Vraag & Antwoord

Trashcan

[maart 2003] Redactioneel: Softwareverloedering

Anoniem
maximilaan
16 antwoorden
 • [b:048dd593ca]Softwareverloedering[/b:048dd593ca]

  Ontwikkelaars van software hebben naar eigen zeggen de ontwikkeling van hoogwaardige producten hoog in het vaandel staan. Dat zorgt immers voor een tevreden en dus terugkerende klant. Betekent dit dat u tegenwoordig geen softwarematige ‘Kat in de Zak’ meer kunt krijgen? Helaas. Nog al te vaak staat nergens of heel klein op de verpakking dat de doos bijvoorbeeld slechts demo's of shareware bevat. Bij obscure software uit de koopjesbak van de platenzaak zal dat u nauwelijks verbazen. Maar bij gerenommeerde uitgevers is zoiets toch minder vanzelfsprekend. Een praktijkvoorbeeld: de cd-rom Train Sim Roundhouse van Easy Computing, een uitbreiding voor Microsoft Train Simulator, kost u in de winkel bijna dertig euro. Een Computer!Totaal-lezer kwam er na installatie van het pakket bij toeval achter dat dezelfde software ook voor niets op het internet te verkrijgen is. Toegegeven: dat het om freeware gaat staat klein vermeld op de achterkant van de doos, maar echt opvallend wordt dit niet gecommuniceerd. Gevolg: teleurstelling bij de klant. In dit geval rijst er ook nog een andere vraag: waarom is de cd-rom zo duur als het in feite om niets anders dan een verzameling gratis software gaat? Natuurlijk zijn er productie- en licentiekosten en moet er een mooi doosje omheen. En natuurlijk voegt de software vanwege de menu gestuurde presentatie iets toe aan de gebruiksvriendelijkheid. Maar dertig euro? Dat is en blijft veel geld.
  Nu is Easy Computing zeker niet de enige partij die wel eens een steek laat vallen. Het is alleen niet te hopen dat dit de voorbode is van een trend onder bekende softwarehuizen. Wij zouden niet willen dat consumenten straks ook bij hen bedrogen uitkomen als ze niet eerst de kleine lettertjes op de doos zorgvuldig onder de loep nemen.[b:048dd593ca][/b:048dd593ca][b:048dd593ca][i:048dd593ca][/i:048dd593ca][/b:048dd593ca]
 • Geldt ook vaak voor meegeleverde spellen. Had enige tijd geleden een MSI videokaart gekocht. En die worden erg compleet geleverd. Er zitten onder andere negen spellen bij. Nou was dat voor mij geen doorslaggevend argument. Maar van die 9 spellen zijn er 7 demo's, en dan ook nog van die dingen die je in vijf minuten hebt bekeken. Dit staat echter nergens aangegeven, zodat je in de waan wordt gelaten, dat het volledige spellen betreft.
 • Koop je de nieuwste versie van EA/Maxis SimCity 4: blijkt allerlei essentiele info uit het spel te zijn gehaald en in een tabellenboek te zijn gezet dat hier doodleuk nog niet verkrijgbaar is. Dat boek kost je nog eens €21 extra. Terwijl het spel zelf niet eens af is…

  En dan nog eens namens de firrema HCC Media een dikke vette EA-folder eroverheen…
 • Ik begin te begrijpen waarom het illegaal downloaden zo populair is…
  Maajah, softwareverloedering, ach, van die cd's met 10 spellen er op waren er 5 jaar geleden oojk al, maar een GRATIS spel verkopen voor €30??
  En verder, hier geen verloederde zachte waren :)
 • Voor mijn gevoel balanceert deze handelwijze op de rand van oplichting, vergelijkbaar met iemand die de Spits of Metro aan een argeloze dorpsbewoner verkoopt. Maar goed, het bedrijf heet natuurlijk niet voor niets Easy Computing, dit is erg makkelijk verdient.


  [quote:4f5cc79510]
  FlvanSon:
  Koop je de nieuwste versie van EA/Maxis SimCity 4: blijkt allerlei essentiele info uit het spel te zijn gehaald en in een tabellenboek te zijn gezet dat hier doodleuk nog niet verkrijgbaar is. Dat boek kost je nog eens €21 extra. Terwijl het spel zelf niet eens af is…
  [/quote:4f5cc79510]
  [off topic]
  De praktijken rond SimCity 4 zijn natuurlijk eigenaardig. Een van de wapens tegen illegaal kopiëren is het leveren van meerwaarde bij het originele produkt. Goed gedetailleerde en netjes afgewerkte documentatie met ev. losse aparte fast start guide en referentiekaart bediening (ik denk nog wel eens met weemoed terug aan Falcon 4, die doos woog bijna een kilo). Fraaie, degelijke verpakking, cd'tje erbij met leuke extra's enz. EA/Maxis lijkt zich bij het massaal illegaal verspreiden te hebben neergelegd en probeert nu inkomsten te genereren uit het los verkopen van de handleiding, die voor een spel als dit haast onmisbaar is. Natuurlijk is dit haar goed recht maar dan zou imho de prijs voor het originele produkt navenant omlaag mogen. Maar ook daarvoor betaal je de volle mep.

