Vraag & Antwoord

Trashcan

Januari 2008: Test: Mac OS X Leopard

Anoniem
mark0203
5 antwoorden
 • Mac versus Windows

  Volgens Apple is Leopard, de nieuwste versie van Mac OS X, zo goed dat Vista nauwelijks een concurrent is. Het zal weinig verbazing wekken dat Microsoft een andere mening is toegedaan. Ondanks het geringe marktaandeel is Apple echter wel de luis in de pels van Microsoft en Mac OS X wordt alleen maar beter.
 • Maar om nou 129 Euro te vragenvoor iets wat feiteijk "Servicepack 2 voor Mac OS X' is, ik vind het nogal wat.

  Heb het zelf ook betaald voor gebruik op mijn Macbook en snap sindsdien helemaal niet meer waarom er voor betaald moet worden. En dan claimen dat er 400 nieuwe functies zijn. Daarvan zitten er alleen al 186 ofzo in iTunes, dat zijn gewoon bugfixes.

  Nee. Ik ben er alleen maar minder-Apple van geworden.

  groetjes Edmond
 • Ik vond het een erg ongeloofwaardig artikel. Men doet het voorkomen alsof dit het ultime OS is, terwijl er genoeg mensen zijn met bergen problemen na de upgrade naar leopard, daarvan is in het artikel niets terug te lezen.

  Beveiliging van het nieuwe besturingssysteem is ook zo lek als een mandje, valt ook weinig tot niet terug te lezen in dit artikel. De claim dat er geen virussen, spyware of malware voor zijn wil niet zeggen dat het besturingssysteem veilig is. Dit is gewoon schijn veiligheid, diverse beveiligings bedrijven roepen al jaren dat Apple hier iets aan moet doen. De gemiddelde windows machine is nog steed beter beveiligd dan de gemiddelde mac, puur omdat windows gebruikers weten dat ze gevaar lopen en zich er tegen beschermen, MAC gebruikers wanen zich veilig, totdat iemand echt een keer misbruik van de situatie maakt.

  De problemen zijn ongeveer net zo erg en op sommige punten nog veel erger dan bij Vista. Bijvoorbeeld een firewall die uitgeschakeld is, dat is anno 2007 toch echt zeer onproffesioneel. Daaruit blijkt ook maar weer dat Apple weinig tot geen oog heeft voor beveiliging.

  Onder het kopje eenvoud word ook maar weer eens duidelijk dat Apple gewoon alles er aan doet om markt aandeel te verkrijgen, ze schermen hun producten niet af en iedereen mag het maar illegaal gebruiken? Als je niet wilt betalen ga dan linux gebruiken, en laat een bedrijf dat zijn product wil beschermen dat op zijn manier doen. Iemand die een legale versie van Windows heeft, merkt weinig tot niets van wat er allemaal opgesomt word onder dit kopje. (misschien tijd dat de redacteur eens een legale versie gaat gebruiken?)

  Onder het kopje zoeken word beweert dat Vista nog steeds achterloopt op de zoek machine van Leopard, vervolgens worden er een aantal functies opgesomd die gewoon standaard op elke Vista machine zitten? Dus waar het voordeel nu zit mag iemand mij even uitleggen? Misschien zit er wel 400 nieuwe functies in het pakket, maar bijna alle functie die in het artikel worden opgesomt zijn net zo goed onder Vista aanwezig, dus waar de vernieuwing nou in zit?

  Heb zelf niet veel ervaringen met Apple software, maar mijn inziens doet leopard echt niet onder voor vista, maar om te beweren dat het zoveel beter is?
 • [quote:b19796269f="Edmond Varwijk"]Maar om nou 129 Euro te vragenvoor iets wat feiteijk "Servicepack 2 voor Mac OS X' is, ik vind het nogal wat. [/quote:b19796269f]

  Om er maar eentje te noemen: 64 bit ondersteuning? Dat zijn niet echt dingen die je in een servicepack mag verwachten.

  [quote:b19796269f]En dan claimen dat er 400 nieuwe functies zijn. Daarvan zitten er alleen al 186 ofzo in iTunes, dat zijn gewoon bugfixes.[/quote:b19796269f]

  Het zijn er meer dan 300 waarvan geen enkele voor iTunes. Bugfixes zullen er ongetwijfeld ook zijn, maar die zijn niet meegenomen in dit aantal.

  [quote:b19796269f="Phaldmmor"]Ik vond het een erg ongeloofwaardig artikel. Men doet het voorkomen alsof dit het ultime OS is, terwijl er genoeg mensen zijn met bergen problemen na de upgrade naar leopard, daarvan is in het artikel niets terug te lezen.
  …….
  Heb zelf niet veel ervaringen met Apple software, maar mijn inziens doet leopard echt niet onder voor vista, maar om te beweren dat het zoveel beter is?[/quote:b19796269f]

  Het is zeker niet het ultieme OS. Het is wel een interessant en volwaardig alternatief. Er zijn genoeg applicaties die op beide platformen werken als Photoshop of MS Office, maar ook een heleboel niet en dat maakt een vergelijking lastig. Engadget heeft zich wel eens gewaagd aan het maken van een rationele vergelijking, maar de discussie tussen de voor- en tegenstanders van beide besturingssystemen wordt meestal helemaal niet op deze gronden gevoerd. Dat maakt het lastig om inhoudelijk te reageren op uw stuk. Zeker omdat het een aantal generalisaties en te veralgemeende gevolgtrekkingen bevat die moeilijk met feiten kunnen worden ondersteund, maar ook even lastig kunnen worden ontkracht. Natuurlijk is de firewall een misser, maar Vista kent ook voldoende problemen. Een einde aan de discussie zal er niet snel komen, maar dat geldt ook voor meer dingen. Welke auto is het beste; wat is de beste vakantiebestemming? Allemaal onderwerpen met hetzelfde doel maar een verschillende belevingswaarde en dat leidt vaak tot discussie.
 • [quote:08101d7125="Frank de Graaf"]Om er maar eentje te noemen: 64 bit ondersteuning? Dat zijn niet echt dingen die je in een servicepack mag verwachten. [/quote:08101d7125]

  Juist wel als inmiddels het gros van de hardware die je verkoopt 64bit is. Dan mag je zoiets juist in een servicepack verwachten, beetje laat, maar toch.

  [quote:08101d7125="Frank de Graaf"]Het zijn er meer dan 300 waarvan geen enkele voor iTunes. Bugfixes zullen er ongetwijfeld ook zijn, maar die zijn niet meegenomen in dit aantal.[/quote:08101d7125]

  Ik chargeerde wat en bedoelde bovendien iCal. Maar geeft niet. Wat ik maar wil zeggen is dat het gros van de"nieuwe" zaken volgens mij ook al in de pre-Leopard zat of had moeten werken.

  Ook de interface van de TimeMachine vind ik nogal onbeholpen, zelfs on-Apple.

  groetjes Ed

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.