Vraag & Antwoord

Trashcan

maart 2006: Concurrentie voor Microsoft Office

Anoniem
Edmond Varwijk
14 antwoorden
 • Ability Office 4.1
  OpenOffice.org 2.0

  Onder de Office-suites is de dominantie van Microsoft Office enorm. Toch waagt zich met Ability Office een nieuwe speler op het toneel, die bovendien claimt het beste alternatief te zijn. Maar is het dat ook, of is het gratis OpenOffice.org 2.0 toch beter?

  [b:5f962243be]Ability Office Basics Professional [/b:5f962243be]
  www.ability.nl

  [b:5f962243be]OpenOffice.org[/b:5f962243be]
  http://openoffice.org
 • In het artikel schreven jullie over dat openoffice nog geen goed alternatief is om tegen ms office te concureren, omdat er nog geen goed mail programma in het office pakket zit.

  Ik denk dat openoffice juist op het gebied van office erg goed tegen ms office kan concureren. Wat microsoft goed heeft begrepen is dat de meeste leken een al in one pakket nodig hebben. Echte goede beheerders weten nu al dat er al een goed alternatief voor outlook is namelijk thunderbird

  Zo kun je dus nu al met Openoffice, Thunderbird, Firefox en AMSN of Trillian al een complete desktop inrichten die al functionaliteiten bieden die Microsoft ook in huis heeft.

  Nu nog organisaties die naar echte goede beheerders willen luisteren in plaats van naar de verkopers in de glade maatpakken die geen verstand hebben van waar ze over praten.
 • [quote:3d3c98877e="RobinT"]Echte goede beheerders weten nu al dat er al een goed alternatief voor outlook is namelijk thunderbird[/quote:3d3c98877e]
  Hoewel ik Thunderbird een erg fijne mailclient vind mist het nog een aantal functionaliteiten voordat het een goed alternatief is voor Outlook, vooral in een bedrijfsomgeving. Het belangrijkste is een agendafunctie. Deze wordt in bedrijven zeer vaak gebruik, ook in combinatie met de mogelijkheid tot synchroniseren met een pda. Verder is het ook belangrijk om andere gebruikers rechten te kunnen geven op (een deel van) je mailbox en je agenda.

  Een probleem om OpenOffice binnen een bedrijf te gebruiken is dat macro's die geschreven zijn voor MS Office vaak niet goed zullen werken. Ook automatische export van data uit andere applicaties naar Office kan problemen opleveren. Verder zal het ook tijd en geld kosten om gebruikers met OpenOffice te leren omgaan.
 • Je zegt wat dat, maar mij wordt niet duidelijk waarom een (werkplek) beheerder voor Thunderbird zou kiezen? Waarom vindt je dat? Wat biedt Thunderbird dat zijn werk gemakkelijk maakt als hij Thunderbird op 1000 pcs zet?

  Verder valt mij vaak op dat als ik met mensen praat die zwaar inzetten op OOo en zo, dat zij geen idee hebben hoe belangrijk de combinatie Outlook - Exchange is bij de meeste bedrijven, Notes op een goede 2e plaats. Dat vervang je echt niet zomaar even door iets anders, zelfs al zou je willen. De risicos voor hele bedrijfsprocessen die daar aan gekoppeld zijn is enorm en voor menig bedrijf vele malen te groot en niet te overzien.

  groetjes Edmond
 • Evolution kan communiceren met Exchange servers (met de 'evolution-exchange' plugin). Bij mijn weten is er echter geen Windows versie van Evolution.

  Thunderbird is in veel situaties inderdaad geen alternatief. Het is voornamelijk een simpele e-mail applicatie.
 • [quote:e11ce688f3="danieldk"]Evolution kan communiceren met Exchange servers (met de 'evolution-exchange' plugin). Bij mijn weten is er echter geen Windows versie van Evolution.[/quote:e11ce688f3]

  Daar wordt wel aan gewerkt, er komt een Windows versie.
  Een ander interessant Open Source alternatief wordt Chandler:
  http://www.osafoundation.org/

  Een betaalbaar alternatief voor Outlook is Barca van PocoSystems, een zeer fraaie PIM en mailclient: http://www.pocosystems.com/
  Recenties van dit product staan op mijn home page

  gr,
  Frans
 • [quote:40673af96b="RobinT"]…

  Nu nog organisaties die naar echte goede beheerders willen luisteren in plaats van naar de verkopers in de glade maatpakken die geen verstand hebben van waar ze over praten.[/quote:40673af96b]

  Het lijkt mij belangrijker dat de (thuis)gebruikers eens afstappen van het klakkeloos kopieeren *eh* kopen van MS Office.
  En daar kan een artikel als dit bij helpen …


  Nu zou alleen C!T zelf het goede voorbeeld moeten volgen en in de diverse doe-het-zelf artikelen wat meer nadruk mogen leggen op de alternatieven, want zij zorgen ervoor dat de hobbyist in de Windows-cyclus blijft zitten …
 • 1e kan ik me volledig in vinden. En heb ik al jaren hier meermaals betoogd in iets wat vaak een herhaling van zetten is: niet kopieren maar een alternatief zoeken. En indien mogelijk, het alternatief belonen met een stukje paypal.

  De 2e opmerking, ik zou wel willen en ik denk dat het al veel gebeurt. Gaat het om office en os zaken, dan zijn toch MSoffice en Windows bij de lezers veruit het populairst. En om nou een handson te schrijven voor 1 procent van de lezers…. Maar zoals gezegd, je ziet het al best vaak en zult het steeds vaker zien. Daar ben ik van overtuigd.

  groetjes Ed
 • Als je constant MS Office blijft promoten dan zal die 1% alleen maar krimpen.
  Daarnaast zou ik denken dat juist het 'lijfblad' van een Hobby Computerclub *juist* die ene procent zou steunen. Maar goed … dan kom je weer op de 'commercie & HCC'-discussie terecht.

