Vraag & Antwoord

Trashcan

Januari 2008: Test: Tv via usb

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Zes usb tv-oplossingen getest

  Tv-kijken via uw computer had een paar jaar geleden nogal wat voeten in de aarde. Een tv-kaart inbouwen, software installeren, eindeloos veel instellingen veranderen en hopen op het beste. Dat is tegenwoordig een heel stuk makkelijker, al is het alleen maar omdat u de kaart niet meer hoeft in te bouwen.
 • Mag ik er u even op wijzen dat wat u schrijft in het groene vakje over DVB [i:57f8e7a4c2]bijna complete onzin [/i:57f8e7a4c2]is…..

  Op 10 december 2006 is het analoge ethersignaal omgeschakeld naar een digitaal ethersignaal en is het analoge ethersignaal geheel verdwenen. Dat u dus schrijft dat "In Nederland het DVB protocol nog niet breed ondersteund wordt" is dus niet waar. (www.digitenne.nl)

  Zelf ben ik in het bezit van de terratec cinergy hybrid T usb xs sinds juni 2008 en heb daar veel plezier van gehad. Ik woon nabij stadskanaal en daar ontvang ik met een buitenantenne free to air de 3 nederlandse en de regionale zenders plus 8 radiozenders uit nederland. Tevens een boel duitse zenders sat3, arte, kika, wdr, ndr, en nog wat meerdere malen.
  Dus op het platteland in het veenkoloniale drenthe/groningen dat bijna geheel kabelloos is DVB-T een uitkomst als je geen DVB-S schotel hebt.

  Met de DVB stick is dus in geheel Nederland net 1,2,3 en de plaatselijke regionale zender op de laptop/pc te ontvangen. Dus uw quote "wellicht handig in het buitenland" is wat overdreven.

  Sinds digitenne 6,95 per maand kost ( 44 programma's) gebruik ik de terratec alleen voor het opnemen van tv signalen via de svideo ingangen heb ik er weer een kastje en afstandbediening bij.

  De enige die nog analoog signaal gebruiken zijn de kabelmaatschappijen en. Verder komt er misschien bij een enkeling nog analoog antennesignaal uit de retro-videorecorder.

  Wat u wel zou kunnen schrijven (en waar ik me ook aan erger af en toe) is dat in Nederland geen aandacht wordt besteed aan de verkoop van Televisies met DVB, en dat de goedkope aanbiedingen alleen analoog zijn. Commercieel gezien moeten de oude eerst op, maar dat vertellen we niet…. net zoals de PL lampen eerst op moeten voordat we op LED overstappen, want inversteringen moeten eerst terugverdiend worden en de winst moeten eerst gemaakt. Maar dit valt buiten het bestek van dit onderwerp.
 • De test geeft een goed overzicht. Volgens mij zijn de 2 foto's van de Pinnacle PCTV kits omgewisseld, dus 'Onze Keuze' lijkt bij de verkeerde foto te staan. Zelf beschik ik ik over de Pinnacle PCTV Hybrid Tuner Kit.

  Interessant was misschien nog geweest om te melden in hoeverre zo'n USB stick het systeem belast. Met name de analoge TV zonder enige vorm van decoding levert vaak in vrij hoge belasting op. Bij mij zo'n 40% op een AMD 2600XP systeem. De vermelding van de FM ontvanger is mogelijk verwarrend, de meeste USB sticks ondersteunen volgens mij geen analoge FM. Nu gaat dat al vaak fout in de folder, FM radio via Dvb-T wordt gezien als FM-ontvangst. Een ander toch wel belangrijk puntje vind ik het geluid. De PCTV stick heeft voor analoge TV Mono geluid. Ik weet niet hoe het met de andere sticks is gesteld, maarre TV Stereo geluid voor analoge TV lijkt me toch echt een pluspunt.
  De PCTV stick bevalt me goed. De video/audio ingang vind ik zeer praktisch. Ik vind het wel jammer dat deze USB stick niet zonder meer op Windows XP is te gebruiken. Er kan gelukkig op de Pinnacle site een driver worden gedownload waarna dit wel mogelijk is, alleen is er dan nog wel TV ontvanger software nodig. Analoge TV is daarna met de juiste software gewoon te gebruiken op WIndows XP. Liever had ik gezien dat er ook Pinnacle software was bijgeleverd voor deze USB stick. Ik was inderdaad ook benieuwd of de 2 PCTV sticks echt hetzelfde zijn. Dat was denk ik ook vrij makkelijk te testen geweest.

