Vraag & Antwoord

Trashcan

September 2006: Digitale televisie: Zegen of leugen?

Anoniem
Patrick123
17 antwoorden
 • Ziet u digitale televisie zitten of denkt u dat er geen enkel voordeel mee te behalen valt?
 • In het artikel wordt gesteld dat Satelliet tv de goedkoopste aanbieder is en in de eindconclusie het duurst.

  De aanschafkosten voor een [b:efa4c9410c]complete[/b:efa4c9410c] satellietontvangstinstallatie zijn geen 300 maar vanaf zo'n 200 euro te vinden.
  Dit zijn pakketten voor Canaal Digitaal.

  Zelf zou ik niet kiezen voor zo'n set maar een linux ontvanger (BIJV dREEAMBOX) en multifocus schotel of draaibaar systeem.
  Draaibaar is USALS motor (ca 50 Euro) en een ontvanger die dit ondersteunt.

  Bovendien zijn op de Astra 2 alle zenders van de BBC en een aantla commerciele vrij te ontvangen.
  (BBC1, 2, 3, 4, CBBC, CBeebies, ITV eva)
  Voor de Duitstalige zenders zijn er op de Astra 1 en Hotbird legio kanalen vrij te bekijken.

  De analoge doorgifte van de publieke (en regionale) omroep gaat in Nederland stoppen. Hiervoor in de plaats wil kpn een box met decoder en smartcard door de strot duwen. In nl.media.tv, nl.media.satelliet en nl.politiek zijn er diverse discussies gaande over dit onderwerp.

  In Computer! Totaal heeft al eens gestaan hoe je in de nieuwsgroepen kunt kijken/meedoen.
 • In mijn geval heeft digitale tv (casema) wel nut. Ik kijk op nog geen drie meter naar een 40 inch LCD en hier geeft het digitale signaal net dat snufje detaillering en scherpte wat ik nodig heb.
  Hiervoor keek ik naar een 70 cm breedbeeld philips met pixel plus. In dat geval was het digitale signaal overkill omdat de pixel plus technologie al haarscherp beeld analoog leverde.
 • Ik heb het artikel een paar keer zitten lezen, omdat ik mijn ogen bijna niet kon geloven. :-?
  Sinds een week heb ik ook digitale televisie thuis, van casema, met zo'n samsung 9401R.

  De ontvanger reageert ongelooflijk traag, het schakelen van kanaal is een klein drama. de EPG moet steeds eerst opgehaald worden, en is lang niet zo mooi als die van Windows Media Center. Verder ben ik alleen al 1,5 uur bezig geweest om het kastje enigszins te doorgronden en de kanalen opnieuw in te stellen, want dat sloeg al helemaal nergens op zoals dat stond.
  De beeldkwaliteit is daarentegen wel vrij goed, alleen zie je af en toe rare kleurstellingen, net alsof je windows xp "welkom" scherm te zien is in 16 bit kleuren. Ook zijn luchten in films soms ineens in "lagen" verdeeld, door kleurverschil.
  Ook lijkt het alsof het digitale beeld donkerder is dan het analoge beeld. De televisie anders instellen is niet echt een optie, want er wordt ook nog veel analoog gekeken.
  Ook springt bij mij soms ineens teletext aan, wat ik met geen mogelijkheid meer weg krijg, de enige optie is het uitzetten van het kastje en weer opnieuw aan zetten.
  De afstandsverbinding wil je overigens ook niet in de woonkamer laten liggen, anders zou meteen iedereen denken dat je je apparaatje bij de blokker hebt gekocht.

  Al met al dus redelijk wat teleurstelling. Toch heb ik het allemaal aan de praat gekregen, zodat ik via mijn windows media center digitale tv kan kijken, en digitaal kan opnemen.

  Wat mij vooral verbaasd is dat er verschillende medewerkers van c!t negatief over de digitale tv vertellen, terwijl de eindconclusie van het artikel is dat het bést wel OK is. Op zich best bijzonder lijkt me.
 • Het blad heet ComputerTotaal.

