Vraag & Antwoord

Trashcan

Juni 2009: Basiscursus: Bestanden overzetten

Anoniem
André Dierick
3 antwoorden
 • Het zou fijn zijn als er een wonderkastje zou bestaan waarmee u met één druk op de knop de overstap maakt naar een nieuwe pc of notebook. Er zijn bedrijven die pretenderen een dergelijke oplossing te bieden, maar de praktijk is weerbarstig. Zeker bij het overstappen tussen twee verschillende besturingssystemen zijn er tal van zaken waarmee u rekening moet houden. Windows XP bewaart bestanden bijvoorbeeld op een andere plek dan Vista. In deze Basiscursus laten we zien waar u op moet letten en wat de handigste manier is om snel en makkelijk al uw bestanden en instellingen over te hevelen.
 • Wat zou het toch fijn zijn als gewoon voor dit vraagstuk op de nieuwe PC HELP zou worden gebruikt, daarna ingetypt zou worden "Bestanden overzetten" en dan gewoon opgevolgd zou worden wat daar staat.
  Uitgelegd wordt namelijk dan de standaard Windows Vista "hulp" Easy Transfer". Dit programma maakt het mogelijk om alle bestanden, instellingen en dergelijke (in ieder geval de Microsoft instellingen) over te zetten van de oud (XP!) naar de nieuwe PC. Kies maar wat er in de easy transfer mee moet, you name it. En dus zonder bestandjes zoeken, instellingen moeizaam copiëren en dergelijke.
  Nieuw? Nee hoor, onder Windows XP heet die faciliteit "Wizard bestanden en instellingen overzetten".
  En alleen bruikbaar voor het overzetten van de oude naar de nieuwe PC? Nee hoor, ook een nuttige functie om voorafgaand aan een schone herinstallatie je gegevens op een externe drive op te slaan en na de herinstallatie van Windows en de programma's de data weer terug te zetten.

  Dus: weer een typisch gevalletje van RTFM, in dit geval het niet willen gebruiken van de Help functie.

  Misschien een idee om in de volgende uitgave een nieuwe versie van het verhaal op te nemen, maar dan met Easy Transfer gebruik?
  André

  PS. niet de eerste keer dat in een artikel uitgegaan wordt van "waarom makkelijk als het ook moeilijk kan?"… :lol:
 • We hadden Easy Transfer bij naam kunnen noemen in de inleiding (“Er zijn bedrijven die pretenderen een dergelijke oplossing te bieden…”), maar met de vinger wijzen naar één programma waarbij de kans groot is dat het misgaat leek ons niet goed: wij zijn een foolproof oplossing om vlekkeloos over te stappen nog niet tegengekomen.

  Easy Transfer is een klassiek voorbeeld dat soms werkt, maar in andere gevallen niet en dan zit je met een ‘half’ gemigreerde computer: dubbele bestanden, sommige instellingen wel over en andere weer niet, etc. Toegegeven: Handmatig overstappen is meer werk, maar dan gaat het met een beetje geduld wel in één keer goed!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.