Vraag & Antwoord

Trashcan

September 2007: Goedkope software voor school en studie

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Educatieve softwarelicenties

  Wie naar school gaat, kan vaak voor een prikkie software aanschaffen die normaal in de winkel soms wel honderden euro’s kost. Scholieren en studenten, maar ook docenten van onderwijsinstellingen en wetenschappelijk onderzoekinstellingen, kunnen de programma’s legaal thuis gebruiken. Het loont de moeite: de kortingen lopen op tot maar liefst negentig procent! Als u schoolgaande of studerende kinderen hebt, kunt op deze manier vele honderden euro’s besparen!
 • Het is en blijft bizar dat scholen de studenten dwingen om een duur pakket als Office te kopen terwijl er gratis alternatieven bestaan die zeker net zo goed en net zo compatibel zijn.

  Er zijn nog andere mogelijkheden :
  - Open Office ( http://www.open-office.org ) : dezelfde mogelijkheden als het (veel te dure) MS Office en nog gratis ook

  - MSDN-developer licentie / Microsoft Partner-licenties
  Met deze bedrijfs-licenties krijg je toegang tot het complete pakket van Microsoft (zoals de opvolger van Vista in alle talen die je maar wilt, Sharepoint, Visual Studio, Office, Outlook, etc) voor een relatief laag bedrag per jaar. Vooral handig als je een klein bedrijf met 5-10 werknemers hebt doordat de server-licenties in die pakketten beperkt zijn tot een 5-10 users.
  Enige voorwaarde is dat je pc's verkoopt en/of software-ontwikkelaar bent. Er wordt niet gecontroleerd of je daadwerkelijk pc's verkoopt … (en anders ben je gewoon een slechte verkoper ;))

  - en als je niet vies bent van misbruik … dan vraag je toch een collega-student om een kopie ? De pakkans is tenslotte nihil … :roll:
 • Ter aanvulling op het artikel, vaak kan men ook via de werkgever goedkoop of zelfs gratis aan software komen.

  Mijn werkgever doet mee aan het Home Use Program (HUP) / Employee Purchase Program (EPP) van Microsoft. Office prof komt op rond de 30 euro incl. verzending. Licentie is geldig zo lang je in dienst bent en maximaal voor de periode dat men een contract met MS heeft (in ons geval 3 jaar). Niet zo gunstig als de schoolvoorwaarden, maar toch goedkoper dan de volle mep betalen.

  Verder biedt Sophos aan de werknemers van hun klanten een gratis versie van hun antivirus aan. Scheelt ook elk jaar weer een paar tientjes.

  @JaFO: MS Office is standaard in het bedrijfsleven (99,9% markaandeel?), dus is het niet meer dan logisch dat scholen dat door hun studenten laten gebruiken. Op stage/toekomstige werkplek krijg je dan straks exact hetzelfde pakket voor je neus als waarmee je tijdens je opleiding hebt gewerkt. Zo lang MS de standaard in het bedrijfsleven is, is open office geen alternatief voor op school.
 • [quote:8b4f0e4256="PS"]@JaFO: MS Office is standaard in het bedrijfsleven (99,9% markaandeel?), dus is het niet meer dan logisch dat scholen dat door hun studenten laten gebruiken. Op stage/toekomstige werkplek krijg je dan straks exact hetzelfde pakket voor je neus als waarmee je tijdens je opleiding hebt gewerkt. Zo lang MS de standaard in het bedrijfsleven is, is open office geen alternatief voor op school.[/quote:8b4f0e4256]
  Wat een flauwekul, zeg! De overstap van Open Office naar MS Office (of omgekeerd) is werkelijk een fluitje van een cent. Zeker voor een generatie die met de computer is opgegroeid. Zo dom zijn onze studenten echt niet!
 • Dat valt vies tegen als je met bepaalde macro's en opmaakprofielen werkt om allerlei systemen met elkaar te koppelen.
 • Een briefje in word typen of in Excel een optelling maken gaat de meeste idd nog wel goed af. Ik zie in mijn werkomgeving echter veel collega's (< 35jaar) die af moeten haken als het iets ingewikkelder wordt en dan heb ik het nog lang niet over geavanceerdere zaken als macro's of draaitabellen. En dat bij een werkgever die erg actief is op het gebied van officetrainingen.

  En verder zijn de meeste bedrijven afhankelijk van spreadsheets, databases, (dure) bedrijfsspecifieke software die met office is gekoppeld, etc. Je gaat dus niet zo maar over door ff open office te installeren. Bovendien biedt Open Office niet veel meer dan dat gratis is (en voor sommigen, niet van MS is :wink: ), voor de rest blijft het een initiatief dat vooral z'n best doet om op MS office te lijken.
 • [quote:f48ccc5224="Jeroen de Jager"]Dat valt vies tegen als je met bepaalde macro's en opmaakprofielen werkt om allerlei systemen met elkaar te koppelen.[/quote:f48ccc5224]
  En daar heb je de grootste bron van ellende in de meeste bedrijven.

  Omdat men alles met houtje-touwtje systemen alles aan elkaar blijft knopen zit men voor eeuwig gevangen met het risico dat alles in elkaar stort zodra een applicatie of werkwijze aangepast moet worden (of de medewerker die het bedacht heeft ontslagen wordt).

  99% van de werknemers zal nooit ook maar een macro leren programmeren.
  Sterker nog … de meesten weten als een getrainde aap de knopjes van hun pakketten te bedienen, maar o wee als je durft te vragen hoe en waarom zoiets werkt. Geen wonder dus dat MS en de IT-bedrijven geld kunnen blijven verdienen aan die onwetenheid door het stimuleren van zulke foplossingen.

  En wees eerlijk … hoeveel studenten hebben op school macro's geleerd die ze in de praktijk konden gebruiken ?
  De meesten scholen leren de studenten ook niet meer dan de standaard-truukjes.

  Ik zie liever dat scholen de studenten leren denken ipv ze te leren hoe ze alles moeten na-apen …
  maar dan zouden de leraren laten zien hoe gebrekkig hun eigen kennis is.
 • Iniedergeval, kom ik er achter dat mijn school, dit sind gisteren ook ondersteund! Lol, ik blij, Dat dat precies nu gebeurt, zouden ze ook C!T lezen? :D
 • [quote:c598816a01="Jeroen de Jager"]Educatieve softwarelicenties

  Wie naar school gaat, kan vaak voor een prikkie software aanschaffen die normaal in de winkel soms wel honderden euro’s kost. Scholieren en studenten, maar ook docenten van onderwijsinstellingen en wetenschappelijk onderzoekinstellingen, kunnen de programma’s legaal thuis gebruiken. Het loont de moeite: de kortingen lopen op tot maar liefst negentig procent! Als u schoolgaande of studerende kinderen hebt, kunt op deze manier vele honderden euro’s besparen![/quote:c598816a01]

  [size=18:c598816a01][b:c598816a01]Bestaat dit in belgië ook?[/b:c598816a01][/size:c598816a01] :-?
  Waar kan je er dan voor terecht?

  mvg,
 • Kijk hier maar eens: https://www.ma3d.com/section/14

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.