Vraag & Antwoord

Trashcan

december 2005: DVD-branders op de pijnbank

Anoniem
rwilligen
3 antwoorden
 • De allerlaatste brandertest.

  Veel verandert er niet meer in dvd-land. De schrijfsnelheid van dvd's is blijven steken op 16x en double layer media en rewritables zijn langzaam opgeklommen tot 8x. Op wat kleine vernieuwingen na staat de markt voor branders vrijwel stil. Logisch, de opvolgers HD-dvd en Blu-Ray staan voor de deur. Daarom is dit de laatste vergelijkende test in Computer!Totaal.
 • [i:2d9824c0cf]Noot van de auteur[/i:2d9824c0cf]:

  In dit artikel zijn helaas een aantal slordige foutjes geslopen. De adviesprijs van de BenQ dvd-brander was ten tijde van de test € 54, in plaats van de in het artikel genoemde € 69. Ondertussen is deze adviesprijs zelfs gedaald tot € 49. Ook stond in de tabel dat de BenQ geen double layer -R ondersteunde, wat wel het geval is (dit stond alleen niet op de doos vermeld). Philips meldde ons dat de getestte dvd-brander (met home video -> dvd adapter) geen € 149 (meer?) kost, maar € 99.

  Tenslotte, in de tabel zijn twee Blu-Ray feiten per abuis in de Hd-dvd kolom terecht gekomen. Blu-ray heeft namelijk een dunne beschermlaag van slechts 0,1 mm (dankzij TDK's Scratch-proof technologie) en bij Hd-dvd is dat 0,6 mm. De laatst genoemde heeft dus geen speciale beschermlaag, in tegenstelling tot Blu-Ray.
 • In plaats van het geklaag over de snelheid had ik liever gezien of de kwaliteit van de gebrandde schijfjes verbeterd is en in hoeverre deze branders afhankelijk zijn van de gekozen media.

  De door de Nec gemaakte fouten aan het einde van de dvd worden als 'onbelangrijk' gezien tov de snelheid. Ik heb er niks aan als de brander juist op het kritieke laatste punt nog een fout maakt waardoor het schijfje alsnog onbruikbaar is.

  De grafiekjes in het artikel zijn op microscopisch klein formaat afgedrukt, waardoor ze onbruikbaar zijn en niet gecontroleerd kan worden of de juiste grafiek bij de juiste brander staat.

  Conclusie :
  Aardig artikel ter orientatie, maar nog steeds te veel gefocussed op snelheid ipv kwaliteit alhoewel deze keer de indruk wordt gewekt dat kwaliteit is meegenomen in de test.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.