Vraag & Antwoord

Trashcan

September 2008: Overstappen van provider

Anoniem
Peter Vooges
4 antwoorden
 • De snelheid van breedbandinternet schiet omhoog, terwijl de prijzen alsmaar dalen. Als u uw maandbedrag erbij pakt, vraagt u zich misschien af waarom u nog zo veel betaalt. U wilt graag overstappen, maar hoe werkt dat?
 • In het artikel is deze passage opgenomen:
  [quote:de7f1f5c76="Kees Krick"]Een slimme truc die door veel mensen wordt toegepast, is het opgeven van een online e-mailadres, zoals van een gratis Hotmail- of Gmail-account. Dat e-mailadres houdt u msschien uw hele leven bij u, terwijl u regelmatig van provider kunt veranderen.[/quote:de7f1f5c76]
  Is een goed advies, werk zelf al jaren met een Yahoo adres naar volle tevredenheid. Mail staat centraal, kan er altijd bij ook al crashed mijn eigen PC.

  Vervolgens lees ik echter:
  [quote:de7f1f5c76="Kees Krick"]Steeds vaker wordt een draadloos modem (met ingebouwde router) bij een abonnement geleverd en dat maakt een overstap wel erg aantrekkelijk. U hoeft dat apparaat dan niet zelf te kopen[/quote:de7f1f5c76]
  Met dit advies ben ik het niet eens om diverse redenen:
  * Een router is de aorta van je netwerk thuis. Het onderdeel waarmee tussen computers een verbinding wordt gelegd. Ook het apparaat waar je netwerk mee wordt beveiligd en dan zeker ook je draadloze verbinding. Dit onderdeel moet je dus niet steeds willen wijzigen. Koop een router in de winkel van goede kwaliteit, configureer deze en je hebt een goed werkend netwerk waar je jaren lang plezier van hebt. Extra kosten: aanschaf kosten afgezet tegen gemiddelde levensduur: nog geen 10 euro per jaar.
  * Mocht je van provider wisselen dan blijft je interne netwerk tenminste intact. Plaats de nieuwe modem die je van je provider krijgt. Configureer de verbinding tussen je modem en je router en je bent weer aangesloten op het internet. Je interne netwerk hoef je niet opnieuw te configureren. Zeker voor mensen die geen slimme buurjongen hebben besparen op deze manier al vele telefoontjes naar de helpdesk van de provider om het interne netwerk weer in de lucht te krijgen.
  * Bij veel providers moet nog steeds worden bij betaald voor draadloze routers
  * De routers die geleverd worden door providers hoeven niet de beste routers te zijn. Je wilt de kwaliteit van je netwerk niet laten afhangen van je provider die uit financieel oogpunt wellicht niet de beste router heeft uitgedeeld. Zeker je draadloze verbinding is kwetsbaar als deze niet goed beveiligd is.
  * De modem moet vaak geplaatst worden in de meterkast omdat daar de aansluiting van de kabel- of ADSL provider is. Door een gecombineerde modem/router staat je router dus ook in de meterkast. De meest slechte plaats om je router te plaatsen gezien alle electra in een meterkast waardoor storingen niet ongewoon zijn. Bij een losse router kan deze op een strategische plaats worden neergezet en gekoppeld worden met de modem in de meterkast via een draadverbinding.

  Leuk dat providers de mensen willen lokken met allerlei leuke acties! Laat providers zich vooral druk maken over de snelheid van het internet en de kosten die wij als consument hiervoor moeten betalen. Het interne netwerk van consumenten is een zaak die goed beschermd moet worden en een provider heeft daar doorgaans geen boodschap aan (op een enkele provider na zoals XS4All die klanten voorziet van anti-virus software). Een niet werkend netwerk kan tot veel ergenis zorgen en dat zijn die paar tientjes die je bespaard dan niet meer waard!

  Mijn advies: koop zelf een router van goede kwaliteit en je kan net zo vaak van provider wisselen zonder dat je maar iets aan je interne netwerk hoeft te veranderen!
 • Met belangstelling heb ik het artikel gelezen. Ik zit nog een jaar aan tele2 vast en denk er over die er uit te doen.
  Het lijkt zo op het eerste gezicht echt de goedkoopste te zijn. maar toch een kanttekening.

  TV: Tele2 biedt geen HD TV. De box is inmiddels achterhaald. Je hebt weinig keuze mogelijkheden in TV zenders. Ik ben één van de zeldzame Nederlanders die TV5 (Frans) graag ontvangt. Dat is er dus niet bij. Ook bij UPC analoog niet meer, dus rest mij, als ik dan toch digitaal ga, het zetten van een schotel.

  Internet: Tele2 biedt een combinatie modem waar telefoon / TV / Internet uit gaat. Bovendien krijg je een draadloos internet.
  Het is een G-modem met uitsluitend WEP encryptie. Via een hack, van internet te downloaden kan je WPA Personal (TKIP, geen AES) encryptie activeren. Maar dat is eigenlijk een illegale hack op het modem dat eigendom van Tele2 is.
  De 20Mb wodt bij lange na niet gehaald. Via Quality of Service wordt een goed signaal naar TV en telefoon gegarandeerd. Internet hangt er bij. Wordt ergens in huis actief gedownload, kan je het op andere pc's wel schudden met je mooie 20 MB verbinding.
  Vandaag met de TV aan en slechts één PC, zijn de NOS live streams van de Olympische spelen, overigens perfect te bekijken.

  Conclusie:
  Wil je HD TV bekijken, dan is Tele2 geen optie
  Stel je eisen aan je Internet beveiliging dan ook is Tele2 geen optie
  Stel je eisen aan je bandbreedte, met meerdere PC's en downloaden, neem dan geen Tele2
  Is dat alles niet van toepassing, neem dan zeker Tele2. De service is gewoon goed en snel en ze bieden wat ze beloven
 • als je dan over wilt… dan miste ik bij het vergelijk Telfort (internet, eventueel VOIP).
  Voor 19.95 heb je 20/1 MB
  op 1 km van de centrale….
  [quote:f533817ed9]DSL Up 19663 kbps / 1059 kbps[/quote:f533817ed9]
  De uptime is erg goed, zelden down dus…

  Een misser, immers er zijn niet zoveel providers meer & iets als Het Net staat er wel bij? (4MB/ 512kB voor ook 19.95…) :(

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.