Vraag & Antwoord

Trashcan

April 2008: Workshop: Browsen met Opera

Anoniem
phmook
15 antwoorden
 • Met een marktaandeel van respectievelijk 80 en 15 procent wordt de browsermarkt in Nederland nog steeds gedomineerd door Internet Explorer en Firefox. Veel mensen gebruiken Internet Explorer, omdat deze nu eenmaal met Windows wordt meegeleverd. Een goede tweede is de Firefox-browser. Toch zijn er meer uitstekende alternatieven, waaronder Opera.
 • Bij het enthousiaste verhaal over Opera dacht ik, dat moet ik ook eens proberen.

  Ben het er mij eens: Prachtige browser, maar (bijna) zonder fouten?

  Jammer dat een belangrijk detail werd weggelaten:

  De CSS-support is bijzonder teleurstellend :( .

  Vergelijk alle voorbeelden op de Site:
  http://www.templateworld.com/zero/in_action/ntech_blog/index.html
  maar eens in FireFox en in Opera.

  Zo gauw die problemen opgelost zijn, ga ik over naar Opera! :P
 • Na het lezen van het artikel dacht ik: mmmm maar weer eens Opera proberen omdat het op zich een fijne browser is.
  Helaas is Opera nog niet helemaal uitontwikeld: bijvoorbeeld het CTForum ziet er in opera lelijk en vreemd uit (smurfenblauwe letters)

  Maar wat ik echt lastig blijf vinden aan Opera is; de toegang tot de instellingen (options). het blijft lastig te vinden waar je wat kan instellen. Zo krijg ik het maar niet voor elkaar om in Opera te regelen dat Opera NIET zelf de bittorent bestanden verwerkt maar Azureus of een ander bittorrent-programma?

  Wie weet waar daten of dat kan?
 • Hopelijk kijkt de auteur van het artikel hier ook een keer anders reageerde ik hier voor Jan L*L enn dat zou znde zijn!!!!!!!!
 • Mooie browser, helaas kan mijn Roboform invulprog er niet mee overweg.

  Jammer, nu zit je weer al die bekende onzin in te vullen.
 • [quote:340160eff8="kompod"]Na het lezen van het artikel dacht ik: mmmm maar weer eens Opera proberen omdat het op zich een fijne browser is.
  Helaas is Opera nog niet helemaal uitontwikeld: bijvoorbeeld het CTForum ziet er in opera lelijk en vreemd uit (smurfenblauwe letters)

  Maar wat ik echt lastig blijf vinden aan Opera is; de toegang tot de instellingen (options). het blijft lastig te vinden waar je wat kan instellen. Zo krijg ik het maar niet voor elkaar om in Opera te regelen dat Opera NIET zelf de bittorent bestanden verwerkt maar Azureus of een ander bittorrent-programma?

  Wie weet waar daten of dat kan?[/quote:340160eff8]

  check http://www.opera.com/support/search/view/840/ dit schijnt te werken
 • Wat ik mis in dit artikel is informatie over hoe Opera om kan gaan met telebankieren en dergelijke sites. Dus voordat ik ook maar enige poging doe richting Opera moet dat, althans voor mij, duidelijk zijn.
 • [quote:c26805ae4d="Steenbeek"]Wat ik mis in dit artikel is informatie over hoe Opera om kan gaan met telebankieren en dergelijke sites. Dus voordat ik ook maar enige poging doe richting Opera moet dat, althans voor mij, duidelijk zijn.[/quote:c26805ae4d]

  Telebankieren is geen probleem.

  Windowsupdate,daar kom je niet maar je kunt wel microsoft-bestanden downloaden.

  Wat een crime is is de site van de vpro,met tegenlicht en buitenhof.
  Je kunt niet scrollen of de pagina naar beneden schuiven,dan is die 30 seconden bezig om naar die positie te gaan en als je een paar keer achter elkaar beweegt kost elke keer 30 seconden en ben je wel even minuten zoet voor het is uitgeprutseld..
  Heb al diversen keer die site als probleemsite doorgegeven maar zonder resultaat.
  Ook de vpro geeft geen thuis.

  Kan iemand dit eens uitzoeken?

  Gebruik Opera al lange tijd en het is erg handig,nooit je tekst kwijt,alles blijft staan als je een formulier invult en verstuurd en je gaat terug naar de vorige pagina waar je je gegevens hebt ingevuld (je kunt zo snel iets achteraf corrigeren).

