Vraag & Antwoord

Trashcan

[december 2002] Redactioneel: Hier met die cd!

Anoniem
Alexander Online
28 antwoorden
 • Als u een nieuwe Windows-computer koopt, wordt die steeds vaker geleverd met een voorgeïnstalleerd besturingssysteem. Een officiële installatie-cd ontbreekt. In de meeste gevallen treft u een installatiemap aan op uw harde schijf, zodat u de installatie eenvoudig aan uw eigen voorkeuren kunt aanpassen en zelfs kunt herstellen, mocht er werkelijk iets fout gaan.

  Ingewikkelder wordt het als de problemen groter worden. Raakt de schijf met de installatiemap beschadigd dan moet u - als u bijvoorbeeld een HP Pavillion hebt - bij HP een herstel-cd kopen(!), waar diezelfde installatiemap op is gebrand. Daarin staat een door HP aangepaste Windows XP-versie, die het eenvoudig moet maken uw computer terug in zijn oude staat te brengen. In de praktijk blijkt dat niet bij iedereen altijd vlekkeloos te werken en gaan bijvoorbeeld instellingen verloren. Bovendien kunt u deze extra service niet uitschakelen: voor een besturingssysteem zonder extra's moet u een nieuw exemplaar aanschaffen.

  Waarom krijgt u niet gewoon de originele installatie-cd bij uw product geleverd? Omdat u er niet voor zou hebben betaald. U hebt een pc gekocht met een Windows XP-licentie. Daarbij is de leverancier niet verplicht de cd mee te leveren. En dat zou in uw voordeel zijn, want het drukt de prijs. Maar wij vragen ons af of u dat 'prijsvoordeel' wel merkt op de totale aanschafprijs. Wij vinden dat u zelf de keus moet hebben te bepalen hoe u met uw besturingssysteem omgaat, en hoe en waar u dat installeert.

  Hulp van de leverancier is een zegen voor onervaren gebruikers, maar als de leverancier die hulp gebruikt om zijn stempel op uw pc te drukken en u daardoor niet vrij kunt beschikken over het volledige product, dan is dat een erg hoge prijs. Hoger dan de paar euro die het kost om u de besturing van uw systeem geheel op cd-rom in handen te geven.
 • Als het om de prijs gaat, je kunt 'm toch los erbij kopen dus heb je hier vrijheid in.
  Wat ik zelf een groter probleem vind, je koopt vaak een pc, daar krijg je een fijne recovery cd bij. Als je zelf extra partities hebt gemaakt ben je ze weer kwijt.
  Als je denkt oke ik instaleer 'm zelf opnieuw, dan kom je ook bedrogen uit. Vaak krijg je dan windows er opnieuw op, maar de drivers?????
  Vaak is er niet bekend welke hardware erbij zit, je moet dan echt aan het uitpluisen gaan, wat zit er in zo'n bak.
  Echt gemakkelijk wordt het je idd niet gemaakt, of juist wel?
  Vaak wordt er dan ook geen rekening gehouden met extra hardware die je er inmiddels al hebt in gebouwd en kan je recovery cd hier niet mee overweg.
  Tevens vind ik de reclames een beetje misleidend, incl 40 Gig hardeschijf.
  Huh ik zie er maar…….
  Idd staat dan je recovery hier op, maar als deze gewoon was meegeleverd had je deze HD ruimte er gewoon bij gehad.
  Als het gaat om leken, dan zie ik vaak dat deze met zo'n recovery cd, bijna de hele hardeschijf vullen.
  Je krijgt er dan immers vaak ook tig spelletjes e.d. bij.
  Mijn mening is koop een systeem met losse OS en drivers.
  Ik heb zelf een tijdje een winkel hier in gehad. Ik leverde naast hun systeem met OS altijd keurig de drivers.
  Tevens maakte ik als service een recovery cd, mijn klanten waren dan altijd geholpen.
  Voor de leken de recovery en voor de gevorderden de rest.
 • Een PC zonder originele CD zou voor mij een "deal-breaker" zijn.
  Op de kosten van de doorsnee PC zijn die 2 euro voor een CD te verwaarlozen.

  t.
 • Ik denk dat het voor de leverancier wel meer dan 2 euro kost om een cd mee te leveren. Alleen zo'n licentiesticker op de kast is een stuk goedkoper.