  Aan de andere kant … misschien zijn OpenOffice & co zo goed dat je daar geen duizenden artikelen aan hoeft te wijden ;)
 • Ik zie het niet als promotie. Bovendien, lets face it, Microsoft ligt met haar Office ongeveer 10.000 lichtjaren voor op de concurrentie.

  Alleen,

  dat is dan wel met server en procesintegratie die voor een thuisgebruiker niet nodig zijn.

  Dus,

  is voor de meeste thuisgebruikers OpenOffice of WordPerfect Office een prima Office pakket…. als die thuisgebruiker tenminste in dat pakket functionaliteit zoekt om een brief te typen, een kasboekje bij te houden, de gas en lichtstanden te bekijken en analyseren.

  Kortom, persoonlijk geloof ik wel in een hands on af en toe voor een onderwerp met OpenOffice.org maar alleen als je daarnaast ook die andere titels niet vergeet. Want meer nog dan het aanhangen, suppporten, van 1 pakket omdat het nou toevallig opensource is of gratis, geloof ik dat een hobby computerblad juist een breed spectrum moet hanteren, dat vind ik veel belangrijker.

  Edmond (ook hcc lid)
 • [quote:506d006909="Edmond Varwijk"]Bovendien, lets face it, Microsoft ligt met haar Office ongeveer 10.000 lichtjaren voor op de concurrentie.[/quote:506d006909]Wel als het aankomt op integratie van diverse office modules en het sharen van content. Maar qua basis functionaliteit laat bv. OpenOffice.org Writer m.i. niet zo heel veel te wensen over in vergelijking met Word.[quote:506d006909]is voor de meeste thuisgebruikers OpenOffice of WordPerfect Office een prima Office pakket…. als die thuisgebruiker tenminste in dat pakket functionaliteit zoekt om een brief te typen, een kasboekje bij te houden, de gas en lichtstanden te bekijken en analyseren.[/quote:506d006909]Het probleem is gewoon dat de gemiddelde gebruiker 'een brief schijven' associeert met 'Word', simpelweg omdat dat de enige applicatie is die men kent. Mensen zijn dan ook regelmatig onaangenaam verrast dat op de nieuw aangeschafte PC niet zomaar standaard Word geïnstalleerd staat…

  Daarnaast gaat iedereen er klakkeloos vanuit dat het .doc extentie een standaard is die iedereen kan lezen en bewerken. Sure, lezen kan met een te downloaden reader (voor het MS platform althans) maar bewerken is een heel ander verhaal.
 • [quote:41534a216d="JaFO"]Als je constant MS Office blijft promoten dan zal die 1% alleen maar krimpen.
  Daarnaast zou ik denken dat juist het 'lijfblad' van een Hobby Computerclub *juist* die ene procent zou steunen. Maar goed … dan kom je weer op de 'commercie & HCC'-discussie terecht.
  [/quote:41534a216d]

  Flauwe opmerking die nergens op is gestoeld. Uit onderzoek blijkt dat zeker 95% van de hcc-leden Windows en Office gebruikt. De overige 5 procent is versnipperd: 2% Mac, 1,5% Linux en de rest "overige besturingssystemen". Een club die 1,5% van zijn leden steunt - klinkt dat jou goed in de oren?
  Overigens is de aandacht die wij besteden aan alternatieven voor Windows en Office ruimschoots meer dan 5%. Sterker: over het algemeen schrijven we vaker over alternatieven dan over Windows/Office. Tenzij je bedoelt dat we bijvoorbeeld in onze workshops uitgaan van de veronderstelling dat onze lezers Windows / Office gebruiken. Want die veronderstelling is correct. Als je dat onder 'promotie' verstaat, tja. Ik zie dat als een goed beeld hebben van de mensen waar je voor schrijft.
 • Aan de andere kant krijg je weer het type lezer waar het blad zich op orieenteerd. Net als onder de lezers van IX waarschijnlijk een groot deel van de gebruikers OpenOffice gebruikt, en een aanzienlijk deel een vorm van Unix.

  Of anders gezegd: het zou kunnen zijn dat inderdaad maar zo'n klein deel van de hobbyisten geinstesseerd is in iets anders dan Windows en Microsoft Office. Of het zou kunnen zijn dat de hobbyisten die wel met andere software werken allang vertrokken zijn, omdat zij niet de doelgroep meer zijn van de C!T.
 • [quote:ea86b87de5="Volkert Deen"]Flauwe opmerking die nergens op is gestoeld. Uit onderzoek blijkt dat zeker 95% van de hcc-leden Windows en Office gebruikt. De overige 5 procent is versnipperd: 2% Mac, 1,5% Linux en de rest "overige besturingssystemen". Een club die 1,5% van zijn leden steunt - klinkt dat jou goed in de oren? [/quote:ea86b87de5]
  There are three kinds of lies: lies, damn lies, and statistics.
  - Mark Twain


  Het is niet interessant wat ze nu gebruiken. Wat interessant is is waar je lezers artikelen over willen lezen - en dat kan je nou net niet uit die statistiek halen. Los daarvan heet het blad de Computer!Totaal, niet de Computer!MS :P
  Van een blad als de C!T lijkt het me redelijk te verwachten dat alternatieven vaker aan bod komen dan bij - bijvoorbeeld - de Computer Idee. Bovendien gaat het hier om softwarereviews waarbij het niet interessant is dat lezers al office gebruiken: het gaat hier om een vergelijking - niet om een in-depth artikel over één van deze programma's.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.