Vraag & Antwoord

Trashcan

januari 2006: Maak uw eigen netwerkschijf

Anoniem
MarcelMonteny
37 antwoorden
 • Centraal gegevens opslaan met SUSE Linux 10
 • Slecht artikel op die manier zet je geen Linux server op. Zo wie zo heb ik nog nooit een Linux server gezien waarop X draait, wie verzint zoiets :-? Daarnaast is KDE wel een erg zware Desktop Env. voor oudere computers.
 • Mee eens. Wellicht was het beter geweest een gespecialiseerde server-distro te gebruiken, bv Clarkconnect. Positief is wel dat C!T nu eindelijk Linux serieus begint te nemen en er artikelen aan wijdt. Tip voor de redactie: als het om Linux gaat, vraag dan advies op t Linuxforum hier ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Denk je dat er dan een eenduidige aanbeveling komt?
 • Zoveel mensen, zoveel meningen ;) Maar de redactie wordt dan wel behoed op échte "no-go" opties (bv: RH 6 gebruiken ;))

  Ik realiseer me wel dat een artikel geschreven moet worden voor de gemiddelde Win-gebruiker, waardoor het niet opportuun is een "obscure" maar veilige distro te gebruiken waar veel Linux-kennis voor nodig is om het geheel draaiend te krijgen. Zo kun je als schrijver niet verwachten dat de doelgroep uitgebreid op de commandline kan werken. Een paar voorgekauwde commando's gaat nog, maar een opmerking als "zie man <commandname> voor opties" kan gewoon niet want het schrikt de doelgroep af. Wat de schrijver wél kan, is z'n artikel zó opzetten dat de gebruiker een veilig en bruikbaar systeem krijgt door de stappen in het artikel nauwkeurig te volgen. In dit geval had de installatie van Webmin de X-server overbodig gemaakt terwijl de gebruiker het systeem toch makkelijk kan configureren via de webinterface. Let wel: (open)Suse is geen slechte of onveilige distro, het zijn de keuzes die je als schrijver (of gebruiker) maakt die bepalen of het eindresultaat veilig bruikbaar is. Wat dat betreft ben ik het eens met de vorige schrijver: X op een server is niet veilig, want alle onnodig draaiende services zijn potentiële veiligheidslekken.

  Groet, M.V. Wesstein

  PS: als je het Linux forum een beetje volgt zie je al snel welke meningen er toe doen en welke je gevoegelijk kunt negeren. ;)
 • Het is niet alleen zo dat door X op je server te draaien dat veiligheidsrisico's toenemen, maar het is tevens een overbodige ballast voor je systeem die de performance van je server niet ten goede komt. Een oude PC en KDE gaan niet samen door een deur. Verder is Samba waar het in het artikel om gaat heel makkelijk te beheren via Swat (standaard Samba Webinterface zonder X) dus zelfs webmin is niet noodzakelijk.
 • typisch weer van die Linux-freaks die denken dat je een beginneling op een kale Linux-bak kunt laten werken. Het zal beslist sneller en 'veiliger' zijn als je weet wat je moet doen, maar tot die tijd is een echte GUI wel zo handig.

  Of zie je een beginneling al de web-interface gebruiken om een nieuw onderdeel te installeren op z'n server ?

  En dan nog. Die hele grafische schil kan toch nog altijd achteraf verwijderd worden ?

  // 'Veiligheidsrisico' …
  Ze praten hier in dit artikel niet over een bedrijfsnetwerk dat koste wat kost beschermd moet worden.

  In de praktijk zullen de windows-pc's in dat thuisnetwerk veel gevaarlijker zijn dan dat ene zelfgebouwd nasje dat niks anders aan het doen is als bestandjes serveren. Dus tegen de tijd dat die nas aangevallen zou worden is de gebruiker toch al lang het haasje.

  Enige punt waar het artikel wel wat voorzichter mee had mogen zijn was met de opmerking dat alle packages uit het server-deel van de Suse-setup geinstalleerd moeten worden zoals het plaatje onder aan de 2e bladzijde van het artikel zegt. Aan de andere kant weet je dan wel zeker dat je niks vergeten bent en kun je achteraf met experimenteren die dingen weglaten die niet nodig zijn als je klaar bent om het nasje echt te gebruiken.
 • [quote:9975b21122="JaFO"]typisch weer van die Linux-freaks die denken dat je een beginneling op een kale Linux-bak kunt laten werken. [/quote:9975b21122]

  Typisch weer een opmerking van een Windows gebruiker ;) Het gebruik van de Linux shell is echt niet zo moeilijk als velen denken, zoals met alles het is gewoon een kwestie van wennen. Er zijn trouwens hele goede en begrijpelijke Nederlandstalige Linux shell lessen geschreven die elke beginner makkelijk kan volgen: http://www.willempen.org/bash/ Zoals ik al zei het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Maar zodra een Windows gebruiker niet meer kan klikken ontstaat er paniek in de tent.

