Vraag & Antwoord

Trashcan

Oktober 2008: Workshop Windows Herstelconsole

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Problemen met Windows blijven uitermate vervelend. Gelukkig beschikt het besturingssysteem over een aantal krachtige onderdelen waarmee u een groot deel van de irritaties de baas blijft. Een goed voorbeeld hiervan zijn de geavanceerde herstelopties van Windows XP en Windows Vista. Bij de meeste mensen zijn deze opties relatief onbekend. Hoog tijd om hierin verandering te brengen!
 • In de workshop van het oktobernummer wordt het nut van de herstelconsole uitgelegd.

  Mijn PC heeft inmiddels SP3 en mijn installatie CD is van 2002.

  [b:46a8e17e88]Als ik de herstelconsole wil instaleren krijg ik keurig de melding dat de installatie CD ouder is dan het systeem.[/b:46a8e17e88]
  Een vraag op de C!T site, de topic op de site en wat googelen brengt me in een woud van vage termen over slipstreamen, nLite, schone installaties en dat wil ik allemaal niet

  ik wil gewoon over de herstelconsole beschikken onder SP3…
  Is hier meer duidelijkheid over te geven?
 • Het is niet zo vaag hoor, je kunt niet met een lagere versie iets uitvoeren.

  En slipstreamen met nlite is dan de oplossing en als je dat niet wilt zul je een XP SP3 cd aan moeten schaffen, als die er al is.
 • Dit (voor mij toch nog vage :oops: ) antwoord heb ik eerder gevonden, c.q. gekregen. Maar wat ik kan vinden over slipstreamen leidt bij mijn weten tot een her-instalatie van XP, niet tot een back-up CD.

  "wie veel praat heeft vaak weinig te zeggen"
  maar wie weinig vertelt kan veel vragen verwachten!
  :D
  [b:43c7035526]Wat doe ik met dat nLite en hoe leidt dat tot een CD en niet tot een istalatie? [/b:43c7035526]
  Noem me maar een amateur maar daar is deze site toch (ook) voor?

  groeten
  Arne
 • Absoluut. We hebben in het blad al vaker laten zien hoe je een cd slipstreamt. En ik zal een skijken of het op de site hier uitgelegd staat.

  Momentje… :)
 • Hmm, kan niet vinden online op onze site. Wel artikel gevonden op mijn eigen pc:

  Hij is klaar! De perfecte XP
  Slipstream alles wat XP beter maakt

  Windows opnieuw installeren is niemand zijn hobby. En is de computer dan eindelijk klaar voor gebruik, moeten er nog eindeloos updates en drivers geïnstalleerd worden, volgt reboot op reboot. En maakt u één foutje,da is van een vlekkeloos draaiend systeem al geen sprake mee. Slipstreamen is de oplossing voor deze problemen. En u zult zien, ook u kunt het.

  Door Edmond Varwijk

  Tip 01. Slipstreamen
  Slipstreamen is het verbeteren van de installatie van een besturingssysteem door alle updates en drivers die nadat het besturingssysteem klaar was, zijn uitgekomen, met de installatie worden samengevoegd. Ook kunnen hotfixed, drivers en zelfs register-wijzigingen meteen worden meegenomen. Het resultaat van een slipstream is een nieuwe installatie-cd waarmee u direct de best mogelijke Windows-installatie kunt uitvoeren.

  Tip 02. Mappen maken
  Om te slipstreamen moet er best veel informatie naar de harde schijf van uw computer worden gekopieerd. Gemiddeld is een 2GB wel nodig. Bovendien kunt u de informatie na het slipstreamen laten staan voor een volgende slipstream zodra er nog weer nieuwere updates zijn bijgekomen. Open Deze Computer en kijk op welke schijf of partitie de meeste vrije ruimte is. Maak op die schijf een map Slipstream en binnen die map nog de mappen CD, SP, Fixes, Drivers en Addons.

