Vraag & Antwoord

Trashcan

Maart 2010: Supersnelle SSD's voor Windows 7

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Is een snelle Windows 7-pc, voorzien van de nieuwste processor en supersnel werkgeheugen, in een handomdraai nog sneller te maken? Natuurlijk kan dat! Geef uw pc een snelheidsboost door uw reguliere harde schijf te vervangen door een SSD.
 • Ik heb net de laatste test bij 'de buren' van hardware.info gelezen over SSD's en ben behoorlijk confused…

  http://www.hardware.info/…jkingstest_7_nieuwe_SSDs/

  Op basis van de laatste test in computertotaal heb ik een pc samengesteld tbv video en foto-editing met een SSD: de Kingston SSDNow V+ Gen2 128GB (SNVP325-S2B/128GB). SSD is voor OS en te processen RAW bestanden.

  Hardware.info veegt er echter de vloer mee aan: "De prestaties van de TRIM-ondersteunende Kingston SSDNow V+ Gen. 2 vallen zeker in de real-world PCMark Vantage benchmarks erg tegen; aankoop van deze SSD moeten we simpelweg afraden".

  Wat te doen? Kingston inruilen voor de Intel X25-M Postville 160GB of valt het in real-life allemaal wel mee?
 • Ik weet niet hoe de testen bij HWI worden voorbereid. SSD schijven, uitgedeeld aan reviewers zijn al menigmaal gebruikt. Wij vegen de schijven, met killdisk, eerst schoon voordat getest wordt. Dan weten we tenminste zeker dat we de schijven testen zoals die bij consumenten terechtkomen en zetten daarna de laatste firmware erop. Beide handelingen zijn essentieel voor een goede test.

  Wat de benchmarks betreft van HWI, ik zie dat de Kingston niet zo sterk is met sequentieel lezen en 4kB. Deze test hebben wij niet echt zwaar laten wegen omdat je sequentieel lezen/schrijven op een SSD in de praktijk niet gebruikt. Sequentieel heb je nodig als je video bestanden gaat overzetten. Dat ga je natuurlijk niet doen op een SSD, daar is zo'n schijf veel te duur voor. Je moet ook niet teveel waarde hechten aan de prestaties van 4kB. Zolang het niet te traag is zal er geen oponthoud ontstaan tijdens het lees proces. (SSD is natuurlijk vooral lezen). Als je echt wil meten hoe snel een SSD is dan moet je gewoon klokken in seconden bij het starten van applicaties. Je krijgt dan random bestanden van verschillende grootte te verwerken. Wij hebben dat gedaan met de Corsair P128. Misschien dat we in de toekomst meer van dit soort testen gaan toevoegen i.p.v. benchmarks. Pas dan heb je real-life benchmarks.
 • [quote:6068df74ba="Slashhead"]… Sequentieel heb je nodig als je video bestanden gaat overzetten. Dat ga je natuurlijk niet doen op een SSD, daar is zo'n schijf veel te duur voor. [/quote:6068df74ba]
  Dank voor de reactie! Even iets checken.

  Lokaal heb ik geen grote opslag nodig, alles staat op een NAS. De SSD gebruik ik dus voor OS en als tijdelijke opslag voor te bewerken RAW bestanden en videobestanden.

  Is een SSD hiervoor ongeschikt? En zo ja, waarom?
 • Absoluut niet. Juist als OS-schijf is een SSD uitstekend geschikt. Aanverwante zaken zoals wat opslag e.d. doet hij ook prima al is voor grote bestanden een snelle harde schijf beter. Maar dat verschil is veel kleiner dan het verschil dat een SSD maakt met kleine bestanden/random leesacties die op een OS-schijf veel gebeuren.
 • Een SSD is inderdaad geschikt om je OS op te draaien. Maar ik denk dat je slechts marginaal verschil zult merken tussen een SSD of bijvoorbeeld de aanzienlijk goedkopere Seagate Barracuda 1,5TB 7200.11 wanneer je aan de slag gaat met video bewerken. (Bewust kies ik hier voor 1,5TB, i.v.m. de 500GB platters) Bij video heb je te maken met een CPU, intern geheugen en VGA belasting en een stuk software die je mogelijkheden bepalen. Als je daarna de video moet overzetten ben je toch al overgeleverd aan de snelheid van je NAS.
 • Ik heb dat artikel over Supersnelle SSD's voor Windows 7 in het computer!totaal gelezen. Ofschoon dat artikel wel interessant is, vind ik het voor mij nog te vroeg, om een SDD aan te schaffen. Ten eerste vanwege de hoge GB prijs.