  Zelf ben ik als fervent Windows gebruiker begonnen met Slackware Linux www.slackware.com een Linux distro die als niet beginners vriendelijk te boek staat. Zelfs mij is het gelukt, het is gewoon een kwestie van goed lezen en regelmatig oefenen en daarna wil je niet meer anders ;)
 • In 1994 heb ik ook Slack geleerd met wat Linux/UNIX boeken, ik was toen 12. Het is best goed te doen ;). Anyway, een aantal mensen uit het Linux forum kan heus geen kwaad. Ook daar beseft men wel dat je iemand niet zo aan de command-line gaat zetten.
 • Het heeft niks te maken met 'goed te doen'.

  Een GUI is (bewezen) intuitiever en makkelijker in het gebruik. Zeker voor diegenen die de hardware liever gebruiken dan welke 'makkelijke' les dan ook volgen.

  Een CLI is iets voor een OS met zo'n slecht ontworpen GUI dat zelfs de meest ingewikkelde commandline-opdracht sneller is te leren dan de GUI zelf.
 • Zullen we hier geen Windows-vs-Linux draadje van maken maar ons beperken tot het topic? 8)
 • [quote:70a6341258="JaFO"]Een GUI is (bewezen) intuitiever en makkelijker in het gebruik. Zeker voor diegenen die de hardware liever gebruiken dan welke 'makkelijke' les dan ook volgen.

  Een CLI is iets voor een OS met zo'n slecht ontworpen GUI dat zelfs de meest ingewikkelde commandline-opdracht sneller is te leren dan de GUI zelf.[/quote:70a6341258]

  Flamebait van een moderator ;). Geinig dat je in taal met me communiceert, en niet met plaatjes die je mij aanwijst uit een plaatjesboek :). Ook al leer je maar 100 woorden van een taal en enkele eenvoudige syntactische regels. Hiermee kun je vele malen expressiever zijn en veel meer combinaties maken die nieuwe betekenissen vormen dan het aanwijzen van plaatjes in een boekje.

  Anyway, je loopt om het punt dat hier gemaakt wordt heen: in het Linux forum kan men heel erg goed advies geven welke systemen op welke manier ergens voor geschikt zijn. Ook met grafische omgeving of een browserinterface.
 • Eigenlijk zou ik me hier niet mee moeten bemoeien, maar vooruit.

  De reden dat we hier in taal communiceren is dat elk van ons het Nederlands uitstekend beheerst. Maar als je de taal niet spreekt zijn symbolen en/of gebarentaal veel nuttiger dan een woordenboek. Niet voor niets is een plaatje duizend woorden waard.
  Werken met Linux is voor een Windows gebruiker alsof je in het buitenland zit. Op de lange termijn, en als je bereid bent er veel tijd/energie in te steken kun je het beste de taal leren. Maar weinig mensen zullen dat ervoor overhebben als ze alleen op vakantie gaan.

  Het lijkt me dat dit artikel bedoeld is voor Windows gebruikers die eens met Linux willen experimenteren, in dat geval is een voor hen begrijpelijke GUI essentieel.

  En voordat Linux gebruikers daarover klagen, hoeveel van jullie hebben een cursus Grieks gevolgd voordat je drie weken naar Kreta ging?
 • Egslim, lees mijn 2e bijdrage nog eens goed, en daarna het 2e bericht van Danieldk. Waar het om gaat is dat de schrijver geen advies heeft ingewonnen bij de ervaren Linux gebruikers op dit forum. Waarom dat niet is gebeurd weet ik niet, maar ik houd het op een stukje onbekendheid met (de hulpvaardigheid van) de grote Open Source gemeenschap, waar Linux sterk vertegenwoordigd is.

  De (wijze ;)) les van deze maand: als het om Linux gaat kan een newbee normaal gesproken zonder meer rekenen op hulp van ervaren gebruikers. Dat geldt ook voor een stukjes-schrijver en de redactie van een computerblad ;) Daar staat dan tegenover dat de gemeenschap wel verwacht dat de newbee enige zelfwerkzaamheid toont en dus zelf al heeft gezocht naar oplossingen vóór hij (zij?) de hulpvraag stelt. GUI of geen GUI ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Interessante discussie :).