  Trouwens, MS doet niet anders. Koop je Windows, krijg je daar zo'n flutboekje bij met uitleg over notepad en paint. Voor een goede, gedetailleerde handleiding ben je op de boekwinkel aangewezen waar de uitgaven van Microsoft Press uit de schappen puilen en waar veel andere uitgevers een dikbelegde boterham scoren met boeken vol 'tips & trucs' die normaal in een bijgeleverde handleiding zouden moeten staan.
  [/off topic]
 • Op de site van Primefilm staat bij de Primefilm 2700B o.a.
  "Met de ROC en SHO software kunt u zelfs kleurbalans, contrast en belichting automatisch verbeteren. " Het is niet de, maar wel een reden om deze -duurdere- filmscanner te kopen.
  In de gebruiksaanwijzing staat: "Bij uw Primefilm worden twee bonus plugins geleverd voor Photoshop elements, Digital ROC en Digital SHO."

  Na installatie kom ik er snel achter dat het om -onbruikbare- demo's gaat.
  Nog eens goed de gebruiksaanwijzing doorgenomen, nee, staat echt niets over in. Op de site gekeken, nee. Op de doos nog eens goed gekeken, voorop twee grote logo's van apf de makers van ROC en SHO.
  Op de achterkant van de doos dezelfde logo, maar nu met de tekst -in kleine lettertjes- "Roc and SHO are licensed software provided bij APF. The software included in this package id trial version."

  Natuurlijk, de scanner blijft een goede scanner, maar ik voel me -voor al dat geld- behoorlijk geflest op deze manier. BIj elkaar zou ik nog eens 100 euro moeten uitgeven voor die twee filters!~
 • Maar wat dan te denken van het grote voorbeeld Microsoft? Al die Windows etc. versies hadden toch nooit zo verkocht mogen worden. Vergelijk dat eens met bijvoorbeeld een willekeurig welke (nieuwe) auto dan ook. Die zouden toch ten alle tijden voorgoed zijn teruggeroepen om nooit meer uit de garage of schowroom te komen. Of het eerste het beste wasmiddel? De wereld zou te klein zijn. maar wij computer-adapten blijven dociel doorkopen en maar jammeren maar niet echt iets doen als volledig negeren en overgaan op bijvoorbeeld Linux of vroeger het werkelijk goede IBM's OS/2-Warp.
  Hoe bedoel u: gerenommeerd bedrijf? Alleen door het stomme geld stelt Microsoft (en Gates) iets voor. Niet door kwaliteit, of respect voor de gebruiker! Het bedrijf had nog geen YoctoSoft (10**-24) mogen heten, maar wel megaprijzen rekenen.
 • Zoals altijd kan ik hier eenvoudig op reageren: u bent er zelf bij, en beslist ook zelf. Er is geen enkele verplichting om ook maar iets te kopen.

  Nooit de fout bij een ander leggen. U doet het allemaal ZELF.
 • Deze discussie gaat helemaal niet over software-verloedering maar over marketing, misleidende reclame en misleidende verpakkingen. En dat is niks nieuws natuurlijk, en iets waar veel van de softwareproducenten ook niet altijd iets tegen kunnen doen (als een ander bedrijf hun shareware op een CD gaat verkopen).

  Dat je er ZELF bijstaat, zoals de vorige mail zei, vind ik een dooddoener. De klant wordt expres misleid om te geloven dat er een bepaald product in de doos zit. Misschien dat de HCC dit kan aankaarten, zodat er (net als in alle branches) ook bij software duidelijke productinformatie op de doos komt. " X WAARSCHUWING: BEVAT DEMO SOFTWARE" :wink:
 • [quote:5ef42b18ca="Wiep Corbier"]
  Nooit de fout bij een ander leggen. U doet het allemaal ZELF.[/quote:5ef42b18ca]
  Hmm, zeg nu zelf, zo ga je toch niet met je klanten om? Je mag van een bedrijf, zeker van gerenommeerde bedrijven, verwachten dat ze met een goed product komen en hun naam waar maken. Dat je volledig zelf de keuze in de hand hebt is ook niet waar, althans niet bij software. Vanwege de o zo broodnodige interoperabiliteit met de buitenwereld, en het feit dat de meeste softwarebedrijven liever niet willen dat hun product goed communiceert met die van de concurrent (bijv. bestandsformaten van office-applicaties) zit je al gauw vast aan een bepaald merk software, of je het nu wilt of niet.
  Dat is gelukkig in mijn branche anders - bij de aanschaf van bijv. een nieuwe steamer van een ander merk hoeft niet de hele keukeninventaris worden vernieuwd, alles is gastronorm, en past dus ook in de nieuwe steamer.