  Maar ook omdat mijn hoofd besturingssysteem Ubuntu Linux is. Ik heb begrepen dat TRIM support pas beschikbaar komt in kernel versie 2.6.33. Ubuntu 10.04 LTS Alpha's die ik aan het testen ben, blijven zo te zien werken met kernel versie 2.6.32. Omdat ik de voorkeur geef om een LTS versie op een SSD te gebruiken, komt mijn volgende kans pas in 2012.
 • Slijtage van die solids states…. dat lijkt me pas een probleem… juist met een OS, daar worden heel veel tijdelijke bestanden gebruikt…. ik begreep dat juist het vele schrijven vooral op dezelfde plaatsen, funest is voor de levensduur ervan….
  Kortom: voorlopig nog niet zo'n schijf…. En so wat als je 10s sneller opstart…. de rest verandert amper… je kunt hues niet sneller typen of een foto zelf sneller editen…..
 • Slimme SSD's (en dat zijn er inmiddels heel veel) regelen zelf een optimaal gebruik van de cellen (en dus beperken slijtage). Daarnaast valt het wel mee met de slijtage. Hoe lang wil je zo'n schijf gebruiken? Na een paar jaar is er alweer een veel snellere dus ga je upgraden. Ik heb nog een hele stapel 5400-toeren 2,5 inch hd's met relatief kleine opslagcapaciteit. Die gebruik ik amper want traag, klein en oud (potentieel niet erg bedrijfszeker).
 • Dat valt wel mee. Voorzover bekend (en berekend) is de vermoedelijke levensduur van een MLC SSD 5 tot 7 jaar. Een SLC SSD gaat minimaal 50 jaar mee.
  Aangezien een SSD in een performance systeem komt te zitten is het maar zeer de vraag of zo'n schijf langer dan 5 jaar in een PC blijft zitten. In de meeste gevallen hooguit 3 jaar dan wordt die alweer afgedankt.

  (voor reguliere en SSD HDD's, defecten even buiten beschouwing gelaten, we hebben het alleen over slijtage)
 • Zelf denk ik dat een SSD niet echt voordelen biedt in een desktop PC. Lijkt me meer iets voor een moderne netbook met LED backlight of zelfs OLED. Want dan komt het zuinige stroomverbruik van een SSD goed van pas. Zodat als ik in 2012 een nieuwe netbook koop, deze wellicht standaard al SSD heeft.
 • Ik ben dat niet met je eens, een moderne CPU verspeelt veel tijd aan wachten op gegevens omdat een gewone HDD te traag is met aanleveren. Een SSD geeft een flinke prestatie boost, je moet het een keer gezien en mee gewerkt hebben. Ik ben dan benieuwd of je dan nog vindt dat het niet bedoeld is voor desktop systemen.
 • [quote:c7ca4dadaa="Slashhead"] (..) een moderne CPU verspeelt veel tijd aan wachten op gegevens omdat een gewone HDD te traag is met aanleveren.[/quote:c7ca4dadaa] Dan heb je het zeker over database applicaties.

  Een SSD zou wel in een desktop PC kunnen. Maar ik vind dan het voordeel kleiner, dan in een netbook. Vooral ook omdat desktop HD's toch al sneller zijn, dan de standaard netbook HD's. Verder heb ik gelezen, dat vooral de budget SSD's niet eens (veel) sneller schrijven, dan gewone HD's.
 • [quote:6e6f6994e3="jolo"]HD's. Verder heb ik gelezen, dat vooral de budget SSD's niet eens (veel) sneller schrijven, dan gewone HD's.[/quote:6e6f6994e3]Precies…. want daar zitten nog van die klo…. controllers in….. :evil:
  En die slijtage valt tegen: er is bewust voor een bepaalde wegschrijfstrategie om dit enigszins te voor komen. Laatst te lezen in c't …..
 • [quote:d81ede94ac="jolo"]Een SSD zou wel in een desktop PC kunnen. Maar ik vind dan het voordeel kleiner, dan in een netbook. Vooral ook omdat desktop HD's toch al sneller zijn, dan de standaard netbook HD's. Verder heb ik gelezen, dat vooral de budget SSD's niet eens (veel) sneller schrijven, dan gewone HD's.[/quote:d81ede94ac]
  Die goedkope SSD's moet je links laten liggen. Maar de goede MLC SSD's zijn redelijk betaalbaar en presteren ongelofelijk goed. Ook op een desktop. Ook hier is het een kwestie van zien/meemaken om echt onder de indruk en overtuigd te raken. Werk met een goede SSD en je wilt niet meer terug!
 • Ik heb voor alle zekerheid, het computer!totaal artikel er weer bij gepakt. Nu zie ik pas, dat ik naar het oude model SNV125 van Kingston SSDNow aan het kijken was. Terwijl het artikel gaat over SNVP325-S2/128GB. Die is inderdaad een stuk sneller. Wel vind ik het raar, dat dat oude model nog steeds verkrijgbaar is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.