Vraag & Antwoord

Trashcan

Augustus 2008: Test: Zwanenzang voor de Core2Duo

Anoniem
None
17 antwoorden
 • [b:c4e33bf9d3]De P45-chipset onder de loep[/b:c4e33bf9d3]
  Met de introductie van de P45-familie brengt Intel zijn laatste chipsets uit voor de Core2Duo. Dit zijn de opvolgers van de P35, en deels ook van de X48. Een mooie gelegenheid om aandacht aan de nieuwe telg te besteden.
 • Ik zie geen seriele en paralele poort eerder als een pluspunt. Wie gebruikt die poorten tegenwoordig nog?
 • Ik verbaas me elke keer weer als iemand een mooie nieuwe pc koopt en er dan perse een stokoude printer/scanner of zelfs stokoude software op aan wil sluiten (en helaas bij mij komen als het niet lukt). Mensen die nu nog een paralele poort op hun pc willen bestaan echt.
 • Ja heel bizar. Ze kopen een fonkel nieuw moederbord, een bloedsnelle processor, een peperdure pci-e videokaart, een voeding van tig-honderd watt, maar een nieuwe printer ho maar.
 • Als een printer nog tot voldoening werkt zie ik niet in waarom hij vervangen moet worden.

  Zelf gebruik ik nog steeds een ondertussen 8 jaar oude scanner, hoewel dat ding USB heeft. Ik heb 'm zelden nodig, en voor die paar keer per jaar ga ik echt geen nieuwe kopen. Maar toch handig om te hebben.

  Daar komt bij dat sommige bedrijven gespecialiseerde randapparatuur gebruiken die duizenden Euro's zou kosten om te vervangen. Bijvoorbeeld meetapparatuur voor radioactiviteit bij ons op de universiteit.

  En ik zie geen enkele reden waarom aanwezigheid van zo'n legacy poort een minpunt zou zijn.
 • Idem dito, ik heb hier een Kyocera FS-1010 met een long life toner trommel…. op duurzaamheid gekocht, iets meer betaald, maar ik heb hem al > 5 jaar …. met 20.000 afdrukken heb ik heel wat plastic wegwerp inktjet patronen bespaard; met 1 kit doe ik 4-5000 afdrukken… dus ik ben met mijn 5e toner kit bezig. Dat had mij een stapel van 50 inktjet patronen opgeleverd….. wat een bult troep…

  En de printer gaat nog jaren mee….. hoelang weet ik uiteraard ook niet… maar de longlife trommel … daar ligt het niet aan..

  Naast de enorme besparing op supplier materiaal en mogelijk had mijn deskjet het ook allang begeven…. dan komt die ook nog op de grote stapel erbij…. was het financieel ook heel aantrekkelijk…
  Ik heb nu een kwaliteits toner kit voor ca 75 euro (dus 5x75=375 euro in al die jaren), wel als we van 25 euro voor een inktjet rekenen… das 50x25=1250 euro…
  Wat een verschil…. zelfs de aanschaf van de Kyo rekende (326 euro) maar een deskjet was destijds ook niet gratis (100 euro?), blijft er nog heel veel over….

  So wat is er mis met een wat oudere printer.. laten toch vooral duurzaam kopen, de olie is blijkbaar nog niet duur genoeg gezien deze reacties :evil:

  PS: helemaal niets afdrukken is nog duurzamer, maar tja de verslagen moesten op papier ingeleverd worden…. en met de hand is wel duurzamer, dit leek een aardig compromis..

  edit: 25 euro per inktjet patroon (er stond nl al 50x25….)
 • Idd zijn er wel enkele redenen (specifieke aparatuur/zeer dure hardware) waarbij het economisch interessant is. Mijn opmerking was meer gericht tegen gemiddelde computerleek die uit overdreven zuinigheid of angst voor nieuwe dingen allerlei ouwe meuk blijft meeslepen. Niet alleen creeer je zo je eigen pc problemen, maar ook benut je vaak niet de mogelijkheden van je nieuwe pc.

  Wat voorbeelden:

  Iemand met een cheap digicamera die niet herkent wordt door Vista. Na veel gepruts, heb ik voorgesteld om voor een tientje een cardreadertje te kopen en dan vervolgens het geheugenkaartje in te proppen, zodat de camera toch gebruikt kon worden. Maar dat was dan zonde van het geld (terwijl die pc net 1.000 had gekost).

