Vraag & Antwoord

Trashcan

november 2005: Opinie

Anoniem
Gerrit Jan Groothedde
20 antwoorden
 • Het handeltje van De Thuiskopie

  Stichting De Thuiskopie is totaal de weg kwijt. En dat terwijl ze juist het goede voorbeeld moet geven.
 • Wat mij verbaasde is dat Stichting de thuiskopie en Brein in hetzelfde pand zijn gevestigd, Siriusdreef 22-28 Hoofddorp.

  Waarom het mij verbaasde?;
  Brein is een organisatie welke waakt voor de belangen van de entertainment industrie (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) en daar hoef je dus geen compassie van te verwachten voor de rechten van de consument.
  Het is een private partijdige organisatie die verre van onafhankelijk is.

  Stichting de Thuiskopie is een (onafhankelijke) organisatie aangesteld door de minister van justitie(!) met "eigenrecht" (zoals de belastingdienst gemachtigd tot heffen en innen) welke de betaalplicht/heffing voor blanco media reguleert.

  Hoe kunnen deze twee organisaties gevestigd zijn op hetzelfde adres?, Deze 2 organisaties delen 1 en dezelfde bedrijfsruimte welke kennelijk eigendom is van CEDAR (Centrum voor Dienstverlening Auteurs- en aanverwante Rechten)
  Dat de thuiskopie gevestigd is bij cedar begrijp ik wel; cedar is een centrum voor (door een minister aangestelde?) organisaties welke kopier-heffingen innen.
  Maar wat doet Brein daar in dat kantoor?


  Maar ook verder graven geeft een merkwaardig beeld:
  De thuiskopie hanteert bepaalde tarieven welke zijn vastgesteld door de SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopie vergoeding), een stichting waarin rechthebbenden en betaalplichtichtigen gelijk zijn vertegenwoordigd, de stichting is tevens aangestelt door de minister van justitie maar wordt verder niet gecontroleert vanuit de overheid, er is zelfs totaal geen bemoeienis van de overheid op deze stichting.
  Als de 2 partijen er niet uit komen heeft de voorzitter van de stichting het recht in te grijpen en eigenhandig de tarieven vast te stellen.
  Een lijstje van de leden van de stichting geeft het volgende plaatje:
  partij 1: de thuiskopie
  Partij 2: de stobi , Stichting overlegorgaan blanco infodragers, een clubje van cd/dvd/tape fabrikanten

  Waar is de partij die daadwerkelijk de betalende groep consumenten vertegenwoordigd?

  Nu kun je stellen dat de stobi de consument vertegenwoordigt maar dat is niet echt waar; de fabrikanten moeten welliswaar in eerste instantie de afdracht van de kopierheffing doen maar uiteindelijk rekenen de fabrikanten die heffing 1:1 door aan de consument.
  Je kunt dus van de stobi niet verwachten dat ze zich echt druk maken om jouw en mijn centjes.
  De beweegredenen van de stobi blijken ook uit een pas recentelijk door de stobi gevoerd kort geding tegen de thuiskopie waarin men protesteert tegen de kopierheffing maar dan wel vanuit het oogpunt dat de fabrikanten niet meer zoveel verdienen omdat consumenten masaal hun infodragers in het buitenland kopen.
  De stobi had dat geding ook al een paar jaar geleden kunnen voeren als ze daadwerkelijk het belang van de consument zouden vertegenwoordigen maar pas nu het de fabrikanten zelf geld kost komen ze in actie….  Ik ben zelf niet zo geleerd, ik lees veel en daar komt het meeste van mijn kennis in deze vandaan, mogelijk kunnen daar dus fouten in zitten, ik zou dat graag horen mocht dat zo zijn.

  Wat ik recentelijk heb gelezen:
  http://www.ivir.nl/publicaties/intellectuele-eigendom.html , artikel "Not so silly after all - new hope for private copying" , gaat over de franse Mulholland zaak.

  http://www.ivir.nl/publicaties/mom/dossier.doc , ofschoon een wat ouder artikel verschaft het wel inzicht in wat er allemaal is aan organisaties op dit vlak , kijk ook Par# 12.4.8-Stichting De Thuiskopie
 • Wat mij verbaasde was de grote overlapping met de artikelen, zoals die gepubliceerd waren in PC-active. De auteur was hier zeker door geïnspireerd. Is dit in zekere zin geen vorm van plagiaat? PC-active werd niet genoemd als bron en slechts even aangehaald als 'collega-computerblad'.
 • Wij schrijven over wat er speelt. Het bericht dat Thuiskopie dvd's ter verkoop heeft aangeboden heeft op verschillende nieuwssites gestaan.
  Overigens is opinie geen gewoon artikel, maar een column met de mening van een redacteur van Computer!Totaal.
 • [quote:adbe021657="Redactie Computer!Totaal"]Het handeltje van De Thuiskopie

