Vraag & Antwoord

Trashcan

September 2007: Distributed computing

Anoniem
Rene Oskam
4 antwoorden
 • Zet uw pc in voor het goede doel

  Wilt u zich inzetten voor een goed doel, maar heeft u er eigenlijk geen tijd voor? Met behulp van uw pc kunt u toch uw steentje bijdragen. Het idee is simpel: u stelt rekencapaciteit van uw computer beschikbaar aan wetenschappelijke projecten, zoals de zoektocht naar buitenaards leven of het vouwen van eiwitten. Samen met vele anderen ontstaat er een virtuele supercomputer die gigantische hoeveelheden berekeningen uit kan voeren. Dit wordt 'distributed computing' genoemd, oftewel gedistribueerd rekenen. In dit artikel leest u wat het is en bovenal, hoe u zelf aan de slag gaat.
 • [quote:87fabc9ec4="Redactie Computer!Totaal"]Zet uw pc in voor het goede doel

  Wilt u zich inzetten voor een goed doel, maar heeft u er eigenlijk geen tijd voor? Met behulp van uw pc kunt u toch uw steentje bijdragen. Het idee is simpel: u stelt rekencapaciteit van uw computer beschikbaar aan wetenschappelijke projecten, zoals de zoektocht naar buitenaards leven of het vouwen van eiwitten. Samen met vele anderen ontstaat er een virtuele supercomputer die gigantische hoeveelheden berekeningen uit kan voeren. Dit wordt 'distributed computing' genoemd, oftewel gedistribueerd rekenen. In dit artikel leest u wat het is en bovenal, hoe u zelf aan de slag gaat.[/quote:87fabc9ec4]

  Leuk om eens iets te lezen over "Distributed computer" en wat je als gebruiker er mee kunt doen.

  Jammer genoeg wordt er vrij kort ingegaan op het BOINC programma zelf, maar waarschijnlijk, gezien de grootte van het artikel, was er niet veel ruimte om dit uitgebreider te doen.

  Vandaar nu nog even een korte aanvulling…
  Boinc is beschikbaar in veel talen, waaronder ook nederlands.
  (Zelf ben ik de vertaler hiervan…)
  Er is tegenwoordig (waarvan de afbeelding zichtbaar is in het artikel) een "Simple View" die ook "skinbaar" is.
  De andere weergave is een uitgebreidere waar ondermeer alle toegevoegde projecten zichtbaar zijn… een eenvoudige statitieken-tab zit om het verloop van de "credits" te zien welke behaald zijn met het gedane werk.

  Verder niets dan lof over het artikel… hopelijk zet het mensen aan om ongebruikte tijd van hun computer in te zetten voor de vele projecten die onder BOINC kunnen draaien… en nog even een "waarschuwing"… DC kan overigens ook aardig verslavend zijn als je eenmaal de smaak te pakken hebt.

  Dus bezint eer ge begint… :wink:

  Groetjes,
  Rene Oskam
  Lid van Seti@Netherlands
 • Nog even een kleine aanvulling met enkele "weetjes".

  BOINC is (zoals aangegeven in het artikel) inzetbaar op Windows, Mac, Linux, Solaris…
  Op dit moment zijn er 238.635 actieve gebruiker, met 406.108 actieve hosts, verdeeld over 24.758 teams in 222 landen.
  (cijfers volgens BoincStats)

  :wink:
 • Het is inderdaad altijd wegen wat er wel en niet in het artikel kan. Aanvullingen via het forum zijn daarom meer dan welkom.

  En verslavend is het zeker. Ook bij mij is na het testen voor het artikel BOINC blijven hangen. Zelf ben ik voor Rosetta gevallen en moet mijn processor het nu dagelijks ontgelden. Ook de redactie-pc ontkomt er niet aan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.