  TV als het niet vertoond wordt op je computer heeft niets met Computer(Totaal) te maken.
  Daarvoor koop ik het Duitse blad Video.
  De bespreking van jullie over TV komt toch niet in de buurt van de kwaliteit en diepgang van die van Video.

  Nu ik toch zit te mopperen: ook liever geen bespreking van digitale camera's. De enige overeenkomst tussen camera's en computers is dat de drager, en wellicht de connectie, digitaal is.
  Voor een een bespreking van een camera ga ik wel naar DPReview.com.
  De bespreking door jullie over camera's komt niet in de buurt van die van DPReview.com.


  Dus, houdt het bij computers SVP … dat onderwerp is méér dan groot genoeg voor één blad.
 • De computer is al lang niet meer alleen het kastje en alles wat daar in zit. Sterker: wat er in dat kastje zit, wordt hoe langer hoe minder relevant. De gemiddelde computergebruiker, maar zelfs ook steeds vaker de ervaren computer-hobbyist, koopt een kant-en-klare standaard-pc en heeft hoogst zelden nog een reden om de kast open te maken. Veel interessanter is tegenwoordig waar dat kastje toe in staat is; wat het voor ons kan doen. Nu de prestaties steeds minder ter discussie staan, is het de toepassing waar wij als redactie ons meer en meer op focussen. "What's in it for me?" Hoe kunt u de pc laten doen wat u wilt? Hoe kan de pc een waardevolle toevoeging zijn op uw leven?

  De pc wordt meer en meer een centrale hub die u kunt gebruiken om zaken aan te sturen, die in verbinding staat met een hele wereld aan technologische toepassingen en oplossingen. De lezer waar wij ons op richten is de mens die zich thuisvoelt in die wereld, die belangstelling heeft voor wat wel chic een 'digitale lifestyle' wordt genoemd.

  Digitale TV ligt inderdaad in de periferie van ons bestrijkingsgebied. Maar het rukt op. Met Triple Play komt digitale tv uit dezelfde kabel en via dezelfde provider uw huis binnen als uw internet en telefoon. Dat betekent dat onze lezers er onvermijdelijk mee in aanraking komen. We gaan er vanuit dat onze lezers er zelfs bovengemiddelde belangstelling voor hebben. In dat licht zou het raar zijn het fenomeen te negeren.

  Voor digitale fotografie geldt min of meer hetzelfde. We weten dat in de digitale fotografie een belangrijke toepassing ligt van het pc-gebruik van onze lezers. Dus is het logisch dat we hieraan aandacht besteden.

  Daarbij pretenderen we niet te schrijven voor HiFi deskundigen of professionele fotografen. In tegendeel. Echte specialisten stellen hele andere eisen aan apparatuur. De vraag is hoe relevant het voor onze lezers is zó diep in de materie te duiken. Een echte HiFi-liefhebber moet bijvoorbeeld niets hebben van de moderne LCD- of Plasma-technologie, omdat de kwaliteit achterblijft bij die van de oude beeldbuis. Net zoals zij niets moesten hebben van de overgang van analoge (LP) naar digitale (CD) muziek. Een echte specialist zal ook stug volhouden dat compressie in muziek (mp3, bij voorbeeld) altijd hoorbaar is. En ze hebben gelijk. Maar hoe relevant is dat voor "normale" gebruikers? Flatscreens vliegen de winkel uit, de CD verdrong de LP in een vloek en een zucht, en de ripstandaard is tijdenlang nota bene 128kbps geweest. Wij beschouwen het dan ook als onze taak om deze materie vanuit het perspectief van normale gebruikers te belichten. Dat we daarbij soms tot andere conclusies komen dan de gespecialiseerde vakbladen, nemen we voor lief. We reageren op wat we zien, niet op wat we zouden moeten zien op basis van de onderliggende techniek. En we richten ons primair op de functionaliteit die een normale gebruiker verwacht te krijgen. Wat overigens niet wegneemt dat we een verplichting hebben onze kennis voortdurend bij te spijkeren, en wel degelijk op de hoogte te zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Wij geloven dat we daarmee uiteindelijk onze lezers de beste dienst bewijzen.
 • :cry:
  Zoals in eerdere berichten reeds aangegeven worden de negatieve aspecten van Digitale TV helaas niet vermeld bij aanschaf.
  Ook het volume instellen is zeer irritant : je moet het volume van de TV zo ongeveer maximaal zetten en hebt dan een beperkt aantal standen met de afstandbediening van de decoder.

