een licentie kopen, waarmee je verzekerd bent van updates, etc.

  ————————————————————————————-

  Nog even iets heel anders. In stap 8 van het artikel staat een tip om via "Control Userpasswords2" oude aanmeldingen te verwijderen. Ik heb de beschreven procedure gevolgd, maar het werkt bij mij niet. Weet iemand hoe dat kan? Ik gebruik Windows XP Home Edition met alle Servicepacks en updates.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.