Vraag & Antwoord

Trashcan

September 2006: Opslag zonder pc

Anoniem
None
61 antwoorden
 • Het grote voordeel van een netwerk is de centrale opslag van bestanden. Met een Network Attached Starage (NAS) bent u weinig tijd kwijt bij het onderhoud ervan. Wij beoordeelden vijfentwintig NAS-systemen en hebben hier de uitgebreide testtabel toegevoegd:
  http://ct.link.idg.nl/nas_massatest_website.xls
 • [quote:6334d10b7b="Redactie Computer!Totaal"]Het grote voordeel van een netwerk is de centrale opslag van bestanden. Met een Network Attached Starage (NAS) bent u weinig tijd kwijt bij het onderhoud ervan. Wij beoordeelden vijfentwintig NAS-systemen en hebben hier de uitgebreide testtabel toegevoegd:
  http://ct.link.idg.nl/nas_massatest_website.xls[/quote:6334d10b7b]

  Naar aanleiding van dit artikel heb ik een vraag. In huis zijn drie pc's werkzaam. Een Media Center in de huiskamer, een Desktop op kantoor en een laptop. Media Center en Desktop zijn via snelle Ethernetpoorten en een router (Sitecom Wireless Network 140g+) bedraad met elkaar verbonden. De laptop werkt via Bleutooth draadloos op het netwerk. Een aantal grote bestanden staan op meerdere pc's omdat ze niet altijd tegelijk aanstaan, zoals bijvoorbeeld foto's, muziek en films. Dat vraagt nogal wat opslag en is niet altijd handig, vooral als weer het een en ander gewijzigd is. Nu mijn vraag. Begrijp ik uit het artikel goed dat ik bij aanschaf van een NAS deze kan gaan gebruiken als centraal punt waar ik al m'n foto's, muziek, films en al m'n data (waaronder e-mailberichten) opsla, en dan alles (behalve natuurlijk de benodigde software) van de drie pc's kan verwijderen en dan met de drie pc's de NAS kan gebruiken als centraal punt om de data aan te spreken? Of is de NAS alleen maar bedoeld als een centraal backup systeem? Als het eerste waar blijkt te zijn wordt de NAS dan op de Router aangesloten en is hij vandaaruit dan benaderbaar door de drie pc's? Hoor heel graag uw commentaar. Alvast bedankt voor de informatie. m.vr.gr. JN
 • Kan allebei. Overigens kun je ook gewoon één van je pc's als centrale opslag inrichten. Een NAS is eigenlijk gewoon een simpele file server, waarvan het OS in de firmware ingebakken zit. Wat ook weer geen vaste regel is, je kunt met een aangepaste linux versie ook eenvoudig een NAS opzetten met een gewone pc. Bijvoorbeeld:

  http://sourceforge.net/projects/freenas/
 • Van FreeNAS is in de vorige Computer!Totaal een test verschenen en die was niet al te best. Bovendien si een echte NAS energiezuiniger en ook stiller dan een "oude pc". Ik ben dus niet zo een liefhebber van die tot NAS gedegradeerde oude hardware.

  groetjes Edmond
 • De NAS is een fileserver. Dus je zet er bestanden neer. Dat is de basisfunctie. Die bestanden kunnen een backup zijn, maar dat hoeft niet. Je kunt ook je Outlook 3GB PST-bestand er op zetten. Nadeel, Outlook wordt er wel een stuk trager van. Een lokale harde schijf is sneller. Je moet dus bij het bepalen van welke info je op de NAS plaatst, wel tactisch te werk gaan.

  Aansluiten op de router. Euh, meer op de switch. Maar ik weet, vaak zit de switch in de router, dus ja, dan wordt die aangesloten op de router. Maar de NAS zit veelal toch wel in het zelfde subnet als de pc's, dat is toch wel handiger.

  mvrgroet Edmond
 • [quote:c011b9d542="Edmond Varwijk"]Van FreeNAS is in de vorige Computer!Totaal een test verschenen en die was niet al te best. Bovendien si een echte NAS energiezuiniger en ook stiller dan een "oude pc". Ik ben dus niet zo een liefhebber van die tot NAS gedegradeerde oude hardware.

  groetjes Edmond[/quote:c011b9d542]

  Bedankt voor beide reacties. Het is, als ik het goed begrijp, niet alleen mogelijk maar ook enegiezuiniger als ik een van de in C!T geteste NAS (bijvoorbeeld de Synology DS-106e) aanschaf en daar de data, muziek en films op plaats en die dan door elk van de drie pc's aangesproken kunnen worden. Jammer te lezen dat Outlook er een stuk trager op wordt want juist dat onderdeel centraal plaatsen is natuurlijk ideaal. Dan nog een vraagje. Kan ik ergens, het liefst Nederlandstalig, uitleg vinden hoe ik alles na aanschaf van een NAS moet aansluiten? Hoor graag. Alvast bedankt voor de moeite. m.vr.gr. Jacques
 • dat zou beschreven moeten staan in de handleiding.
 • [quote:37fec90e2d="tdw"]dat zou beschreven moeten staan in de handleiding.[/quote:37fec90e2d]

  Bedankt! Nu een adres zoeken waar ik 'm het beste kan kopen. Heeft iemand wellicht een suggestie? Alvast weer bedankt voor de reactie. JN
 • Kijk hier eens: http://tweakers.net/pricewatch/cat/566

  Overigens is het installeren van een NAS bij mijn weten vrij eenvoudig. Dat is namelijk juist de gedachte achter het hele apparaat.
 • Die Synologies worden in NL geleverd door www.mobile-harddisk.nl.

