Vraag & Antwoord

Trashcan

Mei 2006: Opinie

Anoniem
Artificiosus
2 antwoorden
 • De mening van de redactie:

  [b:46b6747543]Voor mij geen HD-films[/b:46b6747543]
  Ik heb het al eerder geschreven, ik ben niet tegen DRM (Digital Rights Management) maar wel tegen de manier waarop de industrie DRM gebruikt. En iedere maand wordt ik alleen maar gesterkt in deze mening.
  Op dit moment is er een hoop gedoe over de opvolger van dvd. Dit moet Blu-Ray of HD-dvd worden. Beide formaten zijn niet uitwisselbaar met elkaar en kunnen ongeveer hetzelfde. Ze maken gebruik van blauwe lasers in plaats van de gebruikelijke rode lasers van cd en dvd, en Blu-Ray heeft een hogere opslagcapaciteit van 25GB versus de 15GB van HD-dvd. Eigenlijk hadden ze al op de markt moeten zijn maar er is onenigheid over de gebruikte beveiliging. Het is essentieel dat de filmindustrie tevreden is met de beveiliging omdat ze er anders geen films voor uitbrengen. Dat is funest voor een nieuw type informatiedrager. Daarom hebben IBM, Intel, Microsoft, Panasonic, Sony, Toshiba, Walt Disney en Warner Bros. een beveiliging bedacht die hoogstwaarschijnlijk door Blu-Ray en HD-dvd gebruikt gaat worden: AACS. Dit staat voor Advanced Access Content System maar wordt in de wandelgangen ook Aggressive Automatic Consumer Screwing genoemd. Geen flatterende bijnaam maar dat is verre van toevallig. Grootste pijnpunt voor consumenten is de mogelijkheid dat gekochte films met dit systeem onbruikbaar kunnen worden gemaakt, als de uitgever van die films dat goeddunkt. Dit komt doordat alle AACS-compatible afspeelapparatuur aan het internet verbonden moet zijn. Voordat AACS-beveiligde content kan worden afgespeeld wordt eerst via de internetverbinding gechecked of dit wel mag. Je bent als betalende consument er dus niet zeker van dat je gekochte producten het blijven doen zolang jij dat wilt.
  Dat dit scenario geen utopie is bleek laatst toen klanten van Planet Music Stream te horen kregen dat de door hun gekochte digitale muziek na 1 januari 2007 niet meer is af te spelen. Dit is zelfstandig door de muziekmaatschappijen besloten en tussenhandelaar Planet Music Stream kan of wil er niets aan doen. Tja, moet je maar niet zo dom zijn om te betalen voor muziek…
  Wederom is het moraal: download je muziek voor nop en als je content koopt: vermijd DRM!
  Als de muziek- en filmindustrie van mij nog geld wil krijgen, dan alleen voor DRM-vrije content of voor een bodemprijs.

  Jeroen de Jager, Hardware-redacteur Computer!Totaal
 • Och … we kunnen als computer-hobbyisten allemaal hoog en laag springen, maar het komt er toch. Daarvoor is de gemiddelde consument gewoonweg te naief voor. De 'gevorderde' gebruiker vertrouwt simpelweg op cracks om door te gaan zonder te beseffen dat ze daarmee de DRM-troep blijven steunen.

  Men accepteerde tenslotte al :
  - regio-codering voor dvd (al eens iemand om een regio-vrije dvd-speler horen vragen in een winkel de laatste tijd ?)
  - iTunes (maak het goedkoop genoeg en ze slikken het)
  - XP's activatie-procedure (ach … is toch al gekraakt, wat boeit het toch … was de reactie)
  - Valve's Steam (oh. maar Valve zal zijn macht nooit misbruiken zeiden de fans)
  - ringtones en plaatjes voor mobieltjes (het ultieme bewijs dat de jeugd niet meer kan rekenen en zich laat misleiden door de reclame)

  Internet-(de)activatie voor de nieuwste films zal dus ook gewoon geslikt worden, ondanks alle protesten van diegenen die beseffen wat dit betekent voor onze vrijheid als consument.

  Voor de aardigheid nog wat info over 'trusted computing' :
  http://www.youtube.com/watch?v=K1H7omJW4TI

  En bewijs dat juist een overstap naar Apple niet gezond zal zijn :
  DRM-chip in nieuwe Intel-Macs van Apple ...

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord