Vraag & Antwoord

Trashcan

Mei 2007: Downloaden via nieuwsgroepen

Anoniem
None
39 antwoorden
 • Usenet is een populaire bron voor bestanden, maar ook een lastig voorspelbare. Bestanden die uw buurman zonder problemen binnen slurpt, kunnen bij u niet meer beschikbaar zijn of dusdanig verminkt zijn geraakt dat er geen herstel meer mogelijk is. De belangrijkste oorzaak is de kwaliteit van de nieuwsserver en het goede nieuws is dat u daar zelf nog flink wat aan kunt doen. Vrijwel ieder usenetprogramma ondersteunt meerdere nieuwsservers. Wie bereid is om er wat moeite voor te doen, kan de resultaten beter maken en wie daarvoor ook nog eens in de buidel wil tasten, haalt voortaan altijd alles binnen. Goede ervaringen mee?
 • D'r staat iets in over chello dat het er 2 dagen op blijft staan nou dat is absoluut niet zo!!
  Ik heb het bij verschillende groepen geprobeerd maar verder dan 7 uur kom ik niet… Dit is dus echt waardeloos… :(
  Gelukkig is er nog (voor zolang het duurt) easynews! :lol:
 • Retentie is een lastig begrip. Het kan wisselen per dag, per nieuwsgroep of per nieuwsserver. De cijfers vormen een indicatie en zijn geen absoluut gegeven. Ik ben het met uw eens dat de Chello nieuwsservers van bedroevende kwaliteit zijn.
 • de ISP houden logischer wijs hun retentie laag. Scheelt hun vele GB aan dataverkeer.

  Ik ben al sinds 2003 actief gebruiker van Usenet en ik kan niet meer zonder.
  Ik betaal dan wel 7,50 per maand bij een zo gehete 'payserver' daardoor heb ik 30 a 40 dagen retentie. Tijd genoeg dus. De grote payservers gaan zelfs terug tot 90 dagen. Je betaald er wel wat voor maar je krijgt er zoveel voor terug.
 • [quote:3ded67e91a="willem83"]de ISP houden logischer wijs hun retentie laag. Scheelt hun vele GB aan dataverkeer.
  [/quote:3ded67e91a]

  Door zelf een goede nieuwsserver aan te bieden, blijft het dataverkeer in het netwerk van de ISP. Dam hoeft er minder dure bandbreedte ingekocht te worden, dus het is wel degelijk interessant.
 • [quote:f67a7136d3="Frank de Graaf"][quote:f67a7136d3="willem83"]de ISP houden logischer wijs hun retentie laag. Scheelt hun vele GB aan dataverkeer.
  [/quote:f67a7136d3]

  Door zelf een goede nieuwsserver aan te bieden, blijft het dataverkeer in het netwerk van de ISP. Dam hoeft er minder dure bandbreedte ingekocht te worden, dus het is wel degelijk interessant.[/quote:f67a7136d3]

  Verkeerd gedacht, Als iemand in amerika een film upload dan synchroniseren ALLE nieuwsservers met elkaar, zodat je die film ook in NL kan downloaden.
 • Dat adres in het blad van gratis newsservers www.sforum.nl/nttp is dood denk ik, ik kom op bijna een lege site..
 • [quote:6ce7b626a1="willem83"]Verkeerd gedacht, Als iemand in amerika een film upload dan synchroniseren ALLE nieuwsservers met elkaar, zodat je die film ook in NL kan downloaden.[/quote:6ce7b626a1]

  Dat is inderdaad zo ongeveer de werking van usenet. Het maakt voor een ISP echter wel uit of de 5 GB voor een dvd bijvoorbeeld van een eigen server kan worden geleverd of van buiten het netwerk (even buiten beschouwing gelaten dat de meeste providers onderling peeringovereenkomsten hebben)

  [quote:6ce7b626a1="Peiky"]Dat adres in het blad van gratis newsservers www.sforum.nl/nttp is dood denk ik, ik kom op bijna een lege site..[/quote:6ce7b626a1]

  Via Google een andere URL gevonden die het nog wel doet: klik hier
 • [quote:916f7c6e02="Frank de Graaf"][quote:916f7c6e02="willem83"]de ISP houden logischer wijs hun retentie laag. Scheelt hun vele GB aan dataverkeer.
  [/quote:916f7c6e02]

  Door zelf een goede nieuwsserver aan te bieden, blijft het dataverkeer in het netwerk van de ISP. Dam hoeft er minder dure bandbreedte ingekocht te worden, dus het is wel degelijk interessant.[/quote:916f7c6e02]
  Het is niet alleen de 'dure' bandbreedte, maar de nare gevolgen als Brein en co de ISP aanklaagt wegens het verhandelen van illegale spullen.

  En laten we wel wezen … *dat* is waar al die binaire nieuwsgroepen voor dienen.

