Vraag & Antwoord

Trashcan

Juni 2009: Tips & Trucs: Windows 7 versnellen

Anoniem
Guus Crone
4 antwoorden
  • Windows 7 vergt een stuk meer van uw pc dan Windows XP. Als u eens wilt experimenteren met dit besturingssysteem, zullen veel zaken in eerste instantie heel wat minder vlot werken. Daar is echter wel wat aan te doen. Met de volgende aanpassingen maakt u Windows 7 minstens even snel als uw oude vertrouwde XP!
  • Twee opmerkingen:

    * Naar aanleiding van het eerste screenshot mailde een lezer dat het uitschakelen van de driver voor de videokaart niet aan te raden is. Maar het betreffende opstart-item (NVIDIA Compatible Windows Vista Display driver, die na een update inmiddels als NVIDIA Compatible Windows 7 Display driver in het lijstje staat) initialiseert alleen de klok en geheugeninstellingen van de grafische kaart. Dit gebeurt middels de opdracht RUNDLL32.exe C:\windows\system32\NvCpl.dll,NvStartup. Als je de kaart overklokt, is het advies om dit ingeschakeld te laten. Maar het is niet vereist voor een goede werking van de kaart, en het is ook niet zo dat de drivers voor de grafische kaart niet geladen worden als je dit item uitschakelt.

    * In Tip 6 raad ik aan de automatische defragmentatie dagelijks i.p.v. wekelijks te laten uitvoeren. Ik ben echter nog volop aan het experimenteren met dit gloednieuwe besturingssysteem, en de standaardinstelling van eenmaal per week lijkt me bij nader inzien meer dan voldoende - zelfs bij intensief gebruik van de pc.
  • Stomme opmerking mss maar heeft defragmenteren bij NTFS eigenlijk helemaal geen meerwaarde?
  • NTFS is inderdaad minder gevoelig voor fragmentatie dan FAT. Bij de introductie van NTFS meende men zelfs dat fragmentatie helemaal geen rol meer speelde. Daarom werd NT 4 zonder defragmentatieprogramma geleverd. Maar ook onder NTFS bleekt fragmentatie voor te komen, zij het dat je er in dat geval veel minder last van hebt, en daarom kreeg Windows 2000 weer een defragmentatieprogramma.

    Maar ook al heb je onder NTFS weinig last van fragmentatie, deze kan na verloop van tijd de prestaties van de pc merkbaar negatief gaan beïnvloeden. Door één keer per week te defragmenteren voorkom je dat. Wat mij betreft is de automatische wekelijkse defragmentatie in Vista en 7 dan ook ideaal: fragmentatie is sinds NTFS geen groot probleem meer, en bij deze manier van defragmenteren kun je het in feite helemaal vergeten. Omdat het proces alleen wordt uitgevoerd als de pc niet actief gebruikt wordt, zul je er ook nooit last van hebben tijdens het werken met de pc.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.