  Nu is het ook zo dat voor alle TV sticks die wel door MCE herkend worden, maar geen geschikte afstandsbediening hebben, er wel zo'n afstandsbediening met IR receiver te koop is. Ander pluspunt is dat daarbij het merk er niet echt toe doet, zolang de drivers er maar bijzitten. Ik heb zelf 3 merken MCE geschikte receivers en AB's, te weten Microsoft, Hauppauge en Pinnacle. Ik kan alles door elkaar gebruiken. De Microsoft versie is de enige die is te programmeren. Dat kan belangrijk zijn in sommige situaties. Volgens mij heeft Pinnacle zelfs een setje IR receiver-AB setje in het programma.
 • Hans, ik heb net het artikel zitten lezen. Ik heb nu een PCI Hauppage 150mce in mijn Mediacentre zitten. Ik ben over de kwaliteit niet echt tevreden. Het is niet heel erg slecht, maar door de compressie die toegepast wordt door de kaart is de scherpte er op een LCD TV van 94 cm wel vanaf. Vandaar dat ik al een tijdje op zoek ben naar wat anders.

  Bij de Pinnacle PCTV Hybrid Tuner kit staat vermeld dat het beeld [i:084a20f168]haarscherp[/i:084a20f168] is. Dat trekt me bijzonder aan en de prijzen liggen zo rond de € 80, dus nog redelijk wat mij betreft. Mijn vraag aan jou zou zijn: hoe beoordeel jij de scherpte van deze USB tuner? En op wat voor scherm kijk je?

  Verder nog de radio. Is de ontvangst alleen mogelijk via Digitenne etc? Of zijn het free-to-air kanalen? En de laatste vraag: werk je met Vista of XP MCE?
  Dat de stick 40% CPU belasting trekt is niet misselijk. Ik heb een Conroe E6300 in het mce zitten en vermoed dat dat bij mij een stuk lager zal zijn. Wat dat betreft maak ik me dan ook geen zorgen.

  Alvast dank.
 • Ik heb de USB stick getest met eigen software op Windows Vista, Media Center 2005, XP enne 2000 … (die laatste is officieel niet ondersteund).
  EN met Media Center alleen op WIndows Media Center 2005 en Vista Home Premium. De beeldkwaliteit is goed en zelfs iets beter dan met de Hauppauge kaart. Alleen getest met mijn beeldscherm.
  Zelf zou ik de stick niet gebruiken als vervanger. Mijn indruk is dat de stabiliteit slechter is. Heel soms verliest de stick de verbinding of werkt de stick niet meer. Stick eruit/erin en de Media Center programma opnieuw opstarten en het werkt weer. Zoals ik de stick gebruik zie ik geen probleem. Op snellere computers is de systeem belasting minder, alleen heb ik slechts 1 "wat sneller" systeem wat dat betreft, een AMD64 3000 systeem. Die presteert iets beter, maar niet significant. Op een 2400XP systeem werkt het significant langzamer 60-80%. Belasting wisselt nogal.

  Radio is beschikbaar met Dvb-T. DvB-T (TV en Radio) werkt goed op Media Center. Bedenk wel dat alleen FTA zenders kunnen worden bekeken. De Analoge TV werkt uiteraard ook goed onder Media Center, hierbij is dan wel een software encoder nodig, die volgens mij , ook wordt geinstalleerd. Kost wel wat CPU belasting.
 • [quote:9f992aac64="muppets4"]Verder nog de radio. Is de ontvangst alleen mogelijk via Digitenne etc? Of zijn het free-to-air kanalen? [/quote:9f992aac64]

  DVB-T wordt in nederland verzorgd door de NOZEMA en die is onderdeel van de KPN en die hebben de merknaam Digitenne verzonnen

  Free to air is wanneer je geen codekaart nodig hebt, dus ontvangers zoals die sticks kunnen dat sowieso ontvangen, Ook die van digitenne.