  Tip 03. Servicepacks 2 en 3
  Een belangrijke update om mee te nemen in een slipstream, zijn de updates die Microsoft voor het besturingssysteem uitbrengt. Voor Windows zijn dat de zogeheten servicepacks. Servicepack 2 is daarvan de laatste maar wanneer u dit leest is Servicepack 3 zeer waarschijnlijk ook al beschikbaar. Het gebruik van Servicepack 3 in plaats van Servicepack 2 heeft als voordat dat Servicepack 3 volgens Microsoft de laatste servicepack voor Windows XP zal zijn. U bent dan dus meteen helemaal klaar. Omdat Microsoft aan de werking van Servicepack 3 als update voor Windows XP niets heeft veranderd, kunt u alle tips in dit artikel ook voor het slipstreamen van Servicepack 3 gebruiken. Om te kunnen slipstreamen moet u eerst de ‘stand-alone’ of ‘netwerkinstallatie’ van de laatste Servicepack downloaden. Surf naar http://download.microsoft.com en klik op Windows Security & Updates. Zoek in de lijst met updates naar Windows XP Servicepack 2 for IT Professionals and Developers. Ook kunt u kijken of Servicepack 3 al beschikbaar is. Op dit moment is dat nog pas de ‘release candidate’ en dus niet de echte laatste versie. Klik op de update die u wilt downloaden en kies daarna bij Change language de taal van de versie van Windows die u gebruikt. Is dat de Nederlandse XP, kies dan voor Dutch en klik op Change. U komt nu op de Nederlandse site voor het downloaden van Servicepack 2. Kies voor Downloaden en bewaar het bestand op de harde schijf van de computer in de map \Slipstream\SP.

  Tip 04. Alleen de laatste
  Nieuwere servicepacks bevatten altijd ook alle updates van de vorige servicepacks. Voordat servicepack 2 verscheen is ook servicepack 1 door Microsoft uitgebracht. Deze hoeft u echter niet aparte te downloaden en te slipstreamen. De laatste servicepack nemen, 2 of liever nog 3, is dus altijd voldoende.

  Tip 05. Mapinstellingen
  Erg belangrijk is dat u nu eerst de instellingen van de Windows Verkenner aanpast. Standaard laat de Windows Verkenner geen verborgen mappen en bestanden zien en evenmin systeembestanden. Bij het slipstreamen is belangrijk dat die allemaal wel zichtbaar zijn. Deze opties moeten dus aangepast worden. Start de Windows Verkenner en klik op Extra, Mapopties. Open het tabblad Weergave en haal onder Geavanceerde instellingen bij Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen het vinkje weg. U krijgt nu een waarschuwing dat het weergeven in de Windows Verkenner van de beveiligde besturingssysteembestanden kunnen leiden tot het niet meer werken van Windows. Beantwoord de vraag Weet u zeker dat u deze bestanden wilt weergeven? met Ja. Blader nu in de lijst met opties verder naar beneden en kies bij Verborgen bestanden en mappen voor Verborgen bestanden en mappen weergeven. Niet noodzakelijk maar wel handig, zijn de opties Het volledige pad in de adresbalk weergeven en Extensies voor bekende bestandstypen verbergen. Dat maakt het makkelijker later wanneer u bestanden aan het kopiëren bent, precies te zien van waar naar waar u deze kopieert. Bevestig dan de gewijzigde instellingen van de Verkenner met een klik op OK.

  Tip 06. Windows CD kopiëren
  Plaats nu de Windows XP installatie-cd in de computer en houd de Shift-toets ingedrukt om te voorkomen dat de Windows-installatie wordt gestart. Open dan in de Windows Verkenner de weergave van de bestanden op de cd-rom. Selecteer via Ctrl + A alle bestanden en mappen in de weergave en klik er met de rechtermuisknop om, kies voor Kopiëren. Open nu de map \Slipstream\CD en klik in dat venster met de rechtermuisknop en kies voor Plakken. Nu wordt de hele inhoudt van de Windows XP installatie-cd naar de harde schijf gekopieerd. Dit kan enige tijd duren. Er mag echter geen foutmelding komen en evenmin de melding dat er nog verborgen bestanden zijn en of u die ook wilt kopiëren. Krijgt u die wel controleer dan de wijzigingen in de weergave in de Windows Verkenner.

  Tip 09. nLite installeren
  Om het slipstreamen makkelijker te maken, gebruiken we nLite. Dit programma helpt servicepacks te integreren, hotfixes en drivers op te nemen en kan ook onderdelen van Windows die u toch niet gebruikt, verwijderen. Surf naar www.nliteos.com en klik op Download. Download (2.42 MB) de laatste versie en bewaar het programma op de harde schijf van uw computer via Opslaan of kies meteen voor Uitvoeren. Installeer het programma, inclusief de Languages en kies uiteindelijk voor Launch nLite. Sluit af via Finish. Zodra het programma de eerste keer gestart wordt, kunt u bij Language kiezen voor Dutch. Dat maakt het gebruik nog iets gemakkelijker. nLite is een freeware programma maar wanneer u er enthousiast over bent, is een bijdrage betalen mogelijk via Make a donation.