  Typisch weer zo'n artikel waarmee C!T weer eens op het randje gaat zitten met schijnheilige ontkenningen over de ware aard van het beestje.
 • [offtopic]de nieuwe CT! is weer uit neem ik aan ? zal toch echt een keer naar mijn eigen sturen ipv mijn ouders [/offtopic]
 • [quote:72965407aa="JaFO"]Het is niet alleen de 'dure' bandbreedte, maar de nare gevolgen als Brein en co de ISP aanklaagt wegens het verhandelen van illegale spullen.
  [/quote:72965407aa]

  Ik heb nog niets gehoord van plannen in die richting. Het zou een reden kunnen zijn.

  [quote:72965407aa="JaFO"]En laten we wel wezen … *dat* is waar al die binaire nieuwsgroepen voor dienen.

  Typisch weer zo'n artikel waarmee C!T weer eens op het randje gaat zitten met schijnheilige ontkenningen over de ware aard van het beestje.[/quote:72965407aa]

  Deze discussie hebben we al vaker gevoerd. Volgens de wet is het legaal (muv de meeste software).

  Echter, omdat alle compensatieregelingen voor deze wet als kopievergoedingen in de praktijk zo slecht werken en gezien de kritiek van vorige keer dat Computer!Totaal boter op z'n hoofd heeft, vraag ik expliciet aandacht voor de keerzijde van de medaille. In een groot kader in de eerste kolom nog wel. Het stelt me dan ook teleur dat ik van een zeer ervaren forumlid wederom ongenuanceerde en niet te onderbouwen kritiek krijg als "illegaal" en "schijnheilig".
 • die discussie word overal gevoerd, niet alleen hier. Ik vind het gewoon het mooiste in de nederlandse wet :D
 • [quote:535b9fa13b="willem83"]die discussie word overal gevoerd, niet alleen hier.
  [/quote:535b9fa13b]

  Dat is waar. Ik bedoelde vooral hier op dit forum met JaFO

  [quote:535b9fa13b="willem83"]
  Ik vind het gewoon het mooiste in de nederlandse wet :D[/quote:535b9fa13b]

  De wet is de wet en zo simpel is het. Persoonlijk vind ik de auteurswet behoorlijk achterhaald. In 1912 was het grootste gevaar dat een muziekstuk werd overgetekend of een boek werd overgetypt. De entertainmentindistrie heeft zichzelf behoorlijk in de voet geschoten door aan te sturen op compensatieregelingen in plaats van wetswijzigingen. Dat zal destijds wel een een model van winstmaximalisatie hebben gepast voor deze organisaties. Het gevolg is dat de artiesten nu kunnen fluiten naar hun geld door de kopieer & downloadmogelijkheden. Om organisaties als Buma/Stemra of Stichting de Thuiskopie boevenbendes te noemen, voert wellicht wat te ver. Feit is wel dat er heel veel wordt geincasseerd en dat zeer beperkt wordt uitgekeerd.

  Aan het einde staat dus wel de artiest met lege handen. Daar staat een consument tegenover die een wettelijk recht heeft op downloaden en kopieren en daar flinke vergoedingen voor betaalt.
 • dat is ook 1 van de redenen dat ik maar van bepaalde artiesten cd's orgineel koop. Ik betaal bij het kopen van mijn lege cd's toch al een heffing (die komt dan wel niet bij de artiesten terecht al was het wel zo bedoelt)
  de nieuwe manieren van cd's verkopen > je mp3 op je eigen site onder eigen beheer verkopen. VanKatoen (nu metal band) is daar al een hele tijd mee bezig. Vaak brengen ze mp3tjes gratis uit onder het motto: versrpeid het en wij worden bekender. Het nieuwe album kan je dan voor een paar euro downloaden.
  Ook cd's brengen ze in eigen beheer uit: voor 15 euro een cd in een tin can met bonus cd, stickers, toegangskaartjes voor een optreden en nog veel meer goodies.

  Nu is VanKatoen een kleine nederlandese band, maar als het hun nu al lutk waarom zal het dan bijv een Marco Borsato ofzo niet op grotere schaal lukken? Ik bedoel dan niet zijn mp3's kopen op Itunes ofzo maar bijv via zijn label (zodat het geld wel bij de artiest terecht komt)

  Het is gewoon een heel krom systeem….
 • Het wachten is op het moment dat Brein en consorten de providers durven aanpakken door die newsservers in beslag te laten nemen inclusief de logging van mensen die uploaden en downloaden.