  Radio precies het zelfde, het is geen DAB (digitale radio) maar DVB-T signaal waar ze het radiogeluid over sturen. Free to air is zonder codekaart te ontvangen.
 • Hartelijk dank. Ik ga er nog eens over nadenken, want die stabiliteit is uiteraard erg belangrijk bij een Mediacentre. Je wilt uiteraard niet dat bij thuiskomst programma's toch niet opgenomen zijn. Vooral niet als dat Gooise vrouwen is. Dan heb ik heel wat uit te leggen.
 • [quote:346b22b02d="muppets4"]Vooral niet als dat Gooise vrouwen is. Dan heb ik heel wat uit te leggen.[/quote:346b22b02d]

  die is van rtl, en niet free to air
 • Dat snap ik, ik reageerde dan ook op de instabiliteit van de drivers……..
 • [quote:e45c44fd92="muppets4"]Ik heb nu een PCI Hauppage 150mce in mijn Mediacentre zitten. Ik ben over de kwaliteit niet echt tevreden. Het is niet heel erg slecht, maar door de compressie die toegepast wordt door de kaart is de scherpte er op een LCD TV van 94 cm wel vanaf.[/quote:e45c44fd92]
  Je kijkt gewoon kabeltv? Standaard analoge coax?
  Vind je de kwaliteit uberhaupt genoeg?
  Ik heb in verschillende huishoudens zowel digitaal als analoog gezien op vrij forse LCD tv's maar analoog is echt beroerd.

  Wellicht interesant eens voor Computer!Totaal om naar te kijken is DVB-C en dan ook de FTA (FTCable zeg maar) aangezien de analoge tv kaarten toch redelijk aan het einde van hun leven lijken te zijn met de grote nieuwe lcd's/tfts die het gebrek aan kwaliteit vrij goed tonen…
 • [quote:66630cafe5]Je kijkt gewoon kabeltv? Standaard analoge coax?
  Vind je de kwaliteit uberhaupt genoeg?
  Ik heb in verschillende huishoudens zowel digitaal als analoog gezien op vrij forse LCD tv's maar analoog is echt beroerd.
  [/quote:66630cafe5]

  Op zich wel. Ik heb beide nog in gebruik. Digitaal via de kabel en analoog via de kabel. Ik heb het mediacentre via analoog aangesloten. De tuner die ik van de kabelmaatschappij ontvangen heb heeft namelijk maar één tuner aan boord. Misschien kijk ik later nog eens naar een andere decoder. We maken veel gebruik van de opname faciliteit, maar willen gelijktijdig ook nog wel eens iets anders kijken.

  Door de gebruikte compressie wordt het beeld bij MCE een stuk vager. Dat bedoel ik met de scherpte, want als ik de analoge kabel aansluit op mijn televisie heb een veel beter beeld.
 • Het ligt ook aan de gebruikte analoge kabel, de lengte ervan en aan de kwaliteit van het analoge signaal dat je binnenkrijgt. Ik heb gelukkig een erg goed analoog signaal. Veel beter dan Digitenne dat een te hoge compressie (door een te lage bitrate) gebruikt. Zeker op flatscreens is dat niet erg mooi. Dan kun je beter digitale kabel nemen. Daar worden een aantal zenders in een hogere bitrate aangeboden, dus betere kwaliteit.
  Het beste is een digitale schotelantenne maar dat vind ik persoonlijk teveel gedoe (wil ook op 4 plekken in huis tegelijk alle zenders kunnen ontvangen dus dat zou te kostbaar worden).
 • Volgens mij ligt het daar dus niet aan, want als ik de analoge kabel rechtstreeks op mijn TV aansluit heb ik een prima beeld.
 • Ik heb deze adapter gekocht omdat in de C!T stond vermeld dat een handige optie nog was dat deze tv-signaal over het netwerk kon streamen. Letterlijk staat er: "Extra leuk is de mogelijkheid om het tv-signaal te streamen via het netwerk en de afstandbediening via het netwerk te besturen"
  Ik kan echter nergens vinden ik dit voor elkaar ga krijgen :cry: . Het leek me wel erg handig, omdat ik op zolder geen TV-aansluiting heb. Wie weet hier wat over te melden? Mogelijk de auteur van het artikel?
 • Zijn dit nieuwe usb sticks of niet

  http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/du/Products/Consumer+Products/PCTV+Tuners/PCTV+Digital+PVR+%28DVB-S_DVB-T%29/PCTV+DVB-T+USB+Stick+Ultimate.htm

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.