Vraag & Antwoord

Trashcan

oktober 2005: Platte & betaalbare tv's

Anoniem
JaFO
29 antwoorden
 • [b:2ba96e626b]Breedbeeld LCD-TV's[/b:2ba96e626b]

  26-inch lcd-tv's tot 800 Euro

  Eindelijk zin platte tv's op een prijspunt gekomen dat een grote groep consumenten serieus overweegt om ze aan te schaffen. Wij gingen op zoek naar betaalbare 26-inch modellen (66 cm) en geven aan waar u op moet letten bij uw aankoop.
 • Naar aanleiding van uw artikel "Platte & betaalbare tv's" is bij mij enige onduidelijkheid ontstaan.
  In de test staat de LG RZ-26LZ50 als zijnde het geteste model. Het model op het plaatje is echter NIET de LG RZ-26LZ50, maar waarschijnlijk de LG 26LX2R. Aan de test te zien is dit ook het model dat getest is (HDMI-aansluiting, PIP etc.).
  In het overzichtstabelletje staan sommige specificaties van de RZ-26LZ50 en sommige van de 26LX2R.
  De RZ-26LZ50 heeft GEEN HDMI-aansluiting, de 26LX2R wel.
  De RZ-26LZ50 heeft een resolutie van 1280x768 (15:9), de 26LX2R heeft een resolutie van 1366x768 (16:9).
  Daarnaast is de 26LX2R (als ik even snel zoek op kieskeurig) op zijn goedkoopst te krijgen voor 917 euro. Deze valt dan ook niet in de categorie onder de 800 euro.
  Nu is helaas niet duidelijk wat nu wat is en of de LG RZ-26LZ50 vergelijkbaar is met het geteste model (in ieder geval niet qua HDMI).

  Met vriendelijke groet,
  Erwin
 • Wat een beetje (erg) storend is bij het artikel is dat er een reclame voor notebooks midden door het artikel zit zodat het lijkt alsof de kop voor het artikel "Platte" is ipv "Platte betaalbare tv's".

  Ik vraag me wel af wat een (erg mager) artikel over tv's in een computerblad nog te zoeken heeft. Het zit ondertussen wel heel erg ver van computerhardware af en het levert nauwelijks informatie op.
 • [quote:f45f54c2cc="JaFO"]Wat een beetje (erg) storend is bij het artikel is dat er een reclame voor notebooks midden door het artikel zit zodat het lijkt alsof de kop voor het artikel "Platte" is ipv "Platte betaalbare tv's".

  Ik vraag me wel af wat een (erg mager) artikel over tv's in een computerblad nog te zoeken heeft. Het zit ondertussen wel heel erg ver van computerhardware af en het levert nauwelijks informatie op.[/quote:f45f54c2cc]
  Ze hadden waarschijnlijk nieuws te kort, zag ook een artikeltje over sim pc over nieuws dat al weken oud is en verder totaal niet interessant. Lijkt er eerder op dat er een financiele vergoeding voor het artikel is gegeven. Ook de BIG reclame naat Opinie is nogal vreemd aangezie het blad aanmoedigt tot online downloaden, wat doet die reclame dan in het blad…

  Dvd recorder is nog een klein beetje te begrijpen maar heeft in princiepe ook weer niks met computers te maken, valt gewoon onder home entertainment.
 • Het punt van deze test ontgaat mij ook een beetje aangezien de relatie van een tv naar een pc wel erg dun is alhoewel er weldegelijk een punt zou kunnen zijn voor het testen van een lcd-tv in een pc magazine maar aan dat punt wordt in deze test nu helaas net voorbijgegaan.

  Buiten tv ontvangst is een lcd scherm natuurlijk ook mooi om naar dvd's te kijken en evt HD-video (high definition) maar het artikel(inzet HDTV-Ready?) doet het hdtv fenomeen af als "nog niet terzake" en marketing gebrabbel.
  De praktijk is op dit moment echter anders.

  HD video is in de tv variant dan welliswaar nog ver-van-me-bed maar de blueray/hdDVD zit er weldegelijk aan te komen en het is niet ondenkbaar dat een nu gekochte lcd tv daar nog mee te maken krijgt.
  Immers; de dvd markt is alweer opgedroogt en de fabrikanten staan allemaal te popelen om hun nieuwe marketings-kip-met gouden-eieren te lanceren: HD video vanaf een optisch schijfje.