  Stichting De Thuiskopie is totaal de weg kwijt. En dat terwijl ze juist het goede voorbeeld moet geven.[/quote:adbe021657]

  Boeiend stukje. Altijd fijn om te ontdekken dat je goed gelezen wordt. :-?

  [quote:adbe021657]Het bericht dat Thuiskopie dvd's ter verkoop heeft aangeboden heeft op verschillende nieuwssites gestaan.
  [/quote:adbe021657]

  Ja. Daar elke keer wél netjes met bronvermelding.
 • http://www.wegmetdestichting.nl/index.php

  Kleine moeite om ff je naam en adres in te vullen…
 • Volkomen eens met het artikel in C!T. Zojuist las ik het volgende op Tweakers.net…

  http://tweakers.net/nieuws/39694

  Dit is toch helemaal te zot? Ik kan hier echt zo ontzettend giftig om worden :evil: Stelletje graaiers zijn het!
 • [quote:34c4cf0bff="praatpaal"]Zojuist las ik het volgende op Tweakers.net…

  http://tweakers.net/nieuws/39694
  [/quote:34c4cf0bff]

  Goh. Dat wisten anderen al weken.
 • Hoezo, dat wisten anderen al weken? Voor de mensen die er nog niet van op de hoogte waren…… Jij en je vriendjes zijn niet de enige op de wereld.


  Ik hoop dat wegmetdestichting.nl success gaat hebben maar ze zullen nog heel wat stemmen moeten binnenhalen.
 • [quote:0c5e6e9536="praatpaal"]Voor de mensen die er nog niet van op de hoogte waren…… Jij en je vriendjes zijn niet de enige op de wereld. [/quote:0c5e6e9536]

  Nee, dat weten mijn vriendjes en ik* ook wel. Maar nagepraat worden–of dat nu met bronvermelding gebeurt of niet–is natuurlijk een compliment op zich. Waarvan akte en waarvoor dank aan ieder wie de schoen past.

  * http://www.mrngm.nl/Heffing/Radio%201%20-%20%20Heffing%20(uitgebreid).mp3 <– ach, die staat uit. Nou, knip en plak. 8)
 • [quote:28ac504dc3="rwilligen"]http://www.wegmetdestichting.nl/index.php

  Kleine moeite om ff je naam en adres in te vullen…[/quote:28ac504dc3]
  Niet doen mensen … internet-petities werken niet omdat ze heel makkelijk te vervalsen zijn.
  Het enige dat je daarmee dient is het adressenbestand van spammers …

  Zorg dan gewoon voor een papieren petitie met echte handtekeningen aan de verantwoordelijken aanbied.

  bron : http://www.snopes.com/inboxer/petition/internet.htm
 • [quote:72e5ecb48b="JaFO"] Niet doen mensen … internet-petities werken niet omdat [/quote:72e5ecb48b]

  http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01/stoe002nede01_0505.htm

  [img:72e5ecb48b]http://www.thepostcard.com/gofetch/rack/rc127.jpg[/img:72e5ecb48b]
 • JaFO geeft een goed argument dat internetpetities geen ander nut hebben dan dat ze de ondertekenaars ervan goedkoop een goed gevoel geven.
  Als jij geen beter tegenargument hebt dan een "appeal to emotion" drogreden geef je JaFo in feite dus gelijk. (Een drogreden is een argument dat overtuigend klinkt, maar in werkelijkheid een redeneringsfout is.)
 • [quote:4b1dd64287="egslim"]JaFO geeft een goed argument (..) Als jij geen beter tegenargument hebt dan een "appeal to emotion" drogreden geef je JaFo in feite dus gelijk.[/quote:4b1dd64287]

  Het is al goed, beste man. Ik denk dat we elkaar veel beter begrijpen dan jij of wie dan ook hier wil toegeven. Ik stel voor het hier maar bij te houden, voor het démasqué (ik zal je niet beledigen door omstandig te gaan uitleggen wat dat is) echt groteske vormen gaat aannemen.
 • Voor de lezers die het Frans niet beheersen:
  "Démasquer" - 1) ontmaskeren; 2) zich tonen zoals men werkelijk is.
  Dit valt waarschijnlijk in de categorie Ad hominem" drogreden. Oftewel, in plaats van te reageren op wat ik schrijf beledig je me.

