Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Trashcan

December 2006: OEM-Software

jolo
5 antwoorden
 • Wie een nieuwe pc of notebook aanschaft, krijgt daar vaak geen ‘originele’ Windows-versie bij, maar een zogeheten OEM-variant. Of dit zo handig is, valt nog te bezien.

  legale en illegale software
  controle software
 • [quote:dbaf69c500="Redactie Computer!Totaal"]Wie een nieuwe pc of notebook aanschaft, krijgt daar vaak geen ‘originele’ Windows-versie bij, maar een zogeheten OEM-variant. Of dit zo handig is, valt nog te bezien.

  legale en illegale software
  controle software[/quote:dbaf69c500]

  Ik krijg het idee dat ze in Nederland enorme miereneukers zijn. Ik woon in de VS en installeer geregeld Windows XP opnieuw. Ik gebruik hiervoor mijn eigen OEM CD(gekocht bij een online computerzaak) en vervolgens gebruik ik de code die op hun behuizing staat geplakt. Ik moet hierna altijd wel weer opnieuw activeren via de telefoon want op de een of andere manier vreet hij het niet om dit online te doen. Ze hebben hierover nog nooit moeilijk gedaan. Een vriend van mij die bij Microsoft werkt geeft ook toe dat ze liever hebben dat je een OEM versie gebruikt dan een illegale versie. Ze zijn hierover erg tolerant.
 • [quote:73bfa4c910="kpruim7270"]Ik krijg het idee dat ze in Nederland enorme miereneukers zijn. Ik woon in de VS en installeer geregeld Windows XP opnieuw. Ik gebruik hiervoor mijn eigen OEM CD(gekocht bij een online computerzaak) en vervolgens gebruik ik de code die op hun behuizing staat geplakt. Ik moet hierna altijd wel weer opnieuw activeren via de telefoon want op de een of andere manier vreet hij het niet om dit online te doen. Ze hebben hierover nog nooit moeilijk gedaan. Een vriend van mij die bij Microsoft werkt geeft ook toe dat ze liever hebben dat je een OEM versie gebruikt dan een illegale versie. Ze zijn hierover erg tolerant.[/quote:73bfa4c910]

  Het is wel jammer dat je na een Herinstallatie telefonisch het product moet activeren. Maar ze doen er inderdaad niet moeilijk over. Laatst nog gebeld, daar kreeg ik de vraag "heeft u de windows op meerdere PC`s staan?". Ja tuurlijk. Heb hem net bij de nieuwe pc gekocht en had Daemon geinstalleerd en een externe HDD eraan gehangen, toen begon hij dus te zeuren.

  Helaas is het wel zo dat als je je moederbord vervangt je geen recht meer hebt op je OEM en dat vindt ik wel lullig!

  het is al met al wel lastig, maar toch wel begrijpelijk.

  Groeten,

  Robert
 • [quote:725fac668a="kpruim7270"]en installeer geregeld Windows XP opnieuw. Ik gebruik hiervoor mijn eigen OEM CD(gekocht bij een online computerzaak) en vervolgens gebruik ik de code die op hun behuizing staat geplakt. [/quote:725fac668a]

  Je hebt dus voor iedere pc een aparte licentie.

  Dat je voor de herinstallatie een aparte OEM CD kunt gebruiken, is niet standaard. Veel OEM installatiecds zijn via de installatiecode, gekoppeld aan de eigen hardware. Met een Fujitsu-cdrom kun je dan niet op een HP-pc herinstalleren.

  [quote:725fac668a="kpruim7270"]Ik moet hierna altijd wel weer opnieuw activeren via de telefoon want op de een of andere manier vreet hij het niet om dit online te doen. [/quote:725fac668a]

  Dat je moet heractiveren is in de Microsoft denkwijze wel logisch. Voor mij niet. Het betreft immers dezelfde hardware. En Microsoft stelt nou juist dat Activering alleen problemen geeft bij herinstallatie op andere hardware.

  Ik heb Flightsim X recent twee maal geherinstalleerd op DEZELFDE pc, en de derde keer weigerde hij al en moest ik bellen. Ik vind dat absurd.

  [quote:725fac668a="kpruim7270"]Ze hebben hierover nog nooit moeilijk gedaan. Een vriend van mij die bij Microsoft werkt geeft ook toe dat ze liever hebben dat je een OEM versie gebruikt dan een illegale versie. Ze zijn hierover erg tolerant.[/quote:725fac668a]

  Dat is prima. het artikel focust ook zowel op wat OEM software is, maar ook de problemen en beperkingen daarbij.

  mvrgroet Edmond
 • tja … als ze niet zo tolerant waren dan verloren ze nog meer klanten.
  Nu doen ze gewoon alsof ze speciaal voor jou een uitzondering maken en als gevolg daarvan accepteer je het hele idee van 'activatie' voor software en kunnen ze langzaam maar zeker de duimschroeven aandraaien.

  Ik vraag mij serieus af hoe de gemiddelde automobilist zou reageren als zijn auto op die manier geactiveerd moest worden.
  "U heeft 4 wielen verwisselt … bel uw fabrikant om uw auto weer te activeren … "

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.