  Is het trouwens in een dergelijk geval niet toestaan om zelf een kopietje te maken? Je hebt immers een licentie op de software.
 • Als ik een nieuw systeem koop, doe ik dat zonder OS, het eerste wat ik doe is partities maken, en de HD formatteren, dus dan heb ik niets aan van te voren geinstalleerde HD's.
  Als ik een nieuwer OS nodig heb, dan koop ik het los. (alsnog OEM, is me laatst gelukt, scheelt aardig wat met XP).

  Is die installatie map op de HD trouwens niet gewoon op CD te zetten?
  Hoeft die niet meer gekocht te worden.
 • :oops: Zo iets overkomt de meesten denkelijk één keer.

  Het mooiste zou natuurlijk zijn een gestandaardiseerde specificatie als norm te stellen(a lá Top10).

  -Het niet meeleveren en dat niet vermelden: de doodstraf.

  -Het weigeren mee te leveren terwijl 't verder een aantrekkelijke configuratie is: eerst vierendelen(na aankoop).

  JE BENT EEN RUND ALS JE ZONDER OS STUNT 8)


  (een diskkit voor office2000 kostte iets van 35 euro, paar maandjes terug-gaat nog steeds nergens over-)
 • [quote:f63f67bfcc="E gozeling"]Als ik een nieuwer OS nodig heb, dan koop ik het los. (alsnog OEM, is me laatst gelukt, scheelt aardig wat met XP).[/quote:f63f67bfcc]Maar dan ben je alsnog illegaal bezig, dan kan je net zo goed een versietje downloaden: ook niet legaal.
 • Mijn mening is dat je de keus aan de klant moet laten. Wel of geen OS, wel of geen herstel CD (Echt, daar kun je lacherig over doen maar voor veel gebruikers is het een uitkomst.) etc. Persoonlijk zie in niets in die recovery dingen, erbij is misschien handig. Wie maakt er immers niet direct een image van zijn complete, schone install, om geen uur kwijt te zijn aan een ev. herinstallatie, da's toch net zoiets.
  Maar je zult toch hoe dan ook een originele disk nodig hebben. Al was het maar voor de utils die meestal ook nog op die cd staan of voor het weghalen van overbodige funktionaliteit en later natuurlijk weer terugzetten omdat die toch zo overbodig niet bleek.

  Hmm, zo teruglezend voegt dit verhaal weinig toe aan de oorspronkelijke vraagstelling. Dan dit er nog maar even bij:

  Persoonlijk vind ik het minstens zo storend dat je bij leveranciers zoals bijv. Dell geen systeem kunt aanschaffen zonder OS. Dat doen ze domweg niet, ook al heb je zelf een volkomen legale versie van wat voor OS dan ook klaarliggen, je bent verplicht een nieuwe licentie aan te schaffen.
 • Toch kom je soms ook nog iets leuks tegen… MyCom levert bijvoorbeeld de computers ook af met een recovery cd-rom. De installatie wordt dan teruggelezen van een "hidden" partitie op de vaste schijf. Hidden? - nou ja, een LINUX-partitie! Zou Bill Gates op dit idee zijn gekomen?
 • Ik houd een simpele regel aan, ook als advies aan 'leken':
  Koop géén A-merk systeem. Ga naar een goede computerzaak met service, koop daar een goede 'kloon'.
  A-merken bevatten allerlei afwijkende/incompatibele hardware en software. Alleen oké als je zeker weet dat je de komend 3 à 5 jaar NIETS anders wilt ermee, dan de makers NU vinden dat je ermee mag doen.
  Het extra geld (tov de optelsom van de onderdeel-kosten) kun je beter besteden aan het hebben van compatibiliteit en goede service, dan aan de naam-kosten van een A-merk.
 • Ik vind het altijd vrij matig als ze geen orginele cdrom meeleveren. En wat betreft de prijs maakt het volgens mij geen verschil je betaald gewoon (in die tijd FL. 5000 voor die pc). Dus het gaat denk rechtstreeks in de zak van de fabrikant van de pc´s.