  Klaarblijkelijk denk je dat ik de stichting steun, dat is bepaald niet het geval. Ik vind dat óf die heffingen volledig afgeschaft moeten worden, óf non-profit verspreiding van muziek en films gelegaliseerd.

  Dat gezegd, ik zie niet in waarom de stichting zich ook maar íets zou aantrekken van jullie internetpetitie. JaFO's link geeft een goede opsomming van de redenen daarvoor, maar het is eigenlijk heel simpel: Het kan de stichting geen moer schelen hoe het publiek over hen denkt, maar als ze naar jullie luisteren lopen ze wel veel geld mis.
  Als je écht iets wilt bereiken en niet alleen je geweten bevredigen met de illusie van een goede daad heb ik enkele betere tips voor je:
  1) Roep mensen op brieven (echte, geen emails) te schrijven naar Tweede Kamerleden, politieke partijen en andere [i:88dda2944a]gekozen[/i:88dda2944a] overheidsfunctionarissen met invloed op het probleem.
  2) Organiseer een protestmars. 5.000 mensen op de been maakt meer indruk dan een internetpetitie van 2.000.000.
  3) Zorg voor veel media aandacht - maar zo te merken is jullie dat al aardig gelukt.
 • [quote:1723b0c69e="egslim"]Oftewel, in plaats van te reageren op wat ik schrijf beledig je me.[/quote:1723b0c69e]

  Misschien begrijpen we elkaar niet zo goed als ik veronderstelde. Misschien weet je wel helemaal niet wie ik ben. Dat kan. Ik vind het hier en nu niet zo belangrijk daarin verandering te brengen. Ik had in elk geval niet de bedoeling jou of wie dan ook te beledigen. Wel vind ik dat er hier en daar door mensen met een relatief gebrekkige kennis van zaken en achtergronden wat kort door de bocht is gegaan. Over waarom mij dat in dit specifieke geval in het bijzonder stoort, zal ik niets zeggen.

  [quote:1723b0c69e]Klaarblijkelijk denk je dat ik de stichting steun, dat is bepaald niet het geval. Ik vind dat óf die heffingen volledig afgeschaft moeten worden, óf non-profit verspreiding van muziek en films gelegaliseerd.[/quote:1723b0c69e]

  Nee, dat denk ik niet. Over het hoe en wat dan wél ga ik hier en nu evenmin in discussie. Dat doe ik elders. Je moet weten dat ik voor het debat ten gronde in deze materie over meer dan één geschikt platform beschik.

  [quote:1723b0c69e]Dat gezegd, ik zie niet in waarom de stichting zich ook maar íets zou aantrekken van jullie internetpetitie. [/quote:1723b0c69e]

  Het is mijn petitie niet. Het is bovendien–weet ik van de initiatiefnemers die mij van te voren geraadpleegd hebben–niet de bedoeling dat de Stichting zich er iets van aantrekt. Het is wel de bedoeling dat de aandacht van de wetgever getrokken wordt en dat de publieke opinie wordt gemobiliseerd. Dat lukt, gezien onder meer de aandacht op Radio 1, in de Telegraaf en elders, heel aardig.

  [quote:1723b0c69e]JaFO's link geeft een goede opsomming van de redenen daarvoor, maar het is eigenlijk heel simpel: Het kan de stichting geen moer schelen hoe het publiek over hen denkt, maar als ze naar jullie luisteren lopen ze wel veel geld mis.[/quote:1723b0c69e]

  Zie boven. Lees wat bij, zou ik zeggen. Dit punt van de discussie is voor mij echt allang een gepasseerd station.

  [quote:1723b0c69e]Als je écht iets wilt bereiken en niet alleen je geweten bevredigen met de illusie van een goede daad heb ik enkele betere tips voor je: [/quote:1723b0c69e]

  Nee, je weet écht niet wie ik ben. Ach, kijk ook maar even. Je had goede tips voor me?

  [quote:1723b0c69e]maar zo te merken is jullie dat al aardig gelukt.[/quote:1723b0c69e]

  Zo te merken wel, hè? Hoe zou dat nou toch komen, denk je?