  [quote:49567aaad8="egslim"]
  De reden dat we hier in taal communiceren is dat elk van ons het Nederlands uitstekend beheerst. Maar als je de taal niet spreekt zijn symbolen en/of gebarentaal veel nuttiger dan een woordenboek.
  [/quote:49567aaad8]

  Klopt. Als je alleen voor een korte vakantie naar het buitenland gaat, ga je een taal ook niet leren, maar kun je het ook wel met wat gebaren af. Maar mijn betoog was een reactie op de stelling dat CLIs alleen maar nodig zijn op systemen met inferieure GUIs. Dat is niet waar, omdat een taal veel expressiever is en meer mogelijkheden geeft dan 'grafische interactie'.

  CLIs zijn dus geen compensatie voor slechte GUIs, maar een goede shell geeft, als je de syntaxis e.d. kent veel meer mogelijkheden te doen wat je wilt doen (en mensen die POSIX shell, grep, tr, sed e.d. goed kennen zullen dat beamen).

  [quote:49567aaad8]Niet voor niets is een plaatje duizend woorden waard.[/quote:49567aaad8]

  Dat is een sterk 'overrated' volkswijsheid. Puur visueel is het naar een emotie van een ander bijvoorbeeld maar gissen, maar met taal kan het in een paar woorden nauwkeurig overgebracht worden. Ander voorbeeld: je ziet een poppetje die op een padvinden lijkt iets met vuur en hout doen. 'De padvinder maakt een houtvuur voor het koken van aardappels.' is veel expressiever.

  Het zijn slechts specifieke situaties waarin deze wijsheid geld, veelal bij bepaalde abstracties en grote hoeveelheden data. Ik zal ook niet betogen dat iemand 10.000 regels data moet lezen en interpreteren, daar maak je gewoon een plot van die je in een window toont.

  [quote:49567aaad8]Werken met Linux is voor een Windows gebruiker alsof je in het buitenland zit. Op de lange termijn, en als je bereid bent er veel tijd/energie in te steken kun je het beste de taal leren. Maar weinig mensen zullen dat ervoor overhebben als ze alleen op vakantie gaan.[/quote:49567aaad8]

  Klopt, daar ben ik het ook mee eens. Het was een tegenargument zoals ik al noemde.
 • Waarom zouden ze de Linux-freaks erbij hebben moeten halen ?
  Er zijn op dat vlak nog genoeg 'heilige oorlogen' waarbij de Windows vs Linux-discussie in het niks valt.

  Het maakt (voor dit artikel) absoluut niks uit welke distro er gekozen is en/of welke features er precies gekozen zijn. .

  Laat hem eerst maar eens zien dat Linux lang niet zo eng is als het lijkt. En dan kan/moet een mainstream/userfriendly distro als Suse uitstekend als leidraad voor zo'n beginners-artikel dienen, omdat een generieker artikel te veel onnodige vragen oproept.

  Als hij/zij die horde heeft genomen kan ie nog altijd die 'vriendelijke' & 'behulpzame' Linux-freaks vragen om hulp, maar IMHO zou een GUI/OS zichzelf moeten wijzen en geen (onnodige) vragen op moeten roepen …

  En laten we het niet blijven ontkennen. De reden dat Windows zo 'populair' is is voor een heel groot deel te danken aan het feit dat je juist niet de hulp van experts nodig hebt voor de meest simpele kwesties.
 • [quote:5de71f748d]Dat is een sterk 'overrated' volkswijsheid. Puur visueel is het naar een emotie van een ander bijvoorbeeld maar gissen, maar met taal kan het in een paar woorden nauwkeurig overgebracht worden. Ander voorbeeld: je ziet een poppetje die op een padvinden lijkt iets met vuur en hout doen. 'De padvinder maakt een houtvuur voor het koken van aardappels.' is veel expressiever.[/quote:5de71f748d]
  Aangenomen dat de Engelsman die het leest de Nederlandse woorden "padvinder", "houtvuur" en "aardappels" kent. Waarschijnlijk herkent hij alleen "koken" en zegt het plaatje hem daarom veel meer.
  En puur visueel kun je geen emoties herkennen? :o Mijn eerste reactie was :-? en daarna :lol: . Dat is met doodsimpele smilies, van iemands gezicht en lichaamstaal kun je veel gedetailleerder aflezen.
  Afbeeldingen worden bovendien veel gebruikt in studieboeken, om complexe omschrijvingen te verduidelijken of zelfs helemaal te vermijden. En geheugenoefeningen maken gebruik van mentale afbeeldingen, zelfs om puur taalkundige constructies als namen te onthouden. Lijkt me niet bepaald overrated.