  Als ik het van tevoren had geweten had ik de rommel niet aangeschaft.
 • waarom kan ik hier geen bericht plakken ???/
 • Dank voor het uitgebreide antwoord Volkert.

  We verschillen van mening kennelijk…. ook prima.

  Als lezer vind ik computers al een érg uitgebreid onderwerp…
  neem nou wat je in USB kunt stoppen… daar alleen al zou je het blad mee kunnen vullen.
  En als je elke maand een thema hebt (graphics, CPU, RAM, Printer, scanner, diascanner etc. etc.) vul je je blad nog gemakkelijk.
  En da's alleen nog maar de hardware.
  Zodra je over websites begint kun je ook weer even vooruit… en da's alleen nog maar websites…..

  Nee, om nou maar alles te gaan bespreken wat digitaal is en waar we dus allemaal mee te maken krijgen vind ik geen argument.
  Ook niet wanneer het brede belangstelling heeft: dat is géén argument.

  Computers in auto's bespreken: ja, doe maar. Auto bespreken: nee doe maar niet.
  GPS op de fiets, met logging uit te lezen op de computer: ja doe maar, fietsen bespreken: nee doe maar niet.
  TV op computer: ja doe maar, TV bespreken: nee doe maar niet.

  Ik houd het er op HCC een computerclub is met een computerblad.
  Zodra het een allegaartje wordt is mijn belangstelling verdwenen.
 • [quote:26a01b1de9="Addrianus"]Computers in auto's bespreken: ja, doe maar. Auto bespreken: nee doe maar niet.
  [/quote:26a01b1de9]

  :lol: Ik voel een nieuw onderwerp aankomen!!! Bouw je eigen Carputer! :lol:
 • [quote:dfc439f8cf="Volkert Deen"]De computer is al lang niet meer alleen het kastje en alles wat daar in zit. …

  De pc wordt meer en meer een centrale hub die u kunt gebruiken om zaken aan te sturen, die in verbinding staat met een hele wereld aan technologische toepassingen en oplossingen. De lezer waar wij ons op richten is de mens die zich thuisvoelt in die wereld, die belangstelling heeft voor wat wel chic een 'digitale lifestyle' wordt genoemd.
  [/quote:dfc439f8cf]
  Het blad heet anders nog steeds "computermaandmagazine" en niet "het digitale lifestyle blad" …
  Misschien tijd om die titel dan eens aan te passen ? Of zijn jullie bang om dan de strijd met PCM te verliezen (die eveneens dezelfde richting ingeslagen lijken te zijn ) ?

  Want op deze manier dekt de vlag al lang niet meer de lading.
  Ik ben nooit lid geworden van een blad dat zich met 'lifestyle'-achtige nonsense bezig wil gaan houden. Bladen zoals "Het", "Stuff" en dergelijke zijn er tegenwoordig al genoeg.

  [quote:dfc439f8cf]
  Digitale TV ligt inderdaad in de periferie van ons bestrijkingsgebied. Maar het rukt op. Met Triple Play komt digitale tv uit dezelfde kabel en via dezelfde provider uw huis binnen als uw internet en telefoon. Dat betekent dat onze lezers er onvermijdelijk mee in aanraking komen. We gaan er vanuit dat onze lezers er zelfs bovengemiddelde belangstelling voor hebben. In dat licht zou het raar zijn het fenomeen te negeren.
  [/quote:dfc439f8cf]
  Negeren hoeft niet maar …

  [quote:dfc439f8cf]…
  Daarbij pretenderen we niet te schrijven voor HiFi deskundigen of professionele fotografen. (etc) ….[/quote:dfc439f8cf]
  Dan zou daar de nadruk best wel meer op gelegd mogen worden.

