Vraag & Antwoord

Trashcan

Juli-Augustus 2006: Opinie

Anoniem
JaFO
3 antwoorden
 • [b:4d0d1730b7]HDCP: DRM met een staartje[/b:4d0d1730b7]

  Bent u koper van apparatuur die High Definition filmmateriaal moet kunnen afspelen? Vast wel, en anders zult u dat binnenkort zijn. Gaat het om een platte tv met een HDCP-ingang? Dan kunt u rustig en ontspannen verder lezen. Gaat het om een grafische kaart en/of monitor voor een pc? Dan zal uw bloeddruk vanaf nu gaan stijgen. Ik wil het namelijk met u hebben over HDCP.
  HDCP staat voor High-bandwith Digital Content Protection. Het is ontwikkeld door Intel en de filmindustrie heeft het omarmd als digitaal rechtenbeheer (DRM) voor de nieuwe generatie HD-films die op Blu-ray en HD-DVD zullen uitkomen. Aangezien het om DRM gaat, betekend dit in de praktijk dat u als betalend consument behoorlijk aan het kortste eind trekt. Hierin is HDCP geen uitzondering. Sterker nog, bleef het bij ‘gewoon’ DRM nog bij het niet kunnen afspelen als er iets mis is met de licenties, met HDCP kan achteraf nog door de filmmaatschappijen worden ingegrepen waardoor uw film ineens niet meer afspeelt of alleen in een lage kwaliteit. Een soort DRM met een staartje dus.
  Om een HD-film te kunnen afspelen moet de hele keten over HDCP beschikken. Bij platte tv’s is dat meestal wel het geval. Blu-ray en HD-DVD-apparatuur zal er ook over beschikken. Probleem is de pc. Geen enkele grafische kaart, ok op twee modellen uit een Sony Mediacenter na, beschikt over de benodigde extra chip voor HDCP. Monitoren die HDCP ondersteunen zijn op een paar handjes te tellen. Kortom, om klaar te zijn voor beveiligde HD-content moet u nog behoorlijk investeren. Wederom DRM met een staartje.
  Het lijkt erop dat filmmaatschappijen voorlopig eieren voor hun geld kiezen en dat ze tot 2010 hun films niet zullen uitrusten met een zogeheten ‘Image Constraint Token’ (ICT) die de beeldkwaliteit op weergave-apparatuur zonder HDCP beperkt. Maar helaas is het geen harde afspraak maar een soort ‘gentlemans agreement’. Zodra er genoeg apparatuur met HDCP is verkocht zullen ze dat wel doen. Dus weer DRM met een staartje.
  DRM, nu in de vorm van HDCP, is alleen goed voor de grote filmmaatschappijen. Die plukken er de vruchten van. Voor ons als consumenten zitten er alleen maar hele grote nadelen aan vast. Gelukkig moet er op de hoesjes van HD-films duidelijk staan vermeld dat ICT wordt gebruikt. Die schijven moet u dus nooit kopen, dat is de enige vorm van protest die u als consument heeft. Weg met DRM, HDCP en dat staartje!
  [i:4d0d1730b7]
  Jeroen de Jager, Hardwareredacteur Computer!Totaal[/i:4d0d1730b7]
 • [quote:a59cfb8971]

  Gelukkig moet er op de hoesjes van HD-films duidelijk staan vermeld dat ICT wordt gebruikt.

  [/quote:a59cfb8971]
  Als dat net zo 'effectief' is als bij de muziek-schijven dan wordt het nog leuk.
  Je kunt dan met een vergrootglas de hele hoes naspeuren om onder de diverse stickers (voor prijs, barcode en eventuele marketing-uitspraken) een opmerking terug te vinden die luidt : 'dit product vereist Windows en kent mogelijk problemen bij het afspelen op enkele cd/dvd-rw-spelers'
 • Ja, dat zal me niets verbazen. Ik verwacht dat er iemand zal zijn die een website begint die bijhoudt welke dvd's (of Blu-ray of HD-DVD) 'besmet' zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.