Vraag & Antwoord

Trashcan

Mei 2006: Topcamera's voor in de broekzak

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Ultracompacte camera's

  Veertien ultracompacts getest

  Dankzij de evolutie van electronica en digitale fotografie worden camera's steeds compacter. Vroeger betekende compactheid dat de mogelijkheden beperkt waren, maar dat is al lang niet meer zo. Tegenwoordig passen een lichtsterke zoomlens, beeldstabilisatie, handmatige instellingen en ene dozijn extra snufjes zonder problemen in een kleine behuizing. Ideaal om altijd mee te nemen in de broek- of jaszak.
 • Wat me opvalt is dat de "reactie snelheid"niet is getest.
  Ik vind dit een heel belangrijk aspect bij digitale camera's. Die snelheid kan ook nogal eens verschillen.
  Of speelt het helemaal geen rol meer bij de nieuwste camera's. Ik kan het me niet voorstellen.
 • Sluitervertraging was jarenlang de grooste kreupelheid van digitale camera's. De huidige generatie camera's is daar redelijk op berekend, doordat er veelal een buffer is ingebouwd wat de eerste opnamen opvangt (nog voor deze op de flashkaart worden weggeschreven). De camera's in deze test reageerden vrijwel direct nadat er was scherpgesteld. Alleen de Pentax (veruit de goedkoopste uit de test) was aan de trage kant.
 • Wat ik in deze test mis:
  [1] wat gaat er voor sap in? batterijtje(s)? accu? hoe gaat het opladen?
  [2] hoe zit het met de service?: ik hoor van de fotoboer dat die van samsung droevig is, en dat de camera daarom maar bij weinig fotozaken te koop is…
 • type voeding zou idd een handige toevoeging aan de tabel zijn. Ik heb nu ook een camera met een eigen type accu, en dat betekent toch extra betalen voor een noodzakelijke 2e accu.
 • Alle camera's (muv Pentax) maakten gebruik van platte oplaadbare (Li-Ion) accu's, wat vrij gebruikelijk is voor zeer compacte camera's. Immers, het gebruik van AA-batterijen zou automatisch betekenen dat de camera dikker zou worden. Het gebruik van AA-batterijen komt dan ook steeds minder voor, omdat dit het design van de camera beperkt.

  Beide soorten hebben voor- en nadelen. AA-batterijen zijn op elke hoek van de straat te koop, wat erg handig is voor gebruik onderweg. Er zijn zowel goedkope zwakke versies als duurzaam oplaadbare exemplaren (2500 mAh).

  Li-Ion accu's hebben als grootste nadeel dat ieder cameramodel een ander soort accu gebruikt en dat er dus weinig universele producten zijn. Op vakantie is het aan te raden om minstens één extra exemplaar aan te schaffen zodat je niet zonder stroom komt te staan. Nadeel is dat de officiele merk-accu's vrij prijzig zijn, maar er zijn ook heel veel goedkope no-name exemplaren in omloop (zoek maar eens op Marktplaats, eBay of Speurders). Dat kost niet meer dan een set oplaadbare 2300+ AA-batterijen, veelal zelfs minder. Voordeel van dit type batterij is dus dat ze veel platter zijn, waardoor het design niet wordt beperkt. Dat deze accu's veel minder lang mee gaan dan AA-versies gaat niet meer op. Veel accu's zijn zo krachtig (en camera's energiezuinig) dat 300 tot 450 opnamen geen enkel probleem meer is - inclusief gebruik van lcd-scherm plus flits.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.