  Kijk wel even of deze biedt wat je wilt en of je wilt wat hij biedt. Ze zijn namelijk wel goed en uitgebreid qua functionaliteit, maar ook niet goedkoop. Wil je alleen een "domme" NAS zou ik een andere kiezen.

  mvrgroet Edmond
 • Hallo,
  Ik zoek ook een nas server en ook ik heb deze test gelezen maar ben met een aantal vragen blijven zitten nl
  de functionaliteit die ik zoek is
  a: server benaderen overal ter wereld (moet kunnen met deze server)
  b: streaming media
  dus dvd films afspelen op bijv mijn lcd is dit mogelijk???
  c: meerdere hd's aansluiten bijv via usb ???
  d: wat is ext3 bestandssysteem?

  bvd alex
 • [quote:ec0a370502="alexrocketman"]
  a: server benaderen overal ter wereld (moet kunnen met deze server)
  [/quote:ec0a370502]

  Zoek dan naar de schijven die ook een FTP-server hebben. Dat is het gemakkelijkste. Een aantal laten je ook via de HTTP-server directories benaderen en bestanden downloaden, maar FTP is dan toch echt sneller.

  Anders optie is RDP naar een pc in je thuisnetwerk en dan de bestanden raadplegen.

  [quote:ec0a370502="alexrocketman"]
  b: streaming media
  dus dvd films afspelen op bijv mijn lcd is dit mogelijk???
  [/quote:ec0a370502]

  Wij hebben gekeken welke NAS-jes UPnP ondersteunen. Dat is heirvoor veelal vereist. We hadden dit uitgebreider willen testen maar kregen helaas niet op tijd (en uiteindelijk helemaal niet) de benodigde UPnP apparatuur in huis.

  [quote:ec0a370502="alexrocketman"]
  c: meerdere hd's aansluiten bijv via usb ???
  [/quote:ec0a370502]

  USB of Firewire, meestal USB. Kijk naar de externe USB-poorten die in de tabel staan. Enige compatibiliteit speelt hier wel mee, navraag bij de leverancier kan verrassingen voorkomen.

  [quote:ec0a370502="alexrocketman"]
  d: wat is ext3 bestandssysteem?
  [/quote:ec0a370502]

  Een Linux bestandssyteem. Betekent dus dat je dezelfde harde schijf niet direct in een Windows systeem kunt plaatsen en uitlezen, wel weer in een Linux-systeem.

  mvrgroet Edmond
 • Min of meer had ik mijn zin gezet op een Freecom FSG3 nu zie ik deze niet terug komen in de test.

  Of is dit geen NAS????

  Weet iemand een alternatief dit zijn mijn eisen:

  1 secure
  2 auto backup
  3 wereldwijd te benaderen
  4 printer server
  5 500 gb
 • Nee, dat is een routerr. En we hebben om toch een redelijk compleet beeld te krijgen, alle mediarouters uitgesloten.

  De FSG3 is al een maand of 3 geleden getest. Ik vond het een leuk apparaat, maar de software was nog niet af. En dat maakte em ongeschikt om nu al direct al je data aan een router te koppelen en op internet te sharen. Mogelijk is er inmiddels een update. Freecom is volgens mijn waarnemingen daar vrij actief in.

  groetjes Ed
 • vondt het vreemd dat deze niet was opgenomen in deze test heeft er iemand ervaring mee ???

  het gene dat me afschrikt is het feit dat je gegevens niet secure zijn.

  voor mij is het een small business oplossing dus moet wel veilig zijn.

  iemand ideetje hierover
 • Lees de review in juni, april? Zoiets.

  Als Small Businesser zou ik gewoon een Small BUsiness Server willen. Ik ken geen NAS die al die kwaliteit levert, een SBServer is immers meer dan alleen wat de NAS biedt. Je wilt het dan ook echt inrichten, beheren, antivirus, beveiligen, etc.

  groetjes Edmond
 • klop maar ik gebruik de unit als stand alone unit voor financieele zaken waar de rest niets mee te maken heeft.

  Kan het ook afschermen in SBS welke we reeds hebben draaien.

  zoek dus een door mezelf the beheren management NAS met server mogelijk heden.

  groeten

  Jurgen
 • Ik vond het een zeer duidelijk artikel.
  Maar ook ik miste een product:

  V Gear LanDisk

  Ziet er uit als een simple NAS. Alleen FTP en HTTP. Maar voor een prijs van ongeveer 100 Euro.
 • dat vond ik dus ook maar ja als je zelf een ander product voor ogen hebt wil je graag een vergelijk maken.

  verder vond ik het een top item!
 • [quote:c37fbd44d2="BADDASS"]vondt het vreemd dat deze niet was opgenomen in deze test heeft er iemand ervaring mee ???

  het gene dat me afschrikt is het feit dat je gegevens niet secure zijn.

  voor mij is het een small business oplossing dus moet wel veilig zijn.

  iemand ideetje hierover[/quote:c37fbd44d2]

  Hey BADDASS,

  Ik heb een FSG thuis staan en ben er zeer tevreden over. Kom anders eens kijken op http://www.openfsg.com/forum/ voor een forum wat geheel gewijd is aan de FSG. Of gewoon http://www.openfsg.com/ voor extra dingen te zien wat je er mee kan.

  Groet,

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.