  Internet explorer blijft nog wel nodig voor af en toe een pagina die niet geheel ondersteund wordt.(bv mijn loket op de site van rotterdam,werkt met digid,reactie van hen:
  De implementatie van
  Rotterdam is gebouwd op basis van Oracle en hierdoor is er helaas geen
  ondersteuning voor Opera.)

  En dat mail is wel erg primitief hoor,alleen txt-mode geen rich tekst.
  Als je een krantje krijgt opgestuurd bv van paradigit kun je het niet lezen in z´n originele vorm met plaatjes,alleen de ruwe tekst.
  Gebruik daarom die mail-optie niet.

  Groet,Paul
 • [quote:8c2ed0779d="tekra25"]De CSS-support is bijzonder teleurstellend :( .

  Vergelijk alle voorbeelden op de Site:
  http://www.templateworld.com/zero/in_action/ntech_blog/index.html
  maar eens in FireFox en in Opera.[/quote:8c2ed0779d]Ik heb ze vergeleken en de pagina wordt in alle drie de browsers goed weergegeven:

  [img:8c2ed0779d]http://img144.imageshack.us/img144/4079/browsersxb3.jpg[/img:8c2ed0779d]

  [quote:8c2ed0779d="kompod"]Helaas is Opera nog niet helemaal uitontwikeld: bijvoorbeeld het CTForum ziet er in opera lelijk en vreemd uit (smurfenblauwe letters)[/quote:8c2ed0779d]Dat webpagina's in Opera soms anders worden weergegeven dan in IE of Firefox heeft te maken met het feit dat Opera zich strenger aan de regels van het W3C houdt.

  [quote:8c2ed0779d="kompod"]Zo krijg ik het maar niet voor elkaar om in Opera te regelen dat Opera NIET zelf de bittorent bestanden verwerkt maar Azureus of een ander bittorrent-programma[/quote:8c2ed0779d]Ga naar [b:8c2ed0779d]Extra > Voorkeuren > Geavanceerd > Downloads[/b:8c2ed0779d]. Haal het vinkje weg bij [b:8c2ed0779d]Door Opera te openen types verbergen[/b:8c2ed0779d] en scroll omlaag naar [b:8c2ed0779d]application/x-bittorrent[/b:8c2ed0779d]. Selecteer deze, klik op [b:8c2ed0779d]Bewerken[/b:8c2ed0779d], kies [b:8c2ed0779d]Openen met andere toepassing[/b:8c2ed0779d] en geef aan door welk programma torrents behandeld moeten worden.[quote:8c2ed0779d="Steenbeek"]
  Windowsupdate,daar kom je niet maar je kunt wel microsoft-bestanden downloaden.

  Wat een crime is is de site van de vpro,met tegenlicht en buitenhof.
  Je kunt niet scrollen of de pagina naar beneden schuiven,dan is die 30 seconden bezig om naar die positie te gaan en als je een paar keer achter elkaar beweegt kost elke keer 30 seconden en ben je wel even minuten zoet voor het is uitgeprutseld..
  Heb al diversen keer die site als probleemsite doorgegeven maar zonder resultaat.[/quote:8c2ed0779d]Microsoft Update zul je altijd via Internet Explorer moeten bezoeken, omdat daarvoor ActiveX besturingselementen worden gebruikt. Andere browsers kunnen daar niet mee overweg.

  Wat de pagina's van Tegenlicht en Buitenhof betreft: dat ligt in dit geval aan de site. Klik (in Opera) maar eens rechts op één van die pagina's en kies Valideren. Dan blijken die pagina's een grote hoeveelheid fouten te bevatten. Waarom IE en Firefox die pagina's wel goed weergeven heb ik hierboven in mijn antwoord aan kompod al duidelijk gemaakt.[b:8c2ed0779d][/b:8c2ed0779d]
 • Bedankt voor je reactie.
  Ik heb de vpro nog maar eens gemailed met je info,dit keer maar eens naar tegenlicht,hopelijk komt het door tot aan de webmakers en gaan ze er nu eindelijk eens iets aan doen.

  Groet,Paul
 • [quote:5500491f6d="Paulzo2"]En dat mail is wel erg primitief hoor,alleen txt-mode geen rich tekst.[/quote:5500491f6d]Ook hier wil ik nog even op reageren: Opera heeft hier bewust voor gekozen uit veiligheidsoverwegingen. [i:5500491f6d]Rich text[/i:5500491f6d] maakt gebruik van HTML. In HTML kan kwaadaardige code verstopt worden, die het aanvallers in sommige gevallen mogelijk maakt controle over een machine te krijgen. Een ondoordacht geopend spambericht kan hiervoor al voldoende zijn.