  Er is wat dat betreft nog niet zoveel duidelijk maar een aantal zaken beginnen wel vorm aan te nemen en 1 daarvan is de copyright bescherming van hd video.
  De media industrie heeft op dit moment nl al voorgeschreven dat hd video in 720 of 1080 vorm alleen door een apparaat mag worden afgegeven als de zogeheten HDCP(High-Bandwidth Digital Content Protection) ketting gesloten is.
  Zowel zender als ontvanger dienen daarvoor hardware te hebben waarin de video wordt gecodeerd en weer gedecodeerd maar alleen als alletwee de apparaten overeenstemming hebben bereikt over de te gebruiken sleutel.
  De aansluiting kan verlopen via DVI of HDMI stekker waarvan de laatste nog zeldzaam is maar DVI is ondertussen gemeengoed.
  Op de laatste WinHEC heeft microsoft ook al duidelijk gemaakt dat als hardware fabrikanten hun drivers in het longhorn/vista veiligheidsmodel willen laten meewerken er alleen HD video van optische stations mag worden uitgegeven over een HDCP beveiligde uitgang.
  De volgende generatie "vista-ready" videokaarten zullen dus een DVI uitgang krijgen MET HDCP beveiliging.

  Als jij je mooie "HDTV-Ready" scherm tegen die tijd(over 1-2-3 jaar?) dus wilt aansluiten op je pc via DVI om te kunnen genieten van een HD-DVD/blueray dan kan je nog wel eens raar opkijken omdat je dan alleen maar ruis zult zien….

  Is het "hdtv-ready" dan alleen maar marketinggebrabbel?, nou nee; de EICTA ( European Information & Communications Technology Industry Association) heeft sinds eind 2004 een officieel logo ingevoerd waar aan eisen en waarborgen hangen zodat er enige duidelijkheid en zekerheid voor de consument kan komen.

  [img:6c3e04b1eb]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/HDreadyLogo-142227A.jpg[/img:6c3e04b1eb]

  Aan het mogen voeren van het logo hangen wat eisen zoals de verplichte ondersteuning voor zowel 720 als de 1080 resolutie op de ingang alhoewel er dan nog steeds niets is vastgelegd over welke resolutie het apparaat daadwerklijk hardwarematig kan weergeven.
  Een HDready tv kun je dus 720 en 1080 voeren en zal deze alletwee weergeven maar alletwee de resoluties mogen zelfs via omrekening op een 852x480 scherm terecht komen.
  Het HDready logo stelt ook verplichte ondersteuning voor HDCP en daarmee zijn de twee meest voor de hand liggende toekomstige problemen opgelost.

  Meer info alsmede de HDready specs vind je Hier

  Voor HDTV heeft de eicta overigens ook een logo en certificerings programma met eisen opgesteld met bijbehorend logo:

  [img:6c3e04b1eb]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/HDTVblack-141603A.jpg[/img:6c3e04b1eb]

  Meer info daarover vind je hier


  Lijkt me toch wel van belang voor de multimedia-pc liefhebber? , en dan ook jammer dat ik daarover niets terug vind in het artikel….

  [edit] Voor de mensen die nu sip de toekomst inkijken: HDCP is al gebroken, in duitsland was al voor een korte periode een "black-box" te koop die de hdcp server om de tuin leid en het hd video signaal afvangt en weg leid naar een onbeveiligde dvi of yuv/rgb interface, kosten; rond de 400 tot 800 eu afhankelijk van het aantal en type in en uitgangen…
 • Dit soort apparatuur verwacht je in eerste instantie misschien niet in een 'computerblad'. Maar de ontwikkeling dat huiskamer en computerkamer in elkaar overvloeien kunnen en willen we niet negeren. Vandaar deze 'consumer electronics'-artikelen waarin we een eerste aanzet geven.

  Het artikel is geen allesomvattend relaas geweest over lcdtv's, HDTV en de toekomst ervan. Zo is het ook niet opgezet. Het is een test geweest van de goedkoopste lcdtv's. En bij die apparaten vind ik HDTV (ready) voornamelijk marketinggeneuzel. Mede omdat vaak een behoorlijk gemankeerde versie van HDTV (veel lagere resolutie) wordt ondersteunt en dat het eigenlijk alleen maar gaat over de aansluiting.
  Belangrijker is de beeldkwaliteit. Die is dermate beroerd dat ze eigenlijk nog niet eens voor hun primaire doel (tv en dvd weergeven) geschikt zijn. Laat staan dat ze de extra kwaliteit die HDTV biedt goed kunnen weergeven.