  Voorbeeld 2, iemand die nog steeds zit te kloten met office 97 (illegaal!) en daarbij tegen beperkingen in de mogelijkheden aanloopt. Zal ik er dan ff een recentere versie (ook illegaal, dus kostenloos!) opgooien? Nee, want dan moet ik daar weer aan wennen ik wil het gewoon in office 97 kunnen. :roll:
 • Voorbeeld 1: ik zou bij een pc van 1000 euro er al een cardreader (combi floppy bij voorkeur) erin gehad hebben… kost geen drol…

  Voorbeeld 2: het thema ging over hardware, niet over software….

  En uiteraard dan ook nog waarom de periferie rondom de nieuwe chipset verandert waardoor je oudere zaken niet meer aan zou kunnen sluiten, zoals een printer die het nog prima doet maar alleen een LPT1 com poort heeft….
  PS: mijn Kyo heeft wel een USB poort… het ging mij om de "wegwerpcultuur"…..
 • Hoezo weggooien? Je kan het toch ook weggeven? (zo kom ik zelf van mijn oude troep af). Je kan er een hoop mensen blij mee maken.
 • duurzame wat oudere producten ≠ wegwerpen…..
  ik geloof niet dat je het helemaal begrijpt…
  Je hebt het juist gekocht vanwege de duurzaamheid…, niks oude troep….
  Weggeven kan altijd nog… ook met duurzame producten…
 • Ok, jij hebt een duurzame kyocera printer, maar de meeste gebruikers zijn niet zo fanatiek. Vaak is een printerje een sluitstuk van de begroting. Ze halen hun printer bij de Aldi of de Gamma en verwachten dan dat ze er 20 jaar mee kunnen doen (net als het bankstel).
 • [quote:c64200533f="megastaal"]Ok, jij hebt een duurzame kyocera printer, maar de meeste gebruikers zijn niet zo fanatiek. Vaak is een printerje een sluitstuk van de begroting. Ze halen hun printer bij de Aldi of de Gamma en verwachten dan dat ze er 20 jaar mee kunnen doen (net als het bankstel).[/quote:c64200533f]
  Wat maakt dat uit voor het belang van legacy poorten op het moederbord?

  Als die oude goedkope printer al kapot is hebben ze geen last van de aanwezige legacy, en als-ie nog goed functioneert hebben ze voordeel.

  Ik zie hoe dan ook geen minpunten, nog afgezien van de mensen met [i:c64200533f]duurzame[/i:c64200533f] legacy producten, voor wie de aanwezigheid een groot voordeel is.
 • [quote:dd18dfd9a5="egslim"] Als die oude goedkope printer al kapot is hebben ze geen last van de aanwezige legacy, en als-ie nog goed functioneert hebben ze voordeel. [/quote:dd18dfd9a5] Zeg dat niet te hard. Want legacy kan wel in de weg zitten. De totale ruimte op een moederbord vind ik nogal beperkt. Door die legacy hardware blijft er minder ruimte over voor andere hardware. Daardoor kunnen er dingen te dicht op elkaar gaan zitten. Zo zat vroeger PCI slot 1 vaak te dicht bij het AGP slot. Nu zit op het moederbord uit mijn onderschrift PCI slot 1 te dicht bij het PCI Express slot. Ook lees ik dat er voor sommige moederborden te weinig ruimte zou zijn voor grotere CPU koelingen.

  Bovendien had Microsoft jaren geleden al regels opgesteld voor Legacy-Free Hardware and BIOS Requirements.
 • [quote:becd1a67b4="jolo"]Want legacy kan wel in de weg zitten. De totale ruimte op een moederbord vind ik nogal beperkt. Door die legacy hardware blijft er minder ruimte over voor andere hardware.[/quote:becd1a67b4]
  Dat klopt, maar dat heb ik zelden een probleem zien veroorzaken. Vaker zie ik dat fabrikanten van borden zonder legacy aansluitingen een deel van de backplate leeg laten, in plaats van deze te benutten. Of ze maken er een paar nutteloos kleine gleufjes in ter koeling.