  Even voor alle duidelijkheid: de "Goodbye" uit mijn eerdere bijdrage had betrekking op mijn eigen voorgenomen vertrek. Maar je sprak me aan, dus ik besloot je nog even antwoord te geven. Ik stel voor dat we het er nu verder echt bij laten.
 • Zoals gezegd zijn we het grotendeels eens over de doelstelling en het belang van aandacht in de media. Dat het onderwerp een groot deel van de bevolking raakt helpt daar ongetwijfeld bij.
  Aangezien we aan dezelfde kant staan - hoewel ik slechts toeschouwer ben, mijn vakgebied is moederborden, processors en chipsets - hoop ik dat je in debat met tegenstanders minder drogredenen gebruikt. Een goed standpunt verzwakken met zwakke argumenten is zonde.

  Wat de bezwaren tegen een internetpetitie niet wegneemt, een brievencampagne was naar mijn mening veel effectiever geweest. Maar dat is in dit geheel slechts een onbelangrijk detail en om deze discussie met een humoristische toon af te sluiten: Kijk eens bij www.dhmo.org/research.html voor petities tegen het gebruik van dihydrogen monoxide. :)
 • [quote:fa6325c222="egslim"]Aangezien we aan dezelfde kant staan - hoewel ik slechts toeschouwer ben, mijn vakgebied is moederborden, processors en chipsets - hoop ik dat je in debat met tegenstanders minder drogredenen gebruikt. [/quote:fa6325c222]

  Drogredenen zijn niet mijn debatteerstijl. Ik word soms wel cynisch als ik dubbele agenda's vermoed. Soms blijkt dat ten onrechte, soms niet.

  [quote:fa6325c222]Een goed standpunt verzwakken met zwakke argumenten is zonde.[/quote:fa6325c222]

  Maak je geen zorgen. Mijn argumenten zijn uitstekend doortimmerd. Niet voor niets wordt er–al vergeet een enkeling daarbij soms de bronvermelding 8)–veel en vaak uit geciteerd en naar gerefereerd.

  [quote:fa6325c222]Wat de bezwaren tegen een internetpetitie niet wegneemt, een brievencampagne was naar mijn mening veel effectiever geweest. [/quote:fa6325c222]

  Elk initiatief is er één en niets houdt je tegen, dunkt me–ik ga het zelf niet doen; ik houd me op andere en directere manieren met e.e.a. bezig. Ik ben me bewust van de argumenten tegen een internetpetitie. Overigens hoort het gehanteerde spamargument daar zeker in dit geval niet bij en vond ik dat in dit verband een onnodige en onsportieve stoot onder de gordel. Maar misschien was dat zo niet bedoeld.

  [quote:fa6325c222]Maar dat is in dit geheel slechts een onbelangrijk detail en om deze discussie met een humoristische toon af te sluiten: Kijk eens bij www.dhmo.org/research.html voor petities tegen het gebruik van dihydrogen monoxide. :)[/quote:fa6325c222]

  Ik kende 'm. Hij blijft leuk.
 • Tjemig……. :roll:
  Ik heb geloof ik wat opgeschud zonder dat dat echt de bedoeling was,
  ik heb dat linkje alleen maar neergezet zonder er verder echt bij na te denken onder het motto "baat het niet"
  Een snelle search leerde me dat de site is opgezet door een lezer van pca en niet pca zelf en dat was voor mij afdoende.
  Ik heb daar nu al weer spijt van als haren op m'n hoofd.

  Maar laat ik er dan ook nog maar wat over zeggen met het risico verbaal in elkaar geslagen te worden ……(?)


  De recentelijke aandacht van C!T voor de de thuiskopie en aanverwanten is niet ,zoals Gerrit Jan Groothedde waarschijnlijk denkt , het recente artikel over de thuiskopie in PCA maar nav van DIT topic (geplaatst 21 september) en de daarvoorgaande/opvolgende topics en postings her en der in dit forum.

  Het onderwerp is ook bij C!T al langer aan de orde en niet "Toevallig" in 1 keer populair nu PCM en GJ Groothedde erover schrijven.

  Iedereen schopt tegen de thuiskopie en het zou , lijkt mij, beter zijn als we allemaal dezelfde kant op schoppen ipv tegen elkaar.
 • Ik heb meer negatief nieuws gelezen van deze stichting.
  Ook DVD recorders willen ze tot 25 euro duurder maken.

  Ik sluit me bij rwilligen aan. Ga naar het linkje en zet je handtekening onder de petitie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.