  Je hebt helemaal gelijk dat HDTV, de eventuele politiek erachter, de kopieerbeveiliging en de andere zaken die je noemt erg interessant zijn. Dat moet (en zal) in latere artikelen aan bod komen.
 • [quote:641e59a2bd="sdk"]Lijkt er eerder op dat er een financiele vergoeding voor het artikel is gegeven. [/quote:641e59a2bd]
  Sorry hoor, ik wordt pissig van dit soort domme toespelingen. Wie zou er willen betalen voor een test waarvan de conclusie is: geen van de apparaten voldoen waarvoor ze zijn gemaakt…
  Los daarvan, adverteerders of andere geldschieters hebben nooit invloed op de redactionele inhoud van het blad. Ze mogen advertenties kopen, die zijn ervoor om de boodschap van de adverteerder over te brengen.

  [quote:641e59a2bd="sdk"]Ook de BIG reclame naat Opinie is nogal vreemd aangezie het blad aanmoedigt tot online downloaden, wat doet die reclame dan in het blad…[/quote:641e59a2bd]
  Moet je bij BIG zijn, die kopen die advertentiepagina…
 • [quote:ed89a5fc1b="JaFO"]Wat een beetje (erg) storend is bij het artikel is dat er een reclame voor notebooks midden door het artikel zit zodat het lijkt alsof de kop voor het artikel "Platte" is ipv "Platte betaalbare tv's".[/quote:ed89a5fc1b]
  Yep, zeker storend en de redactie heeft hierover zijn ongenoegen (zacht uitgedrukt) geuit tegenover de uitgever en de afdeling mediaorder. Die laatste is verantwoordelijk voor plaatsing/positionering van dit soort zaken.
  Zal dus niet meer gebeuren.
 • [quote:40d0a980a9="Jeroen de Jager"] Dat moet (en zal) in latere artikelen aan bod komen.[/quote:40d0a980a9]

  Ok, dank voor je reply en ik wacht met smart op het volgende artikel… :)
 • [quote:6f4fa3af49="Jeroen de Jager"]Sorry hoor, ik wordt pissig van dit soort domme toespelingen. Wie zou er willen betalen voor een test waarvan de conclusie is: geen van de apparaten voldoen waarvoor ze zijn gemaakt…
  Los daarvan, adverteerders of andere geldschieters hebben nooit invloed op de redactionele inhoud van het blad. Ze mogen advertenties kopen, die zijn ervoor om de boodschap van de adverteerder over te brengen.
  [/quote:6f4fa3af49]
  Hmm terug naar school voor jou :wink: http://www.fontys.nl/lerarenopleiding/tilburg/aardrijkskunde/Discussieregels.htm. Maar van wie kwam het initiatief voor de test… of een stel fabrikanten of iemand die niks (beters) te doen had…
  [quote:6f4fa3af49="Jeroen de Jager"]Moet je bij BIG zijn, die kopen die advertentiepagina…[/quote:6f4fa3af49]
  Computertotaal geeft goedkeuring voor die advertentie, een advertentie met een inhoud die totaal niet bij het blad past zoals dit wordt neergezet.
 • Die BIG reclame kan ik nog wel inkomen, ik ben het er weliswaar niet mee eens, maar het heeft in ieder geval met computers te maken. Ik vraag me meer af wat reclame voor citroën in een computerblad doet. Ik heb sowieso een hekel aan reclame, als het aan mij lag stonden er in de C!T alleen maar artikelen.

  Verder vind ik dat het artikel wel een grappige conslusie heeft, namelijk dat alle geteste producten gewoon bagger zijn, het artikel in z'n geheel was wel aardig.

  Overigens vind ik uit dit topic een aantal opmerkingen van Jeroen zeer goed, waaronder:

  [quote:5a5454af34="jeroen de jager"]…bij die apparaten vind ik HDTV (ready) voornamelijk marketinggeneuzel. Mede omdat vaak een behoorlijk gemankeerde versie van HDTV (veel lagere resolutie) wordt ondersteunt en dat het eigenlijk alleen maar gaat over de aansluiting…[/quote:5a5454af34]

  Hier ben ik het volkomen mee eens, je hoeft maar naar de Blokker, BCC of De Block te gaan en je komt het al tegen. Neem bijvoorbeeld zo'n DVD-spelertje van €50, die kan nog zoveel standaarden hebben en zogenaamd alles kunnen. Maar je hebt er helemaal niks aan. DTS, Dolby Digital en al die andere standaarden zijn niet in het leven geroepen om maar vooral ondersteund te worden. Ze zijn bedoeld als verbetering van de geluidskwaliteit en geluidservaring. Je maakt mij niet wijs dat zo'n spelertje de kwaliteit haalt die uit die standaard te halen valt. Een DVD speler van een goed merk met een paar standaarden minder zal ongetwijfeld een heel stuk beter geluid geven als zo'n alles ondersteunend prutding.
 • [quote:310c36f21c="kid jansen"]Die BIG reclame kan ik nog wel inkomen, ik ben het er weliswaar niet mee eens, maar het heeft in ieder geval met computers te maken. Ik vraag me meer af wat reclame voor citroën in een computerblad doet. Ik heb sowieso een hekel aan reclame, als het aan mij lag stonden er in de C!T alleen maar artikelen.

