Vraag & Antwoord

Trashcan

November 2009: Basiscursus: Sporen wissen op openbare pc's

Anoniem
.:ToBee:.
10 antwoorden
 • Internet is vandaag de dag bijna alomtegenwoordig. Waar ter wereld u ook bent, er is vrijwel altijd wel een plek waar u even online kunt duiken om iets op te zoeken of een mailtje te versturen. Daar staat tegenover dat u niet de enige bent die deze computer(s) gebruikt, met alle risico's van dien. U wilt natuurlijk niet dat uw privégegevens - al is het alleen maar uw surfgedrag - onder ogen komen van wildvreemden of mensen met kwade bedoelingen. Gelukkig is het niet ingewikkeld om uw sporen te wissen of überhaupt te voorkomen dat u sporen achterlaat.
 • Item 03, blz. 41 van dit artikel: Online bankieren: niet doen

  Hier wordt in z'n algemeenheid geopperd dat fin. transacties verrichten via een openbare computer (Internet café b.v.) onveilig zou zijn.
  Ik bestrijd dat dit in alle gevallen juist is. Bij de Rabo bank maken klanten gebruik van een "[u:04c2d4d0f0]Random Reader[/u:04c2d4d0f0]", bij de ABN kent men een "I[u:04c2d4d0f0]dentifier[/u:04c2d4d0f0]".
  Beide apparaten maken gebruik van een unieke code (na invoeren van gegevens), waar niemand (en zeker "achteraf" niet) ook maar iets aan heeft.
  Al zou er iemand "meeluisteren" (zoals het in het artikel wordt aangeduid), gebruikt men key-loggers, of wat dan ook: men heeft hier geen bal aan! Domweg omdat de code welke door het apparaat wordt opgehoest eenmalig en uniek is.
  Men zal die bankpas afhandig moeten maken, maar zelfs dan heeft men nog de bijbehorende pincode nodig om iets te kunnen. Die wordt op het apparaat ingevoerd; niet op de computer.
  Voor de kwaadwillende is het makkelijker om iemand een mes op de keel te zetten……

  Ik suggereer niet dat Internet bankieren per definitie veilig zou zijn, maar om dit in z'n algemeenheid als onveilig te bestempelen vind ik wat erg ver gaan.
 • Op een openbare computer heb je wel degelijk een groter risico.
  Wie zegt er dat er geen programma is geinstalleerd die je doorlinkt naar een andere website dan de echte website van jouw bankprogramma?
  En dan is een 'random reader' leuk maar niet effectief. Je akkoordeert dan een andere betaling dan je denkt.

  Daarnaast kunnen keyloggers ook screens capturen, met als gevolg dat er meer informatie van jou op straat komt te liggen dan je zou willen. Al met al dus wel degelijk een hoger risico.
 • A) Je moet wel van verrekte goede huize komen om een website in elkaar te sleutelen welke 100% identiek is aan die van de Rabo (om maar wat te noemen) en bovendien een log-in (met behulp van een random-reader) in elkaar kunnen knutselen welke uitkomt bij jouw rekening(en). Ik vrees dat dat echt niet gaat lukken. :wink:
  De Rabobank heeft overigens voldoende info op hun website staan aangaande het item misbruik. Puntjes waar je als gebuiker op letten moet, dus.
  B) Ook voor een screencapture ben ik niet bang. Wat men hieruit kan halen is mijn banknummer en de status van mijn rekening(en). So what?
  Men zou er uit af kunnen leiden of het zinvol is om in een donker steegje…., etc., etc. :wink:

  Ik zie nog steeds het risico niet. Het risico dat je in een donker steegje een mes op je strot krijgt is m.i. realistischer en gevaarlijker.
  Desalniettemin maak ik spaarzaam gebruik van Internetbankieren op vakantie, meestal alleen om wat geld intern over te boeken, en wis altijd mijn sporen op de gebruikte PC.
  Althans daar ga ik vanuit. Zo niet, dan jammer.
  Je kunt je in het leven niet overal tegen indekken; wel de risico's tot op zekere hoogte verkleinen….
 • Op computers in internetcafé's is het vaak wel een rommeltje. Je kunt vaak zomaar inloggen op een account van een vorige gebruiker. Vaak sterft het ook van de virussen en spyware. Waar dus een trojan tussen kan zitten. De rabo methode lijkt veilig, maar is dat niet. Deze is kwetsbaar voor een man-in-the-middle attack.
 • [quote:671639f526="gerben"]Op computers in internetcafé's is het vaak wel een rommeltje. Je kunt vaak zomaar inloggen op een account van een vorige gebruiker. Vaak sterft het ook van de virussen en spyware. Waar dus een trojan tussen kan zitten. De rabo methode lijkt veilig, maar is dat niet. Deze is kwetsbaar voor een man-in-the-middle attack.[/quote:671639f526]

  Ik bezoek alleen "triple A" Internetcafé's…. :wink: Ik heb bovendien een aantal "vaste" waar ik de eigena(a)r(en) al wat langer ken en die de zaken redelijk serieus beheren.
  Maar even serieus; zoals ik al opmerkte is een bezoek (tijdens de vakantie) beperkt tot 1x in de ca. 1,5 week even "mail checken" en in een incidenteel even mijn salarisrekening aanvullen indien nodig.

  Ik heb er tot nu toe nog nooit ellende van gehad en zoals ik al eerder aangaf: je kunt je niet tegen alles indekken in het leven. In de supermarkt om de hoek kan je nu ook een virus oplopen, maar dan een echt……!! :wink:
 • hoe werkt dit als je met een laptop ergens (in het buitenland) op een openbare WiFi inlogt om je bankzaken te regelen?
  Loop je dan ook risico ondanks dat je laptop zelf goed beveiligd is?
 • In principe is er niets veilig, maar gelukkig is een doorsnee mens voorzien van enige grijze massa bovenin en kun je zelf de gradatie inschatten van die veiligheid…. :wink:
  (Daar is trouwens een aardig Postbus51(?) TV spotje over….).
 • :?
 • [quote:ae0b034562=".:ToBee:."]:?[/quote:ae0b034562]

  snugger

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.