  Ook bij andere mailprogramma's zoals Outlook Express is het daarom aan te raden bij [b:5500491f6d]Extra > Opties > tabblad Lezen[/b:5500491f6d] aan te vinken dat ontvangen berichten in platte tekst worden weergegeven.
 • [quote:75c5602b0a="Guus Crone"] ook hier wil ik nog even op reageren: Opera heeft hier bewust voor gekozen uit veiligheidsoverwegingen. [i:75c5602b0a]Rich text[/i:75c5602b0a] maakt gebruik van HTML. In HTML kan kwaadaardige code verstopt worden, die het aanvallers in sommige gevallen mogelijk maakt controle over een machine te krijgen. Een ondoordacht geopend spambericht kan hiervoor al voldoende zijn.

  Ook bij andere mailprogramma's zoals Outlook Express is het daarom aan te raden bij [b:75c5602b0a]Extra > Opties > tabblad Lezen[/b:75c5602b0a] aan te vinken dat ontvangen berichten in platte tekst worden weergegeven.[/quote:75c5602b0a]

  Ja maar dat je dus helemaal de mogelijkheid niet hebt om het bericht goed te lezen vind ik toch wel een minpunt.
  Zo erg ongerust ben ik hier eerlijk gezegd niet,vertrouw ook op m´n antivirusprogramma wat dat betreft.En ik krijg nauwelijks spam.En dat is vaak ook nog in platte tekst.(in hotmail)
 • Ik heb Opera gedownload en geinstalleerd en was redelijk tevreden, tot het moment dat ik steeds werd geconfronteerd met een pop-up van de zeer irritante foutenconsole. Wie vertelt mij hoe en waar ik deze voor eens en altijd kan uitschakelen?

  Erik
 • Zonder iets over de popup te vertellen kunnen we weinig denk ik…


  Hoe dan ook: Opera ben ik gaan gebruiken toen ik me met webdesign ging bezig houden. Je wil toch dat je site goed te bekijken is in alle gangbare browsers. Ik moet zeggen dat ik binnen no-time verkocht was: erg snelle browser, niet te log en het biedt tot nu toe alles dat ik nodig heb. Ook het enorme aantal sneltoetsen dat al standaard staat ingebouwd en welke je zelf kunt maken. Ideaal.

  Dat is echter wel het verhaal van een ervaren computergebruiker. Zonder de bedoeling te hebben arrogant te zijn, kan ik van mezelf zeggen dat ik applicaties altijd vrij snel doorheb. Voor mensen die al lang blij zijn dat ze geen blauwe schermen meer in Windows krijgen is Opera niet zo vanzelfsprekend. Sommige dingen die ze van IE nu eenmaal op een bepaalde manier gewend zijn werken in Opera net ff anders en dat is voor hen ronduit verwarrend. Bijvoorbeeld het openen in tabbladen en vensters. Waarom zijn Ctr+klik en Shift+klik standaard net omgedraaid? Da's niet handig.

  Over de CSS-ondersteuning: Opera haalt de Acid2-test, terwijl IE 6, 7 en FF 2 (3 weet ik niet) die niet halen. Probleem is echter dat veel sites niet gemaakt zijn voor Opera, maar dat die alleen getest worden in IE en FF (als je geluk hebt). Vervolgens wordt geroepen dat die andere browsers inferieur zijn omdat die hun site niet goed weergeven. Zo werkt het echter niet. Er zijn standaarden vastgelegd door het W3C en daar horen browserontwikkelaars zich aan te houden. Dan kan iedere ontwikkelaar allerlei functies toevoegen aan de interface, zonder dat de sitebouwers rekening moeten houden met allerlei nukken van browserinterpretaties.
  Helaas is de werkelijkheid anders. Zelfs de site van de belastingdienst is in Opera niet fatsoenlijk te bekijken.
 • Het is toch wat vreemd met dat valideren,nl de vprogids heeft ook zo´n 172 fouten maar werkt helemaal prima in Opera http://www.vprogids.nl/
  maar de eerdergenoemden dus niet,ook bv http://www.vpro.nl/ ,daar werkt precies hetzelfde horizontale menu als bij de gids niet goed maar op de gidssite wel…
  Is dat dan zo moeilijk aan te passen om het goed te krijgen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.