  [/quote:310c36f21c]auto is nog wel te begrijpen, C!T lezers hebben er ook 1 nodig :wink: , boodschap van big is echter download niet terwijl er complete usenet tutorials in de C!T verschijnen…
 • Dat soort dingen vallen mij ook op, dat er advertenties staan van instanties die totaal het tegenovergestelde willen of artikelen die dingen uitleggen die de instanties van een desbetrefende advertentie juist wil tegengaan.
  Zoals ik al zei, ik heb de C!T het liefst helemaal zonder reclame en andere zooi, overigens vind ik wat jij zei nog geen reden om autoadvertenties in de C!T te plaatsen. Er staan ook geen gasfornuizen en wasmachines in en dat soort dingen hebben mensen ook nodig.
 • Het is de keuze van BIG om te adverteren in de Computer!Totaal. Kennelijk vinden ze de artikelen over downloaden geen reden om geen advertentie te plaatsen. Als ik het zo zie in het blad vind ik het wel grappig, maar voor de rest maak ik me er niet druk om.

  @kid: Als ze geen advertenties meer plaatsen moeten de kosten ergens anders uit gehaald kunnen worden, dus moet de prijs van het blad omhoog.
 • Ik stoor me helemaal niet aan de reclame in het blad. Het geeft me juist weer ideeen om dingen te kopen. Bovendien zijn producten/gadgets deel van het blad. Ookal word er niet direct reclame gemaakt er staan iedere keer weer omschrijvingen van bepaalde nieuwe producten in, dat is toch ook een vorm van reclame? Misschien dat reclame voor niet computer gerelateerde producten wat vreemd is maar dat zie ik eerlijk gezegd zelden. En dat BIG een advertentiepagina koopt in een blad wat online downloaden 'promoot' is toch juist niet zo gek. Dat computertotaal dat niet tegen gaat vind ik alleen maar positief, de lezer mag zelf bepalen wat wel of niet goed is.
  Groet,
  Kat
 • [quote:6835135f34="sdk"]Hmm terug naar school voor jou :wink: http://www.fontys.nl/lerarenopleiding/tilburg/aardrijkskunde/Discussieregels.htm[/quote:6835135f34]
  Ga eerst maar regel 7 nog eens goed uit je hoofd leren in plaats van een ander proberen de les te lezen…

  [quote:6835135f34="sdk"]Maar van wie kwam het initiatief voor de test… of een stel fabrikanten of iemand die niks (beters) te doen had…[/quote:6835135f34]
  Stel geen vragen waarin je zelf antwoord geeft, is vrij zinloos en draagt weinig toe aan de discussie.
  Het initiatief kwam vanuit de redactie. De redenen waarom heb ik in een eerder antwoord beschreven.

  [quote:6835135f34="sdk"]Computertotaal geeft goedkeuring voor die advertentie, een advertentie met een inhoud die totaal niet bij het blad past zoals dit wordt neergezet.[/quote:6835135f34]
  Computer!Totaal, of beter gezegd, de uitgeverij IDG, houdt zich totaal niet bezig met de inhoud van een advertentie. De inhoud moet alleen voldoen aan bepaalde waarden/normen/zeden, de rest is vrij. Mocht je het geld hebben voor een advertentie, dan mag je bij wijze van spreken reclame maken voor de mooie kleurplaten die je op 4-jarige leeftijd hebt gemaakt. Of de groeten doen aan je oma.

