Vraag & Antwoord

Trashcan

(Maart 2007) Pc energiezuinig maken

Anoniem
Karelta
8 antwoorden
 • Met een paar eenvoudige maatregelen is het energieverbruik door de computer binnen de perken te houden. Goed voor uw portemonnee en het milieu!
 • Jammer dat er weinig aandacht is geschonken aan welke hardware nu energiezuinig is qua videokaarten en CPU's. Ook de efficientie van een voeding kan een rol spelen. Tussen bijv 65% en 85% zit toch een verschil van 20% wat uiteindelijk wel weer te zien is bij die 180Kwh.

  Zelf vind ik de prestaties belangrijker dan het verbruik, ook vanwege het feit dat ik veel game. Hiervoor is een zware PC noodzakelijk welke uiteraard een hoger verbruik kent.
 • Advies om slaapstand te gebruiken is goed, scheelt in mijn huis met veel mensen die bloedhekel hebben aan lange opstarttijden en meermalen per dag inloggen op speltoestanden een heleboel. Realiseer je alleen wel dat het toch goed is om je pc met enige regelmaat echt uit te zetten. Per definitie slaat windows namelijk [b:27404ac79e]alles[/b:27404ac79e] wat in je geheugen zit op om dat bij de herstart weer terug te zetten. Dus ook resten van programma's die je al lang afgesloten hebt. Op den duur ga je dat meken in de prestaties van je pc.
 • Ik gebruik Win XP Home SP2.
  Volgens het artikel kan ik mijn computer in slaapstand laten gaan na "een periode van inactiviteit".
  Wat is de defintie van inactiviteit?
  Volgens mij is er een periode van inactiviteit als er een bepaalde tijd geen gebruik is gemaakt van toetsenbord en muis.
  Maar in de praktijk gaat mijn pc pas "slapen"als er geen enkele applicatie meer open staat. Staat er bv een Word-document open dan gaat de PC niet in slaapstand; sluit ik vervolgens Word af dan gaat hij netjes slapen na de opgegeven tijd.
  Ik had het idee om met deze functie wat energie te kunnen besparen maar dat schiet zo niet op bij een PC waar 6 personen gebruik van maken en regelmatig (gemakshalve) vergeten wordt om de PC af te sluiten.
 • Wat gebeurt er als je Word minimaliseert en dan 20 mins je toetsenbord en muis niet aanraakt?
 • Dat idee had ik ook al: geeft hetzelfde resultaat
 • Twee heel simpele maatregelen:
  1) zorg ervoor dat je alle trafo's van je randapparatuur met één
  schakelaar kunt uitzetten. Gewoon een meervoudige tafelcontactdoos
  met schakelaar gebruiken, waarop je alle voedigen laat
  samenkomen.Vergis je niet wat dat per jaar scheelt!
  2) als je de PC langer dan 15 minuten [i:5b6de18183]niet gaat gebruiken geheel [/i:5b6de18183]
  uitzetten!
 • [quote:0105e3ab1e="Karelta"]Twee heel simpele maatregelen:
  1) zorg ervoor dat je alle trafo's van je randapparatuur met één
  schakelaar kunt uitzetten. Gewoon een meervoudige tafelcontactdoos
  met schakelaar gebruiken, waarop je alle voedigen laat
  samenkomen.Vergis je niet wat dat per jaar scheelt!
  2) als je de PC langer dan 15 minuten [i:0105e3ab1e]niet gaat gebruiken geheel [/i:0105e3ab1e]
  uitzetten!
  [/quote:0105e3ab1e]
  ad 1:
  Het idee van de tafelcontactdoos met schakelaar pas ik ook toe, met de volgende verfijning: trafos zijn vaak zwaar en uit een stuk, voorzien van stekkerpennen.
  Je tafelcontactdoos valt telkens om met zo'n zwaar ding.
  Je kan bij Praxis of Gamma o.d. winkels stekkers met ingebouwde schakelaar kopen, 220V-draad naar een ook verkrijgbaar rond stekkerdoosje voor een stekker, en daarin steek je de stekkerpinnen van de trafo, die verder los op mijn bureau ligt. Nu kan ik het rand-apparaat van stroom voorzien, alleen als het nodig is, en daarna gaat het weer uit: printer, scanner, lsp, lsp aan TV-kaart….
  ad 2:
  Ik zet mijn computer nooit uit, hij doet altijd wat nuttigs. Als ikzelf verder niets op de computer doe, dan zijn er de extra taken op de achtergrond: Folding@Home (google maar) en ook bit-torrent upload van 3 iso's van mijn linux-distro (Slackware). Daar blijkt inderdaad vraag naar. E.e.a. wordt mbv. wat scripts at boot time gestart, en ik heb er geen last van, behalve als ik een cd-rommetje brand, dan moeten de extra taken even uit, dat eist echt de volle processorkracht. Maar dat komt niet zo vaak voor.
  Wel zet ik de monitor uit, als ik niet achter de computer zit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.