  Overigens heb ik als auteur zelf enige ervaring met het inwinnen van advies op dit forum voor een artikel - lang geleden - en dat was eerlijk gezegd niet voor herhaling vatbaar. Op zich niet vreemd aangezien de meeste gebruikers zelf geen ervaring hebben met het produceren van een artikel, maar ik kan het deze auteur dus niet kwalijk nemen dat hij het niet geprobeerd heeft.
 • Ik zei niet dat je geen emoties kunt herkennen, ik zei dat je er alleen maar naar kunt gissen. Als iemand je zijn/haar emotie vertelt weet je het met zekerheid. Emoties zijn wat complexer dan 'blij', 'boos' of 'onverschillig'.

  [quote:249de86e9c]
  Als hij/zij die horde heeft genomen kan ie nog altijd die 'vriendelijke' & 'behulpzame' Linux-freaks vragen om hulp
  [/quote:249de86e9c]

  Waar denk je dat duizenden goede projecten vandaan komen? Veel mensen steken onbaatzuchtig dagen, weken of jaren van hun tijd in het ontwikkelen van software en documentatie voor anderen. Veel meer vriendelijkheid en behulpzaamheid kan ik me eigenlijk niet voorstellen :).

  Anyway, ik denk dat het niet erg constructief is hier verder te discussieeren. Ik duik liever in code/documentatie die voor anderen nuttig kan zijn dan hier te bediscussieeren of GNU/Linux gebruikers nou aardig zijn of niet ;).
 • [quote:c1947edfe9="JaFO"]En laten we het niet blijven ontkennen. De reden dat Windows zo 'populair' is is voor een heel groot deel te danken aan het feit dat je juist niet de hulp van experts nodig hebt voor de meest simpele kwesties.[/quote:c1947edfe9]De reden dat Windows zo populair is komt eerder doordat iedereen is begonnen met het spreekwoordelijke "geleende" schijfje van de buurjongen en de aggresieve marketing van MS: "je verkoopt alle computers voortaan met Windows geinstalleerd, anders krijg je van ons geen nieuwe licenties meer" :-?

  Laten we wel wezen: Linux is helemaal nog niet zo oud! En zeker in de eerste jaren was er helemaal geen 'drive' van de ontwikkelaars om een volwaardige GUI te schrijven. Nu zijn er legio keuzemogelijkheden, van "all-in-one" zwaargewichten als Gnome en KDE tot minimalistisch als IceWM. Kom daar maar eens om bij het MS produkt ;)

  Waarom advies van de Linux gemeenschap? Omdat zij heel goed weten welke distro het beste past bij een bepaald doel. Zoals al eerder gezegd: als je het Linux forum een beetje volgt leer je al snel welke meningen de moeite waard zijn en welke je naast je neer kan leggen. En ja: er zitten nu eenmaal "moeilijke mensen" tussen, maar daar heeft de OSS gemeenschap echt geen patent op! Tekenend vind ik een reactie recent van een overstappende Win-gebruiker op de hulpvaardigheid en vriendelijke toon in het Linux forum toen hij dat vergeleek met het vertrouwde niveau op het Win-forum…

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:8860019ab9="M.V. Wesstein"]…
  Laten we wel wezen: Linux is helemaal nog niet zo oud! En zeker in de eerste jaren was er helemaal geen 'drive' van de ontwikkelaars om een volwaardige GUI te schrijven.
  [/quote:8860019ab9]
  en gezien jullie reacties is die 'drive' nog steeds vrij minimaal.
  Gelukkig zijn er steeds meer mensen die inzien dat een applicatie zonder degelijke GUI ook in de Linux-wereld niet meer van deze tijd is …

  [quote:8860019ab9]
  Nu zijn er legio keuzemogelijkheden, van "all-in-one" zwaargewichten als Gnome en KDE tot minimalistisch als IceWM. Kom daar maar eens om bij het MS produkt ;)
  [/quote:8860019ab9]
  En laat dat nu net het soort keuze zijn die een gewone gebruiker geen biet interesseert.
  Zie jij tante Suus zich druk maken of een auto met een motor van Ferrari of Porsche heeft ?
  Zo iemand gaat toch ook niet op een forum van automonteurs advies inwinnen voor de aankoop van haar nieuwe boodschappenkarretje ?

  Dit is net de grote fout die (fanatieke) computer-gebruikers (en dan maakt het niks uit of het een Linux-freak of Windows-fan is) maken als ze familie & vrienden menen te moeten helpen met hun computerkeuze.

  Lees dit maar eens :
  http://www.catb.org/~esr/writings/cups-horror.html

  [quote:8860019ab9]
  Waarom advies van de Linux gemeenschap? Omdat zij heel goed weten welke distro het beste past bij een bepaald doel. …[/quote:8860019ab9]
  Jullie klagen over advies inwinnen, maar ik heb nog steeds geen voorbeeld gezien dat bij het artikel past en dat (voor een niet-kenner/hobbyist) ook maar enigszins interessant is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.