  Ik vind de wet zoals die er nu is, voor iedereen te betreuren. En ik durf de BumaStemra en stichting Thuiskopie en al die andere geld-inners wel rustig een boevenbende te noemen. Als publicist in vele tijdschriften zou ook ik een stukje van hun geinde gelden moeten kunnen krijgen en believe me, dat is me nog nooit gelukt. Altijd hebben ze wel een reden om "nou net jou" niet uit te keren. Als zodanig, geheel tegen wat ik eigenlijk vind, geef ik iedereen die zijn blanco cd's en dvd's uit Duitsland en elders betrekt, groot gelijk. De kas spekken van stichtingen die alleen er zijn om onder het mom van eerlijkheid en opkomen voor de rechten van anderen, oneerlijk zaken doen, kan niemands doelstelling zijn.

  groetjes Edmond
 • [quote:5ff2cceb6d]Het wachten is op het moment dat Brein en consorten de providers durven aanpakken door die newsservers in beslag te laten nemen inclusief de logging van mensen die uploaden en downloaden. [/quote:5ff2cceb6d]

  ook een HELE simpele oplossing voor: uploaden naar een server in amerika (of elk ander ver weg land). De logs worden daar 3 dagen bewaard. Kleine kans dat brein (of een andere instelling) aan die logs kan komen. Met het oog op de wet van de privacy zie ik ze de eerste tijd nog niet de informatie van ISP krijgen.
  Mocht de dag wel komen dat ze die informatie krijgen zullen er vast wel buitenlandse providers zijn die in NL werkzaam zijn (of genoeg andere manieren om een snelle verbinding tot stand te brengen (UMTS 2 :P )
  [b:5ff2cceb6d]
  maarre gezien de TS gaan we wel een heel eind off-topic
  (en dat moet ik zeggen als nieuw lid :P)[/b:5ff2cceb6d]
 • //Opa modus// Ik moet in elk geval wel gniffelen om het geheel. IN 2000 heb ik in Tips & Trucs een artikel geschreven over Nieuwsgroepen, usenet, berichten en downloaden. Daar kraaide toen geen advocaat naar of what so ever. Nu zijn we tig digitale revoluties verder en wat is ineens weer een hype…. nieuwsgroepen. Erg vermakelijk. //einde Opa modus//

  groetjes Ed
 • [quote:c6f4467615="Edmond Varwijk"]Het wachten is op het moment dat Brein en consorten de providers durven aanpakken door die newsservers in beslag te laten nemen[/quote:c6f4467615]

  Die kans wordt steeds kleiner nu zelfs de vier grootste platenmaatschappijnen de RIAA, de Amerikaanse evenknie van Brein, de rug hebben toegekeerd. Als de funding stopt, dan stop Brein ook.


  [quote:c6f4467615="Edmond Varwijk"]inclusief de logging van mensen die uploaden[/quote:c6f4467615]
  Uploaders zijn illegaal bezig (als het om auteursrechtelijk beschermd werk gaat) en wie kiest voor een usenetprovider die logt, die is niet slim bezig.

  [quote:c6f4467615="Edmond Varwijk"] en downloaden. [/quote:c6f4467615]
  Het zou buitengewoon kwalijk zijn als een particuliere stichting inzage zou krijgen in logbestanden, vooral als het om legale activiteiten gaat.

  [quote:c6f4467615="Edmond Varwijk"]Ik vind de wet zoals die er nu is, voor iedereen te betreuren. [/quote:c6f4467615]
  De laatste acties van Minister Hirsch Ballin zijn bemoedigend, maar vooral voor de consument en niet voor de artiest.
 • [quote:4ef0918903="willem83"] ook een HELE simpele oplossing voor: uploaden naar een server in amerika (of elk ander ver weg land).[/quote:4ef0918903]

  Ik denk dat je dan de huidige situatie onderschat. Laatste cijfers die ik hoorde waren dat tussen 60 en 80 procent van al het Nederlandse internetverkeer, het uitwisselen van films en muziek betreft. De totale hoeveelheid is enorm, dat gaat om duizenden dvd's per seconde. Een groot deel, ik schat zeker 60 procent daarvan, is momenteel tussen de newsserver bij de provider en de downloader. Dat ga je maar niet zo transatlantisch doen, zeker niet met behoud van snelheid. Vergeet ook niet de upload. Dat is de voeiding van het systeem. Die wordt als een server elders staat ook heel veel trager.

  Ik denk dat Brein wel degelijk een slag kan slaan als ze richting die servers actie ondernemen.

  groetjes Ed
 • [quote:5b84439fc6]Edmond Varwijk schreef:
  Het wachten is op het moment dat Brein en consorten de providers durven aanpakken door die newsservers in beslag te laten nemen


  Die kans wordt steeds kleiner nu zelfs de vier grootste platenmaatschappijnen de RIAA, de Amerikaanse evenknie van Brein, de rug hebben toegekeerd. Als de funding stopt, dan stop Brein ook.

  [/quote:5b84439fc6]
  DAT is nu eens goed nieuws

  [quote:5b84439fc6]Edmond Varwijk schreef:
  inclusief de logging van mensen die uploaden

  Uploaders zijn illegaal bezig (als het om auteursrechtelijk beschermd werk gaat) en wie kiest voor een usenetprovider die logt, die is niet slim bezig.
  [/quote:5b84439fc6]
  Daarom neem je ook een payserver in amerika

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.