  Je zou bijvoorbeeld een lijst met relevante sites en literatuur kunnen noemen aan het eind van een dergelijk artikel. Dan kunnen diegenen die wat meer willen weten tenminste verder zonder zich te ergeren aan een inhoudsloos smaakmakertje.

  Om terug te komen op het artikel … waar is een overzicht van de besproken digitale tv leveranciers ? Enige wat er te lezen valt is wat hoogst persoonlijke ervaringen met enkele aanbieders. Er ontbreekt info over de mogelijkheden per aanbieder.

  Dan wordt er eerst beweert dat satelliet tv 'goedkoper' is (3,33 Euro per maand) om vervolgens bij UPC te lezen dat het pakket daar 'slechts' 2,16 kost.

  Hoe zit dat dan ?

  simpel … UPC gaat er van uit dat je het 'reguliere' tarief voor kabel betaalt. En dan is 'digitaal' idd slechts 2 euro extra. Mocht je in een gemeente wonen waar UPC 'goedkoop' moet zijn vanwege afspraken dan wordt het dus een flink stuk duurder. Feitelijk heeft het enthousiasme van UPC om digitaal door de strot te drukken niks te maken met voordeel voor de consument, maar meer met het gemak waarmee ze dan van de gemaakte afspraken af kunnen komen. Daarnaast hebben ze een hele tijd leugens verspreid ('de serie begint wanneer u dat wilt') en hebben ze daarom sinds enige tijd een rectificatie op hun promo-zender staan (de tv-reclames zeuren nu nog alleen maar dat overstappen 'makkelijk' is).
 • Ik ben een "jongere oudere" van 68 jaar en heb braaf een
  gewone CRT-TV en dito videorecorder, die prima voldoen.
  Mijn kijkvoorkeur is een paar films per week en het
  journaal, geen soaps, sporttoestanden, enz.
  Ik woon in Rotterdam en heb dus UPC. De UPC, die zo vaak
  negatief wordt beoordeeld, maar waarmee ik geen enkel
  probleem heb. Overigens, de snel bereikbare helpdesk van
  UPC komt "allerliefst" en terzake kundig over; mag ook
  wel eens worden gezegd!

  Ik werd enige tijd na de schriftelijke vooraankondiging
  netjes gebeld door de helpdesk met de vraag, of ik hun
  mediabox wilde ontvangen, en dat heb ik geaccepteerd,
  want ik was best benieuwd.
  Toen ik het ding had, lukte het mij na een paar uurtjes
  prutsen de zaak aan de gang te krijgen. En alles werkte
  prima. Maar kwalitatief waren beeld en geluid niet beter
  dan wat ik al had. Ook de radio-themakanalen konden mij
  niet boeien.
  En ik was niet van plan 5 à 6 euro per maand extra te
  gaan betalen voor wat kanalen, waarnaar ik
  waarschijnlijk toch niet zou kijken.
  Dus ik heb de zaak weer losgehaald en ga het weer
  terugsturen.

  Dat was dus míjn ervaring met digitale TV.
 • Als digitale TV via het internet zou worden aangeboden met voldoende snelheid dan zou dat voor mij erg prettig zijn, omdat ik dan hier in Thailand thuis gewoon Nederlandse zenders zou kunnen zien. Nu heb ik een satellietschotel, waarop ik slechts 1 Nederlandstalige zender ontvang, namelijk BVN, half Nederlands, half Vlaams.
  Daarnaast ontvang ik honderden Aziatische en slechts enkele tientallen Engelstalige zenders. Gevolg: na 15 minuten TV kijken houd ik het wel voor gezien.
 • Ik weet niet hoe internet TV werkt maar heb wel 'n schating dat het nogal wat bandbreedte vreet ook als is het ge codeerd(comprimeerd).

  ISP pleuren de door hun gekozen zender beshcikbaar via hun locale network er op zodat hun klanten dat via de ISP dienst en locale verbinding dat kunnen streamen.
  Dit lijkt mij geen WAN aangelegen heid maar meer 'n ISP locaal naar Home Locaal.