  Wat Casey in de post voor mij zegt is allom bekend en altijd een goed advies. Ik zit zelf momenteel ook met een probleempje met afwijkende hardware ;(. Dus wees slim koop geen A-merk pc maar gewoon een goede pc met A-merk producten inside ;).

  edit: offtopic: Waarom ben ik nog steeds nieuw lid :P :?.
 • Dat heeft te maken met het aantal berichten wat je hebt getikt… geloof ik. Kwantiteit telt, niet kwaliteit. Als je 'Oude rot' ziet staan betekent dat dan ook verbazend vaak 'Oud en rot'… Niet iets om naar te verlangen!
 • Om precies te zijn:
  Aantal posten : Rang
  0-40 : Nieuw lid
  41-100 : Junior
  101-300 : Medior
  301-600 : Senior
  601 + : Ouwe rot
  <!–We raken off-topic–>
 • Off topic of niet: is er een mogelijkheid om te filteren op berichten van oude rotten die alleen maar flauwe opmerkingen kunnen plaatsen?
 • al krijg je de (meestal oem)cd meegeleverd zegt ook niks, de leveracier
  cloned de harde schijf toch van een voorgeinstalleerde pc, gaat echt de
  oem cd niet appart installeren (is hij uren mee bezig a 50 e/u), staat dus versie op met coorperate key.
  kom je pas achter als je na crash wil herstellen door oem cd volledig
  te installeren ziet hij als upgrade dus jammer joh.
  enig juiste is cd met upgrade versie eisen. andere optie is direct na aankoop image op een andere primaire partitie maken van c schijf met ghost of drive image (zie ct deze maand).

  het blijft dus rommelen in computerland.
  ik koop altijd los en installeer zelf, je moet het toch uitzoeken als je systeem een keer crashed dus dan meteen maar bij mijn nieuwe systeem
 • Ik denk dat er in principe niets mis is met een herstel-cdrom of -partitie, zolang de klant maar te allen tijde de mogelijkheid heeft om de volledige Windows-versie te installeren zonder alle extra tooltjes en programmaatjes van de fabrikant. Met het gebruik van een zogeheten herstelpartitie is niets mis, zeker in deze tijd. Twee gigabyte wordt toch niet echt gemist op een harde schijf van 60 of 80 GB.