  [quote:becd1a67b4]Zo zat vroeger PCI slot 1 vaak te dicht bij het AGP slot. Nu zit op het moederbord uit mijn onderschrift PCI slot 1 te dicht bij het PCI Express slot.[/quote:becd1a67b4]
  Hoe moet ik me dat voorstellen? Die sloten zitten op een strikt voorgeschreven afstand van elkaar, en tenzij een kaart dubbelslots is past het altijd precies.
  Ze kunnen zo'n slot alleen weglaten, maar dat gaat ten koste van mensen met een enkelslots kaart erboven, want opschuiven is onmogelijk.

  [quote:becd1a67b4]Ook lees ik dat er voor sommige moederborden te weinig ruimte zou zijn voor grotere CPU koelingen.[/quote:becd1a67b4]
  Dat heeft meer met koeling en elco's te maken dan met legacy.
 • [quote:d58da5d1b7="egslim"] Hoe moet ik me dat voorstellen? Die sloten zitten op een strikt voorgeschreven afstand van elkaar, en tenzij een kaart dubbelslots is past het altijd precies. [/quote:d58da5d1b7] Dan zal dat nog wel van de tijd zijn dat videokaarten nog niet zo dik waren. Ikzelf had anders de indruk dat zelfs een midrange videokaart zoals die XFX 7900GS uit mijn onderschrift al te dik is, om er een PCI kaart ernaast te plaatsen.
  [quote:d58da5d1b7="egslim"]Dat heeft meer met koeling en elco's te maken dan met legacy.[/quote:d58da5d1b7] Ik doelde eigenlijk op de chipset koeling, zoals genoemd in je eigen artikel op computer!totaal. Maar omdat legacy hardware toch ruimte inneemt is het verleidelijk aan te nemen dat het er toch mee te maken heeft. Ook denk ik dat het maximaal aantal IRQ's dat beschikbaar is op een moederbord (Dus van IRQ nul t/m vijftien.) op een één of andere manier te maken heeft met legacy.

  Desalniettemin vind ik de huidige moederborden erop vooruit zijn gegaan. Hoe minder legacy hardware, hoe beter. En zodra er voldoende PCI Express x1 insteekkaarten verkrijgbaar zijn, hoop ik ook dat de PCI sloten van de moedeborden verdwijnen.
 • [quote:ac91bad28e="jolo"]Ikzelf had anders de indruk dat zelfs een midrange videokaart zoals die XFX 7900GS uit mijn onderschrift al te dik is, om er een PCI kaart ernaast te plaatsen. [/quote:ac91bad28e]
  Het past altijd, tenzij de kaart dubbelslots is.

  [quote:ac91bad28e]Maar omdat legacy hardware toch ruimte inneemt is het verleidelijk aan te nemen dat het er toch mee te maken heeft.[/quote:ac91bad28e]
  Legacy hardware is aangesloten op de Southbridge, die is te ver van de CPU verwijderd om de koeling daarvan in de weg te zitten.

  [quote:ac91bad28e]Ook denk ik dat het maximaal aantal IRQ's dat beschikbaar is op een moederbord (Dus van IRQ nul t/m vijftien.) op een één of andere manier te maken heeft met legacy. [/quote:ac91bad28e]
  Natuurlijk, maar IRQ problemen komen tegenwoordig nog zelden voor. En als ze voorkomen is dat meestal als je legacy apparatuur hebt aangesloten, wat een slecht argument is voor de stelling dat legacy aansluitingen nutteloos zijn. ;)
 • [quote:3a724ff3ea="megastaal"]Ik zie geen seriele en paralele poort eerder als een pluspunt. Wie gebruikt die poorten tegenwoordig nog?[/quote:3a724ff3ea]Ik. Mijn nieuwste printer gebruikt overigens wel USB, die moet ik dan steeds aansluiten. Mijn huidige scanner is overigens 11 jaar oud (Scsi), doet het nog steeds. Dan heb ik nog een HP A3 printer met alleen parallel en ik heb nog een Epson printer die parallel en USB kan. Parallel en serieel gebruik ik zelf nog voor allerlei oudere hardware. Het ontbreken van een printerpoort is voor mij geen groot gemis, ik heb al een USB adapter die ook door Vista wordt herkend. Het ontbreken van de seriele poort zou ik wel vervelend vinden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.