  Als je in thailand zit aan 'n thaise ISP die pleurt andere zenders op hun local net naar hun ISP zijnde klanten. gehied dat nederlanse zenders wat zeldzaam zijn of in een excotisch extra pakket.

  De wereld zal niet blij zijn als het internet zwaar wordt belast door gasten die zware Media streams als Webmail gebruiken. Hun tV gedrag over inet gestreamd gaat worden.

  Maar kan het verkeerd hebben.

  Je zou dan net zo goed TV streams op 'n web page kunnen intergreren. Maar dan zal de bandbreedte need wel heel explosief stijgen als die TV page 'n beetje populair wordt. Dus dit lijkt mij sterk.

  Nee ISP pleuren het op het locale net voor de klanten. Niet voor over Internet zelf het wan achter de ISP.

  Sateliet is de optie dan lijkt mij.
 • Heb ook enige maanden gratis digitale tv van UPC mogen uitproberen. Geen succes wat mij betreft. Naast de veel genoemde blokvorming, te hard volume, zijn mij nog enige irritante afwijkingen tijdens het gebruik opgevallen. Inmiddels heb ik de box en toebehoren weer geretourneerd aan UPC en kijk weer gewoon analoog.
  De afwijkingen hiervoor genoemd zijn o.a. bij gebruik van DVD-recorder treedt er een tijdsvertraging op tussen beeld en geluid, na het uitzetten van DVD recorder, is digitaal kijken pas weer mogelijk nadat eerst de box is gereset.
  Zijn er meer gebruikers van UPC die met deze afwijkingen ervaringen hebben? Hoor graag uw bevindingen en eventuele oplossing hiervan.
  Ik overweeg om begin volgend jaar een LCD televisie aan te schaffen en zal dan voor de kwaliteit moeten overstappen op digitaal.
  Is het raadzaam te wachten op HD-tv?
 • Ik heb digitale TV van @home.
  En het bevalt me zeer goed.
  Hoewel veel andere het hebben over blokjes in het beeld heb ik daar helemaal geen last van.
  Het enige nadeel vind ik dat er te weinig in breedbeeld wordt uitgezonden, en de digitale ontvanger dan er voor zorgt dat ik van die zwarte randen links en rechts in mijn beeld heb.
 • Ik heb uiterst positieve ervaringen met digitale tv. De beeld- en geluidskwaliteit is goed. Kabelaar: Multikabel.

  De LCD is volgepropt met allerlei snufjes, die gekilled worden omdat je met een externe digitale receiver (Samsung) moet aansluiten op de kabel. Die handel wordt dan weer met een scart aangesloten op de tv. Dus brei en plakwerk, komt niet professioneel over. In de tv's zelf zou je de digitale ontvanger(s) moeten integreren en al die handel eromheen weg er mee.
  Dit is typisch voor de kabelaar aanpak: breien en plakken.

  HDTV is er niet of nauwelijks. Bedenk dat je een andere digitale ontvanger nodig hebt die ook HDTV ondersteunt. Als die ondersteuning er niet in zit, kun je geen HDTV kijken en geluid op de juiste manier weergeven.

  Per kabelaar is de bandbreedte die wordt geleverd aan digitale abonnees uitermate verschillend. Als je weinig bandbreedte hebt, dan heb je meer kans op grotere beeldvertraging en dropouts in het beeld. Dat is storend.

  Als je de aanschaf van digitale tv overweegt, bekijk de handel vooraf, in de winkels hebben ze verkoopadviseurs, maar die weten bar weinig. Je krijgt een standaard oninteressant verhaal en bijkomende handel mee die je nodig hebt. Als je met je pakket bij de kassa komt en moet pinnen vergeet dan geen korting te vragen, in verband met laagste prijs garantie die iedereen schijnt te geven. De daad moet dan maar direct bij het woord gevoegd worden.

  Veel kijk plezier.

  Wat mij betreft hoeft dit onderwerp niet in Computer!Totaal behandeld te worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.