Vraag & Antwoord

Trashcan

April 2008: Hoe illegaal is downloaden van muziek en film?

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Politie! Zwaailichten! Inbeslagname van je spullen! Dat zijn de spookbeelden die de Stichting Brein graag oproept als het gaat om downloaden van internet. Met diverse publiciteitscampagnes (zoals de BIG-serie, waarin werd getoond hoe crimineel downloaden wel niet is, of de spot waarin het knappe meisje de jongen die films voor haar downloadt een ‘sukkel’ noemt) willen allerlei instanties zowel jongeren als volwassenen de stuipen op het lijf jagen. Maar is dat terecht?
 • Alhoewel ik op zich blij was met het artikel (kan ik eindelijk eens zwart op wit laten zien dat ik gelijk had :wink: ), was ik nogal teleurgesteld in de allerlaatste zin… Die helpt imho het hele verhaal compleet om zeep:

  'Wie af en toe eens een film of cd download, overtreedt de wet niet, en heeft van de politie niets te vrezen.'

  Jammer. Heel jammer. Wat dit impliceert dat iemand die [i:d678a9a64d]vaker [/i:d678a9a64d]een film of cd download WEL de wet overtreedt…! Het geeft je het gevoel dat het eigenlijk [i:d678a9a64d]toch [/i:d678a9a64d]wel fout is om te downloaden.

  De toevoeging 'af en toe eens' doet het hele verhaal teniet. Hoe vaak je iets download is namelijk totaal irrelevant. Ook iemand die elke dag 25 films en 50 cd's download overtreedt de wet namelijk niet. Mensen die nog steeds twijfelen of downloaden wel mag, worden door deze zin alsnog op een dwaalspoor gezet, hoe duidelijk de rest van de tekst ook is. Menig verhaal staat of valt met de conclusie en deze conclusie zorgt dat het verhaal alsnog valt.

  Heel jammer omdat dit verhaal EINDELIJK eens duidelijk uit de doeken doet wat wel (en niet) mag. Nu kan ik het verhaal eigenlijk alsnog niet laten zien aan anderen om te bewijzen dat ik gelijk had… ;)
 • Wat ik enigzins jammer van het artikel vond (en eigenlijk van ieder artikel dat hierover verschijnt) is dat het altijd focused op films en muziek. Ik begrijp dat wel, aangezien dit het grootste gedeelte van de torrent- en nieuwsgroepenwereld beheerst.

  Ik mis hier twee zaken, die ook regelmatig worden gedownload en geshared in de wereld van de torrents en die in het artikel onbesproken zijn gebleven.

  1. software, werdt in het artikel niet vernoemd. had wel gemogen, want als ik me niet vergis is software downloaden die niet gekocht is ten ALLE tijden illegaal. in tegenstelling dus tot muziek en films waar het pas illegaal wordt als je ook shared. de reden hierachter is (dacht ik) dat software downloaden vrijwel altijd een commercieel belang dient (aan het begin van het artikel wordt deze wet al besproken)

  2. sportwedstrijden en tv-shows. wat je steeds vaker ziet is dat sportwedstrijden (uit Amerika bijvoorbeeld) op speciale torrent sites te downloaden zijn. handig voor fans van een bepaalde sport die in hun eigen land gewoonweg nooit wordt uitgezonden. deze wedstrijden worden gecaptured van gewone openbare kanalen (in de VS), gecomprimeerd en online gegooid. met de huidige snelheden is een wedstrijd van 2gig zo binnen.
  waarom is dit (in mijn ogen) wezenlijk anders dan films of muziek? omdat er buiten deze torrents voor mensen geen andere mogelijkheid is om deze wedstrijden te zien. de wedstrijden kunnen nergens worden ontvangen, dus als ze niet (illegaal?) gedownload zouden worden zouden ze uberhaupt niet bekeken kunnen worden. dit is de reden dat deze sporttorrent sites ook een share-ratio hanteren. de groep die dit met elkaar uitwisseld is namelijk enigzins beperkt. maar de torrentwereld geeft hier ultieme mogelijkheden om passie voor sport te kunnen verspreiden over de wereld, verder dan tv. wat hier de wet precies zegt weet ik niet, maar ik heb in dit opzicht dus geen enkel moreel bezwaar tegen het downloaden en sharen van sportwedstrijden. tenminste, uit het buitenland dan, als je in NL PSV-Ajax wilt zien moet je maar gewoon betalen, hier kun je het immers ontvangen.
  hetzelfde geldt in een zekere zin voor tv-series. natuurlijk zijn de meeste tv-series in dvd-box versie hier te koop. maar de meest recente afleveringen worden in Amerika uitgezonden en de enige manier om dus de meest recente aflevering te zien is om dit te downloaden. (wel zo netjes om vervolgens de dvd-box te kopen als de serie eenmaal beschikbaar komt in NL).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.