  Tip 10. De XP-bestanden aanwijzen
  nLite werkt als een wizard. In een paar stappen helpt het u de oude en nieuwe Windows-software samen te voegen. De eerste stap is de bronbestanden van Windows aangeven. Dit zijn de bestanden in de map \Slipstream\CD. Klik op Bladeren en open de map met de Windows bestanden. nLite doet een scan op de bestanden en zal zelf een overzicht geven van de Windows-versie die het heeft gevonden.

  Tip 11. Stappen bepalen
  Klik nu tweemaal op Volgende tot het hoofdscherm van nLite is geopend. Hier staan de verschillende taken genoemd die nLite kan uitvoeren. Ze zijn onderverdeeld in enkele categorieën zoals Integrate, Verwijderen, Setup en Create. Omdat nLite niet altijd een optie biedt om terug te keren naar dit menu, schakelt u ze allemaal in. Alle opties zijn dan groen. Klik daarna op Volgende. Weet u zeker dat u bepaalde stappen niet zult uitvoeren, dan kunt u die buiten de selectie laten.

  Stap 12. Servicepack integreren
  De eerste taak is een servicepack integreren. Klik op Integreer een Servicepack. Klik op Volgende en daarna Kiezen. Blader nu naar de map \Slipstream\SP en selecteer de servicepack. nLite zal deze daarna uitpakken en samenvoegen met de Windows installatiebestanden in de map \Slipstream\CD. Dit kan wel enige tijd duren. Is de integratie klaar,klik dan op Vorige.

  Tip 13. Hotfixes downloaden
  Iedere maand brengt Microsoft updates uit voor Windows XP en Vista. Dit zijn nog weer verbeteringen op een servicepack en deze kunnen gedownload en geïntegreerd worden. Iedere update een uniek KB-nummer. Om te zien welke updates u allemaal kunt downloaden opent u het onderdeel Software in het Configuratiescherm. Wacht tot de lijst met programma’s is geladen en selecteer dan de optie Updates weergeven. In de lijst verschijnen nu software-updates voor Windows Internet Explorer en Windows XP. Klik met de muis op een update en daarna op Klik hier voor ondersteunende informatie. Noteer het KB-nummer en zoek dit op via http://download.microsoft.com. Kies de juiste taalversie en klik daarna op Downloaden. Bewaar de update in de map \Slipstream\Fixes.

  Tip 15. Hotfixes en updates integreren
  Klik in Nlite op Volgende om het onderdeel Hotfixes en Update Packs te openen. Klik dan op Invoegen en selecteer de updates in de map \slipstream\fixes. Zijn alle updates geselecteerd, klik dan op Volgende.

  Tip 21. ISO maken
  Is nLite klaar dan geeft het een overzicht van de stappen die het heeft gemaakt en de bestanden die zijn gebruikt. Tot slot kan, indien die stap vooraf was aangegeven, nLite een ISO-bestand maken. Een ISO is een kopie in één bestand van een hele cd of dvd. Het voordeel van een ISO-bestand boven het direct op cd of dvd branden is dat u de ISO eerst kunt testen. Wilt u wel direct branden, kies dan bij Modus voor Burn image en selecteer de juiste brander bij Device. Wilt u wel eerst het resultaat testen, kies dan voor Create Image, geef de cd of dvd een naam bij ISO Label en klik daarna op ISO Maken. Bevestig de plaats om de ISO te schrijven en wacht tot deze klaar is. Sluit af via Volgende en Gereed.

  Brandt daarna de ISO op CD en je hebt een slipstream-cd van XP gemaakt.

  mvrgroet Edmond
 • Edmond,
  dank voor het uitzoeken.
  Een heel verhal (nog niet gelezen) maar ongetwijfeld volledig.
  Ik ga het proberen! :D

  Arne
 • Het kopieren van de bestanen van de originele CD gaf wat problemen.
  Sommige bestanden in de map i386/LANG\ lieten zich niet kopieren.
  Ik ben gewoon doorgegaan in de veronderstelling dat SP3 toch bijna alle bestanen gaat vervangen.

  nLite is wel een gepuzzel maar uiteindelijk werkt alles.
  Het bij elkaar zoeken van alle patchen en hotfixes is wel veel gedoe. Ik heb ze niet allemaal verwerkt. (vaak zijn het ook kleinigheden)

  Dank dank
 • Ik heb een Acer Aspire One, met Vista erop. Deze heb ik er met veel moeite opgezet, met de DVD speler uit mijn eigen PC.
  Nu heb ik een verkeerde driver geinstalleerd en nu boot ie niet meer… :(

  Ik wil nu de back-up terug draaien, alleen heb ik geen zin meer om mijn DVD speler weer uit mijn PC te slopen. Is hier ook een oplossing voor?

  Ik heb in Vista "Komplete PC Back-Up" gedaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.