  Lees de reacties van Comp-Freak en Kat nog maar eens door, ze hebben goed beschreven hoe het zit.
 • [quote:e8d64ceb6f]Dat soort dingen vallen mij ook op, dat er advertenties staan van instanties die totaal het tegenovergestelde willen of artikelen die dingen uitleggen die de instanties van een desbetrefende advertentie juist wil tegengaan.[/quote:e8d64ceb6f]
  Als in het blad een advertentie staat van een merk dat net goed uit de test kwam lezen we kritiek dat die conclusie natuurlijk "beïnvloed" was door de adverteerder. Volkomen onterecht, maar goed.
  Maar nu krijgen we kritiek voor het omgekeerde, dat de artikelen de advertenties [i:e8d64ceb6f]tegenspreken[/i:e8d64ceb6f], of zelfs dat de advertenties niets met het blad te maken hebben.
  Weten jullie zelf eigenlijk wel wat je wilt? :wink:
 • [quote:df9a3d732d="egslim"][quote:df9a3d732d]Dat soort dingen vallen mij ook op, dat er advertenties staan van instanties die totaal het tegenovergestelde willen of artikelen die dingen uitleggen die de instanties van een desbetrefende advertentie juist wil tegengaan.[/quote:df9a3d732d]
  Als in het blad een advertentie staat van een merk dat net goed uit de test kwam lezen we kritiek dat die conclusie natuurlijk "beïnvloed" was door de adverteerder. Volkomen onterecht, maar goed.
  Maar nu krijgen we kritiek voor het omgekeerde, dat de artikelen de advertenties [i:df9a3d732d]tegenspreken[/i:df9a3d732d], of zelfs dat de advertenties niets met het blad te maken hebben.
  Weten jullie zelf eigenlijk wel wat je wilt? :wink:[/quote:df9a3d732d]ja wat minder reclame en wat minder onzin artikelen dan is die reclame vervolgens ook weer minder nodig.

  @jeroen
  die regels kloppen niet helemaal met de "proffesionele" regels maar kon die zo snel niet op internet vinden… er is geen regel tegen een stelling om een reactie uit te lokken hoor :wink: regel 7 is zowieso een niet bestaande regel. De helft van die regels kloppen niet (beetje middelbare school stijl…) alleen toevallig regel 3 wel.
 • :lol: nog minder reclame ?
  Er staat al nauwelijks wat reclame in. Je moet eens voor de gein wat buitenlandse tijdschriften lezen. Die stikken zo'n beetje in de reclame naar verhouding …

  [quote:7752b0eacb="kid jansen"]

  Je maakt mij niet wijs dat zo'n spelertje de kwaliteit haalt die uit die standaard te halen valt. Een DVD speler van een goed merk met een paar standaarden minder zal ongetwijfeld een heel stuk beter geluid geven als zo'n alles ondersteunend prutding.
  [/quote:7752b0eacb]
  Hoezo niet ? Zolang dat spelertje het digitale signaal aan een goede receiver doorgeeft is er niks aan de hand.

  Voor de rest ben ik het met het artikel ook eens. HDTV-ready mag mooi klinken in een feature-lijst, maar in de praktijk zit je dan met een 'tv' die het inkomend signaal niet op z'n best kan laten zien. En daarbij komt nog dat je erg afhankelijk bent van de kwaliteit van de gebruikte routines die het signaal 'versimpelen'. Vooral dat laatste zal in de 'budget'-klasse ook niet echt van de gewenste kwaliteit (kunnen) zijn.
 • [quote:0580c8819a="JaFO"]:lol: nog minder reclame ?
  Er staat al nauwelijks wat reclame in. Je moet eens voor de gein wat buitenlandse tijdschriften lezen. Die stikken zo'n beetje in de reclame naar verhouding …

  [quote:0580c8819a="kid jansen"]

  Je maakt mij niet wijs dat zo'n spelertje de kwaliteit haalt die uit die standaard te halen valt. Een DVD speler van een goed merk met een paar standaarden minder zal ongetwijfeld een heel stuk beter geluid geven als zo'n alles ondersteunend prutding.
  [/quote:0580c8819a]
  Hoezo niet ? Zolang dat spelertje het digitale signaal aan een goede receiver doorgeeft is er niks aan de hand.

  Voor de rest ben ik het met het artikel ook eens. HDTV-ready mag mooi klinken in een feature-lijst, maar in de praktijk zit je dan met een 'tv' die het inkomend signaal niet op z'n best kan laten zien. En daarbij komt nog dat je erg afhankelijk bent van de kwaliteit van de gebruikte routines die het signaal 'versimpelen'. Vooral dat laatste zal in de 'budget'-klasse ook niet echt van de gewenste kwaliteit (kunnen) zijn.[/quote:0580c8819a]Het hele HDTV ready is niet echt een punt hierzo aangezien de introductie ervan in Nederland nog wel ff gaat duren maar ondanks dat zal het gewoon standaard op nieuwe modellen zitten… het is niet zo dat er speciaal tv's voor Nederland worden gemaakt en dus zal zo'n beetje alles wel naar hdtv ready gaan. Echt vermelden ervan heeft geen zin of je wilt de tv langer dan 6 jaar willen gebruiken :P (opzich niet eens zo heel gek lang voor een tv alleen de vraag is gaat zo'n tft/lcd/plasma tv zo lang mee…).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.