Vraag & Antwoord

Trashcan

Augustus 2009: Cursus: Aan de slag met NAS.

Anoniem
Edmond Varwijk
11 antwoorden
 • We zijn al jaren enthousiast over de Network Attached Storage-technologie (NAS) en ons enthousiasme werkt aanstekelijk, zo merken we uit de vele e-mails die we maandelijke ontvangen over dit onderwerp. Maar wat kun je nu allemaal doen met een NAS, welke functies zijn er en hoe stel je alles in? U leest het in deze cursus!
 • Ik ben al 3 jaar erg tevreden over functies van de Nas (Synology 106E). Echter wil betere Backup mogelijkheden. Heb daarom de Synology 209+II besteld (Met Raid1). Ik wil deze ook gaan inrichten als Webserver en als Email server. In het artikel "Aan de Slagmet NAS" komen deze onderwerpen nauwelijks uit de verf. Ik zoek goede info (stap voor stap) om dit in te richten. Wie heeft tips en of links hiervoor. Ook wil ik bijvoorbeeld een DNS server gaan gebruiken van NO-Ip. Is dit veilig?? Al die Engelstalige teksten met vele lokkertjes en kleine letterjes vertrouw ik niet. Is er ook een Nederlandse DNS server.
  Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen, want NAS is een ideale oplossing vind ik als je met meerdere gezinsleden alles wilt delen (Films; MP3; Foto's etc.
  Bij voorbaat dank voor jullie tips
  Peter
 • Hi

  Goede keuze!

  Het is een Basiscursus, zulke zaken horen daar niet in. Die zijn meer voor een ooit te maken vervolg, de Expert Cursus.

  Het inrichten van de mailserver wijst zichzelf. Klinkt flauw, maar is het niet. Ik bedoel, je moet die package installeren.

  [img:216a6bce9f]http://www.synology.com/enu/products/features/images/package-mail.jpg[/img:216a6bce9f]

  Daarna activeren en dan kun je inloggen en als ik het goed herinner, krijg je dan een wizard die je helpt e.e.a. te configureren.

  [img:216a6bce9f]http://www.synology.com/enu/products/features/images/mail-setting.jpg[/img:216a6bce9f]

  Zie verder de supportsectie bij Synology http://www.synology.com/enu/products/tutorial/index.php en hun Forum, hier het deel specifiek over de mailpackage http://forum.synology.com/enu/viewforum.php?f=132.

  En natuurlijk zijn wij er nog op dit forum…

  Succes!

  mvrgroet Edmond
 • Hallo Forum, ik heb een Qnap 409pro. Prima ding met 3 schrijven (raid 5). Ik woon ergens in en ben afhankelijk van een modem en router van de eigenaar van dit huis. Omdat ik zelf de "hoofd" router heb doorgelinkt naar een 2de router en daaraan de NAS lijkt het een beetje rommelig maar alles binnen mijn eigen netwerk werkt prima. De sites of fot0's op de Nas zijn dus binnen dat netwerk goed benaderbaar maar buiten de deur niet meer. Dus port forward toegepast zoals ook jullie omschrijven. De vraag is hoe ik aan het ip adres kom wat ik volgens het artikel aan anderen moet geven om mijn Nas data te kunnen benaderen. Uiteraard ipconfig en WatIsMijnIp al gedaan maar ik vermoed dat door de twee gekoppelde routers er problemen zijn. Kan iemand hierop reageren ?
 • Whatismyip levert je het juiste adres op. Die moet je gebruiken.

  En anders inloggen of laten loggen op die router aan het internet, waar ook portforwarding is ingeschakeld, en daar even kijken bij de Status ofzo.

  groetjes en succes, Edmond
 • Hoi,

  Ik heb een Synology DS209+ met 2x 1TB en dat bevalt me heel goed.
  Ik werk veel met SABnzbd en werkt ook perfect.
  Helaas beginnen nu mijn schijven al aardig vol te raken en heb ik grotere schijven nodig.

  Weet iemand of die schijven uit Computertotaal nr.8 ook werken in mijn NAS? (WD Caviar Green 2TB of WD Enterprise 2TB)
  Dan heb ik mooi 4TB en kan ik weer een tijdje vooruit.

  Gr. Ronald
 • nav het artikel over de nas en toegang vanaf het internet ben ik gaan speuren.
  ik heb een wag160N routermodem en wil een map op mijn pc(met vast ipadres) zichtbaar maken op het internet. een map voor iedereen (zoals dus mijn foto's) maar ook een map die alleen met wachtwoord toegankelijk is.
  dit lukt mij echter niet.
  zou het wel lukken als je een nas aan het netwerk hangt? moet je soms speciale serversoftware op je pc hebben om een map zichtbaar te maken op het internet?
  wie wijst mij de weg naar een mooi overzicht om bovenstaande te realiseren.

  groeten en dank!
 • [quote:868556c340="Ronver75"]Hoi,

  Ik heb een Synology DS209+ met 2x 1TB en dat bevalt me heel goed.
  Ik werk veel met SABnzbd en werkt ook perfect.
  Helaas beginnen nu mijn schijven al aardig vol te raken en heb ik grotere schijven nodig.

  Weet iemand of die schijven uit Computertotaal nr.8 ook werken in mijn NAS? (WD Caviar Green 2TB of WD Enterprise 2TB)
  Dan heb ik mooi 4TB en kan ik weer een tijdje vooruit.

  Gr. Ronald[/quote:868556c340] http://www.synology.com/support/faq_show.php?lang=nld&q_id=130 :roll:
 • Is dit nou een ja of een nee Dragon?

  Misschien moet je Ronver75 wat meer uitleggen.
 • – hi - ben net (een half uurtje) terug van 2,5 weekjes vacance en france. Zal komende dagen de openstaande vragen over de nas-jes en nas-zaken beantwoorden. – einde dienstmededeling :)
 • [quote:a6c58470b9="r.nooter"]ik heb een wag160N routermodem en wil een map op mijn pc (met vast ipadres) zichtbaar maken op het internet. een map voor iedereen (zoals dus mijn foto's) maar ook een map die alleen met wachtwoord toegankelijk is. dit lukt mij echter niet. [/quote:a6c58470b9]

  En waarom niet? Wat heb je al gedaan?

  Heb trouwens wel een idee waardoor het niet lukt, het delen van Windows-mappen over het internet/netwerk is lastig. Het SMB-protocol en alles wat Microsoft daar ook nog bijgeknutseld heeft, is lastig te configureren.

  [quote:a6c58470b9="r.nooter"]zou het wel lukken als je een nas aan het netwerk hangt? moet je soms speciale serversoftware op je pc hebben om een map zichtbaar te maken op het internet?
  wie wijst mij de weg naar een mooi overzicht om bovenstaande te realiseren.[/quote:a6c58470b9]

  Het voordeel van een NAS in dit geval is dat het die foto's of bestanden (in geval van een webexplorer) deelt via het http-protocol en de webbrowser. Het protocol is dan eenvoudig te configureren en de NAS zorgt automatisch voor de presentatie van de gegevens.

  Een NAS zal het dus zeker gemakkelijker maken. Tegelijk, om nu alleen daarvoor een NAS te kopen. Je kunt foto's ook prima via een Flickr of WIndows Live Photo delen en afschermen en ook bestanden, bijvoorbeeld via Windows Skydrive.

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.