  Ik vind echter wel, dat het voor de klant mogelijk moet zijn om die schijfruimte toch vrij te maken, bijvoorbeeld door de mogelijkheid van het branden van herstel-cdroms.
 • [quote:68acc9820a="Roffel"]Ik denk dat er in principe niets mis is met een herstel-cdrom of -partitie, zolang de klant maar te allen tijde de mogelijkheid heeft om de volledige Windows-versie te installeren zonder alle extra tooltjes en programmaatjes van de fabrikant. Met het gebruik van een zogeheten herstelpartitie is niets mis, zeker in deze tijd. Twee gigabyte wordt toch niet echt gemist op een harde schijf van 60 of 80 GB.[/quote:68acc9820a] Tja, weet je, een harde schijf kan ook kapot gaan, dus er is wel degelijk een probleem. Zelf had ik dit jaar twee defecte harde schijven (een Seagate en een IBM), mijn broer eentje (Seagate). Misschien dat ik de enige ben :roll: Dus een reserve kopie maken lijkt me dus gewoon bittere noodzaak. Daarbij vind ik (als ouwe rot - met toch ook wel wat kennis over computers en WIndows) het heel erg moeilijk om een identieke Windows (en Office) installatie uit te voeren met behulp van een installatie CD-Rom. Tja, verder vind ik dat een PC gekocht in de winkel voorzien moeten zijn van de benodigde drivers. Verder is het zo dat bedrijven meestal een ghost image installeren met speciale instellingen. Met een herstel-CD of een orginele WIndows CD worden die instellingen meestal niet ingesteld. Erger nog, de informatie daarover is vaak niet eens beschikbaar!
 • [quote:9e874247d6]Ingewikkelder wordt het als de problemen groter worden. Raakt de schijf met de installatiemap beschadigd dan moet u - als u bijvoorbeeld een HP Pavillion hebt - bij HP een herstel-cd kopen(!), waar diezelfde installatiemap op is gebrand. Daarin staat een door HP aangepaste Windows XP-versie, die het eenvoudig moet maken uw computer terug in zijn oude staat te brengen. In de praktijk blijkt dat niet bij iedereen altijd vlekkeloos te werken en gaan bijvoorbeeld instellingen verloren. Bovendien kunt u deze extra service niet uitschakelen: voor een besturingssysteem zonder extra's moet u een nieuw exemplaar aanschaffen.[/quote:9e874247d6]
  :(
  Het is bij HP nog erger. Ook CD-ROM's met drivers worden niet meegeleverd en omdat het soms om specifiek voor HP vervaardigde hardware gaat, zijn ook op de website van de hardware fabrikant geen drivers beschikbaar voor dit HP produkt. Het is daardoor onmogelijk op een dergelijke PC, geleverd b.v. met Windows XP, andere Windows versies te installeren, b.v. Windows98. En dus mag je, na installatie van je PC zelf nog op zoek naar allerlei nieuwe drivers voor je andere hardware, b.v. je printer, je scanner etc. Voor sommige apparaten zijn geen XP drivers beschikbaar en dus heb je ineens een printer die niet wil afdrukken en/of een scanner die onzichtbaar blijft voor je computer. Het lijkt wel de bedoeling van HP dat je deze apparaten dan ook maar nieuw bij HP aanschaft… Over koppelverkoop gesproken !!
 • Ik ben het roerend met u eens. En ik ga nog verder want elke poging tot verkrijgen van advies/hulp van de helpdesk (in mijn geval is dat Compaq) per e-mail wordt gewoon genegeerd. Ik heb daarop al twee maal een officiele klacht ingediend maar behalve het geautomatiseerde standaard antwoord heb ik nooit meer iets vernomen. Als ik per duur betaalde telefoon mij tot de helpdesk wend, kon men mij ter plaatse geen antwoord geven en na een half uur wachten heb ik uiteraard de verbinding verbroken. Dat is nu de "service" die je belooft wordt als je een computer aanschaft!
  Vriendelijke groeten,
  JB.Wolff.
 • [quote:c15513606e="Guido"]Als u een nieuwe Windows-computer koopt, wordt die steeds vaker geleverd met een voorgeïnstalleerd besturingssysteem.[/quote:c15513606e]
  Misschien even een vorm van ontzettende insectensex (:P) maar een windows computer met vooringestalleerd besturingssysteem zal nooit Linux bevatten. Je kunt dus beter spreken van een nieuwe computer met een voorgeinstallerd windows besturingssysteem.

  Iets wat mij trouwens ontzettend irriteert is het feit dat als ik een nieuwe pc wil kopen ik er dan perse windows bij [b:c15513606e]MOET[/b:c15513606e] kopen omdat ik anders volgens de winkel illegaal bezig zou zijn. Sinds wanneer is het niet willen hebben van windows illegaal?? Als ik liever Linux wil hebben als windows dan is dat toch zeker mijn zaak :evil:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.