Vraag & Antwoord

Trashcan

Oktober 2007: Test: Thuisnetwerk via het stopcontact

Anoniem
HeDiBo
10 antwoorden
 • Stroomdraad alternatief voor draadloos netwerk?

  Wie zijn elektriciteitsnetwerk wil omtoveren tot een snel datanetwerk, heeft tegenwoordig keuze te over. Talloze producten die voldoen aan de Homeplug AV- of concurrerende UPA-standaard, beloven snelheden tot 200 Mbit. We gaan aan de slag en kijken of onze hooggespannen verwachtingen worden ingelost.
 • In het artikel wordt gezegd dat je voor het omrekenen van Mbit naar megabytes je de Mbit moet vermenigvuldigen moet met 8. Is dit juist.
  Ik heb juist geleerd dat je bij die omrekening de Mbit juist moet delen met 8. Reden: er gaan 8 bit in 1 byte.

  Gegroet

  Peter
 • Het staat er wel goed.
  [quote:613dcd7f69]Om megabytes om te rekenen naar megabits vermenigvuldigen we de waarden met een factor acht.[/quote:613dcd7f69]
 • Interesant artikel, maar ik mis bij de besproken producten die van de Devolo apparatuur.
  Zijn daar geen gegevens van bekend?

  Hans
 • Het artikel is niet als volledige/complete test bedoelt. Meer om de lezer kennis te laten maken met het fenomeen thuisnetwerk via het stopcontact (wandcontactdoos voor de puristen) en om de twee verschillende standaarden daarin (Homeplug AV en UPA) uit te leggen.
  In de conclusie staat ook:
  [quote:7a3549665b]Aangezien de technieken (UPA of Homeplug) vergelijkbaar zijn, is het verder een kwestie van prijs, beschikbaarheid en wellicht uw voorkeur voor een bepaald merk.[/quote:7a3549665b]

  Devolo maakt gebruik van de Homeplug AV-standaard. Maar Zyxel bijvoorbeeld heeft ze ook: http://82.94.99.141/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20050804090200&CategoryGroupNo=6CCD8904-D814-43CD-9E67-28E458968C55 en zo zijn een nog een flink aantal. De prestaties en mogelijkheden zullen erg dicht bij elkaar liggen omdat ze van dezelfde chipsets gebruik maken.
 • Mooi product als is het voor vlotte snelheden vaak best duur vind ik.
  Waar het bv handig is: in je kelderbox oid een server zetten en die via het stopcontact aanspreken als dat mogelijk is (doet een kennis van me)
 • Klopt, ik heb een tijdje mijn adsl-router (1-poorts) via een 14Mbps Homeplug-setje met de switch in de computerkamer verbonden. Downloadsnelheid leed er niet onder (was ook maar een 1,5Mbit internetverbinding) en de boel werkte stabiel. Totdat het strijkijzer een keer kortsluiting veroorzaakte. Toen waren beide Homeplug-adapters stuk.
 • Waarschuwing: bezint eer ge begint.

  Er zijn huizen met 1 fase (1x 230Volt) en er zijn huizen met 3 fasen (3x 230Volt).
  Bij huizen met 1 fase werkt het stopcontactnetwerk zoals omschreven in het artikel.
  Bij huizen met 3 fasen werkt het stopcontactnetwerk alleen maar als de gebruikte stopcontacten op dezelfde fase zijn aangesloten en dat zal zelden het geval zijn.
  Als de gebruikte stopcontacten verdeeld zijn over de 3 fasen, dan werkt het stopcontactnetwerk niet, tenzij je geschikte fase-koppelfilters in de meterkast monteert of liever: laat monteren door een vakman.
  Een fase-koppelfilter houdt de fasen gescheiden voor 230volt, maar koppelt ze voor een bepaald ander signaal.
  De Marmitek FD10 koppelt de fasen voor X10-signalen.
  Je hebt er 3 nodig (als je de stopcontacten vrij wilt kunnen kiezen) en ze kosten 40 euro per stuk.
  Daarbij komt nog het uurloon voor de electriciën.
  Bovendien moet er ruimte voor de fase-koppelfilters zijn in de verdeelkast (in de meterkast), anders komen er nog uitbreidingskosten bij (bv. 2de verdeelkast).

  Of je hier wat aan hebt voor het stopcontactnetwerk, dat weet ik niet.
  Zo ja, dan kun je daar voor kiezen.
  Zo nee, dan moet je op zoek naar fase-koppelfilters die de door het stopcontactnetwerk gebruikte signalen koppelen.
  Als die fase-koppelfilters niet bestaan, dan kun je het stopcontactnetwerk niet werkend krijgen en is elke investering zonde.
 • [quote:715e100414="Relhok"]Er zijn huizen met 1 fase (1x 230Volt) en er zijn huizen met 3 fasen (3x 230Volt).[/quote:715e100414]Goeie info :wink: Vraagje: hoe kun je dat zien in je meterkast?
 • Ik kan het niet zien (ook niet in mijn eigen meterkast). Mogelijk kan een elektriciën het wel zien als hij de verdeelkast opent (doe dat NIET zelf). Je kunt het wel vragen aan de leverancier van de elektriciteit (opbellen en/of e-mailen).
  Vraag naar het aantal fasen dat in de meterkast is aangesloten.
  Is dat 1 fase (bijv. 1x 35 Ampère of 1x 50 Ampère) of zijn dat 3 fasen (bijv. 3x 25 Ampère).
  Als het antwoord "1 fase" is , dan zal het stopcontactnetwerk ongetwijfeld werken.
  Als het antwoord "3 fasen" is, dan zul je de juiste koppelfilters moeten (laten) monteren. Let wel: de JUISTE koppelfilters. Koppelfilters die (o.a.) bedoeld zijn voor het voor het stopcontactnetwerk benodigde signaal.
  Of die bestaan? Dat weet ik niet.
  Mijn mening: begin er NIET aan als je 3 fasen electriciteit hebt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.