Vraag & Antwoord

Trashcan

April 2008: Test: Draadloze printerservers

Anoniem
helicop
11 antwoorden
 • Een eenvoudige manier om een printer voor het gehele netwerk beschikbaar te maken is via een printserver. Nog handiger is het om een draadloze printserver in huis te halen. U kunt uw printer dan overal neerzetten, waarna iedereen binnen het netwerk eenvoudig kan printen.
 • Het artikel over draadloze printers was het eerste wat ik gelezen heb in de nieuwe C!T. Thuis heb ik een HP All in One 2171 (PSC) staan en tot op heden nog aangesloten op de desktop pc.

  Mijn oog viel op de Belkin Network USB Hub omdat hier meerdere apparaten op aan te sluiten zijn.
  Echter heb ik hier nog een vraag over: de network usb hub beschikt volgens het artikel niet over WiFi, maar moet aangesloten worden op de router. Kan ik met een laptop die via WiFi verbonden is met internet (draadloze internetverbinding), draadloos printen op de all in one?

  Overigens wordt in het artikel gesproken over 'prijzen rond de 100 euro, dus niet al te duur', terwijl een nieuwe printer mét WiFi ook rond de 100 euro ligt.. mijns inziens kan je dan toch beter een nieuwe wifi printer kopen dan een extra apparaatje? Wellicht is je oude printer nog een geeltje waard op Marktplaats.
 • Als je op je draadloze router nog een utp-poort over hebt moet het lukken. Op de Belkin Network USB Hub zit een utp-poort die je met je netwerk (je router of switch dus) moet verbinden.

  Voordeel van zo'n losse printerserver is dat je relatief vrij bent om de printer te kiezen die je wilt. Koop je een wifi printer, dan is keuze een stuk minder groot. Daarnaast hebben mensen vaak een duurdere printer, een kleurenlaserprinter bijvoorbeeld.
 • UTP poort is toch gewoon een poort die bijv. in mijn laptop bedoeld is voor bedraad internet?

  Dan zitten er in mijn router 4 utp poorten waarvan 1 gebruikt :)

  En zodoende zit ik dus bijv. op de bank en print ik een aantal meter verderop een documentje uit zonder een meterslange draad?
 • Ja, dat klopt (2x).
 • Kijk, zoiets is dus retehandig.

  Thnx voor het snelle antwoord!
 • Nog een kleine update wat betreft de Belkin. Deze heeft weliswaar meerdere usb-poorten (en kan via hub uitgebreid worden naar 15 stuks maximaal), maar er is wel een beperking die in het artikel niet besproken is (en ook niet relevant is voor printers zelf, maar wel voor andere apparatuur):

  In het algemeen kan een USB apparaat maar door één computer tegelijk gebruikt worden - dat is nu eenmaal hoe USB werkt). Een computer moet de verbinding via de hub verbreken voordat een andere met het apparaat kan verbinden.

  Een uitzondering op deze regel is een printer. Wanneer de hub een apparaat als printer heeft herkend, is er in de eigenschappen van het apparaat in de Hub Control Centre software van Belkin een optie om aan te geven dat het apparaat een gedeelde printer is. Wanneer die optie gekozen wordt gaat het verbinding maken en verbreken automatisch: wanneer een printopdracht gegeven wordt zal de software de verbinding met de printer maken zodra die vrij is en weer verbreken nadat de printopdracht voltooid is. Om dit te laten werken is het nodig deze optie te selecteren op alle computers in het netwerk die de printer gebruiken; het is iets dat geïmplementeerd is in de lokale software voor de hub.

  De reden dat dit alleen voor een printer zo werkt is dat in het geval van een printer de software kan bepalen wanneer de verbinding nodig is en wanneer niet: als er printopdrachten zijn is de verbinding nodig, als de queue leeg is niet. In het geval van andere apparaten, een muis bijvoorbeeld, kan de software op niet bepalen wanneer de verbinding wel of niet nodig is; de enige die dat kan is de gebruiker.
 • Ik werd onlags te hulp geroepen bij een echtpaar.
  Mevrouw werkte met een laptop in de voorkamer ,draadloos
  Meneer in de achterkamer op een Pc met printer.
  Ze hadden een printerserver gekocht.
  .die werkte niet.
  ze moesten maar 1 x per week een brief printen..
  De printer met server moet altijd aanstaan.

  Alternatief:
  Stuur al je printwerk naar je bv. google account,
  Als je printen wil ,
  zet de boel aan
  en haal je post binnen via Gmail
  Printen klaar,
  alles wordt tevens voor je bewaard
  en op spam en virussen gecontroleerd!!!

  Stroomnetkosten nihil
  geen extra stopkontakten in gebruik…
 • [quote:e413928e69="Redactie Computer!Totaal"]Een eenvoudige manier om een printer voor het gehele netwerk beschikbaar te maken is via een printserver. Nog handiger is het om een draadloze printserver in huis te halen. U kunt uw printer dan overal neerzetten, waarna iedereen binnen het netwerk eenvoudig kan printen.[/quote:e413928e69]Heeft een printserver voordelen boven een router met Wifi die mijn draadloze printer via het netwerk met mijn pc's verbindt?
 • Ik heb gehoord dat je op een experiabox ( adsl modem) ook een printer kan aansluiten!!
  Zodat deze in het net werk wordt mee genomen.
  Wie heeft daar ervaring mee.
  Gr. Frits
  javascript:emoticon(':D')
  javascript:emoticon(':D')
 • Hoe zit dat met LinkSys draadlose print servers. Ik he er een maar inderdaad het probleem is de 2-weg communicatie, inkt niveaus zijn niet zomaar te controleren, eerst printer los koppelen en dan via USB direct op PC.
  Wel handig dat de PC niet hoft aan te staan voor de andere PC's in huis maar toch, 2-weg communicatie is wel een 'must'.
  LinSys zelf reageert helemaal niet op berichten en en on-line suppirt is ook niet de beste. Jammer toch dat Cisco dit niet goed in de gaten houd voor de ' eenvoudige thuisgebruiker' hij advissert ook zijn bazen toch?
  Hans

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.