Vraag & Antwoord

Trashcan

September 2008: Partitioneren

Anoniem
None
9 antwoorden
 • De harde schijf in een willekeurige nieuwe computer is al snel 500 GB groot. Dat biedt voldoende opslagruimte, maar weinig gebruiksgemak. Als u uw schijf op de juiste wijze partioneert, zorgt u voor meer mogelijkheden, betere prestaties en meer gebruiksgemak.
 • Ipv het maken van een extra partitie kun je beter een map op de C: schijf aanmaken en doen alsof dit een partitie is.
  Wil je graag een schijfletter aan deze map koppelen, maak dan via de eigenschappen van deze map er een gedeelde map van.
  In windows XP gaat dat zo:
  De wizard is een uitstekende hulp.
  Geef de map een sharename en maak in de verkenner via het extra menu een netwerkverbinding naar deze share. Vink aan dat de verbinding automatisch hersteld moet worden na een reboot en klaar.
  Word je afgeschrikt door de beveiligingswaarschuwingen van Windows? Wanneer je PC achter een router zit hoef je je geen zorgen te maken. Die router heeft een ingebouwde firewall waardoor niemand bij je naar binnen kan. Voor 'in huis' beveiliging kun je de share een naam geven die als laatste letter een $ heeft. De share wordt dan niet zichtbaar tijdens een browse actie. Een driveletter koppelen kan dan alleen maar als je de naam weet. Tik als naam dan in //server/share.
  Maak eerst een share zonder $ om te kijken hoe dat er uit ziet. Maak dan een tweede met $ en als je daar verbinding mee hebt kun je de eerste weer verwijderen.
  Bijkomend voordeel. Heb je meerdere PCs in huis, dan kun je eenvoudig een map op je desktop als share definieren en vanaf je laptop benaderen. Een veel gemakkelijker manier dus om bestanden heen en weer te slepen dan met een USB stick of door jezelf een email te sturen.
 • Ik heb wel altijd meerdere partities. Kun je windows en data gescheiden houden, en makkelijk image backups maken. Help je windows een keer om zeep, dan is er weinig aan de hand. Je hebt al je data nog, en een image backup zet je in een paar minuten terug.
 • ik ben ook voor een aparte data partitie. zoals reeds genoemd, makkelijk te ghosten en met een hele schijf is dat toch al weer lastiger.
  En die share via netwerk, die kan ook op een andere partitie, maakt niet uit ….. of zie ik iets over het hoofd..?
 • [quote:2bb681ffa2="Ik doe wel eens wat"]Verhaal.[/quote:2bb681ffa2]
  Wat netwerkshares nu met partitioneren te maken heeft ontgaat mij volledig.

  Overigens heb ik alle schijven op mijn pc's gedeeld en kan overal op vanaf elke computer zonder netwerkschijven aan te maken.
 • lijkt mij ook… daarom de opmerking "maakt niet uit"…. heeft idd weinig met partities te maken. Veel belangrijker is of je een backup van een partitie hebt… dan wel een andere manier van de data opslaan.

  Van de systeem partitie is het echt wel handig om een ghost te hebben….

  PS: ik heb niet alle drives gedeeld, maar ik heb altijd een lokale ftp lopen en kwestie van even de map erbij zetten….. is meteen met een inlog+ ww beveiligd en geen gedoe de diverse OS-platformen deelpoblemen, ftp is platform onafhankelijk….
 • Het verschil tussen een partitie en een netwerk share? Weinig:
  Ze hebben allebei een driveletter.
  Zijn dus allebei even makkelijk te benaderen (ook te backuppen)
  Een netwerk share is makkelijker aan te maken en weer te verwijderen dan een partitie.
  Een share kan op iedere partitie aangemaakt worden.
  Met een share kun je diskruimte delen op je thuis netwerk.
  Meerdere shares op dezelfde map met afzonderlijke R of RW instellingen mogelijk.
  Een share kan een hele partitie zijn, maar ook alleen een map (en de submappen)
  Een partitie heeft een vaste grootte, shares blijven mappen en kunnen dus groeien zolang er nog ruimte op de schijf is.
  Ghosts?
  Het maken van een kopie van je hele schijf is niet zo zinnig.
  Een image van de essentiele systeembestanden en een aparte backup van je data, met igv calamiteiten de CD/DVD's met programma's die niet van internet geladen kunnen worden werkt sneller en is net zo betrouwbaar.
  Tot slot: Wat hebben shares met partities te maken? Eigenlijk niets. Maar afhankelijk van wat je er mee wilt doen zijn shares vaak eenvoudiger dan partities.
 • Ja maar het verhaal gaat over partitioneren. En zelf schrijf je

  [quote:d89fb69f9f="Ik doe wel eens wat"]Ipv het maken van een extra partitie kun je beter een map op de C: schijf aanmaken en doen alsof dit een partitie is.[/quote:d89fb69f9f]

  Daarmee geef je toch impliciet aan dat ze wel iets met elkaar te maken hebben. En om dan nu te zeggen dat ze niets met elkaar te maken hebben…

  Maar verder is je verhaal valide. Netwerkshares zijn ook erg handig en leuk. Misschien ook maar eens een artikel aan wijden wat je daar allemaal mee kunt.

  groetjes Edmond
 • Mijn aanbeveling: maak die share toch op elke partitie…. behalve op een… de systeem partitie..
  Als die onderuit gaat….
  En remember: hoe mooi die share ook is… het is geen backup of ghost bestand…. zoiets zul je altijd nog moeten regelen….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.