  Voor wat betreft softwareverloedering: ik heb er zelf tot nu toe niet echt mee te maken gehad. Maar je ziet idd dat het steeds meer voorkomt. Zo had ik altijd een hoge pet op van Norton, maar de laatste versie van hun grootste suite System Works blijkt eerder een kat in de zak te zijn dan een aanwinst voor je pc-onderhoud, getuige recensies die ik hierover heb gelezen. Zo blijkt de beloofde XP-ondersteuning een farce te zijn.
  Ook valt het me op dat tegenwoordig uiterlijk en gedrag van applicaties belangrijker zijn dan de doelmatigheid ervan. Zo vind ik de audio-visuele effecten van de MacAfee virusscanner ietwat overbodig. De tijd die ze daarin hadden gestoken hadden ze beter kunnen benutten in een betere centrale GUI van deze applicatie (die nu op 3 plekken in Windows benaderd moet worden wil je alle facetten van de applicatie bedienen..)

  Max
 • [quote:c76401679e="jaw"]Maar wat dan te denken van het grote voorbeeld Microsoft? Al die Windows etc. versies hadden toch nooit zo verkocht mogen worden. maar wij computer-adapten blijven dociel doorkopen en maar jammeren maar niet echt iets doen als volledig negeren en overgaan op bijvoorbeeld Linux of vroeger het werkelijk goede IBM's OS/2-Warp.
  Hoe bedoel u: gerenommeerd bedrijf? Alleen door het stomme geld stelt Microsoft (en Gates) iets voor. Niet door kwaliteit, of respect voor de gebruiker! Het bedrijf had nog geen YoctoSoft (10**-24) mogen heten, maar wel megaprijzen rekenen.[/quote:c76401679e]

  De Thailandse regering heeft microsoft zover gekregen om de , voor hun ENORME prijzen , van microsoft's software af te dingen met een massaal LINUX ICT project … zouden ALLE REGERINGEN moeten doen vind ik … :wink:

  http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39145664,00.htm
 • Afgezien van dat het niet leuk is om gratis software voor € 30 te kopen is het ook vaak zo dat in de voorwaarden van die software staat dat je alleen een redelijk bedrag mag vragen voor het opslagmateriaal, en dus niet voor de software.
 • Software verloedering vind ik ook het steeds "verbeteren" van programma's
  Ik begrijp dat de softwaremakers proberen telkens met iets nieuws te komen en zo worden er dingen "verbeterd"
  Bijvoorbeeld het zoekprogrammaatje van Win 98 is toch stukken beter dan die van ME en die is weer beter dan die van WinXP.
  Ook bijvoorbeeld het uitzetten van Windows is er niet beter opgeworden.
  Bij Win ME moet je eerst een Popup schermpje activeren dan kiezen wat je wil en daarna kan hij pas uit. Dat gaat in Win 98 een handeling vlotter.
  Helemaal een ramp is de MediaPlayer van windows, daar zitten zoveel toeters en bellen op, een soort spam waar je eerst helemaal doorheen moet alvorens je bij je eigen favourieten Radiostations bent gekomen.
  Ik begrijp best wel dat er mensen door al dat nodeloze geklik RSI krijgen.\Dat een netwerk op het werk beschermd moet zijn dat begrijpt denk ik iedereen.
  Maar een netwerk thuis is een ander verhaal. Het is toch van de gekke dat je bij Windows XP daar niet omheen kan.
  Thuis doe ik alleen het toilet op slot maar mijn keuken en slaapkamers daar kan ik zo in. ik hoef niet te kloppen.
  Dat wil ik ook met mijn computer, daar wil ik meteen in kunnen zonder WW of andere ongein.
  Jack Marotick
 • Bericht naar boven verplaatst
  Jack Marotick
 • die kritiek begrijp ik niet, alhier kan ik met XP zonder wachtwoord of wat dan ook bronnen op het LAN-netwerk aanspreken.

  Max
 • [quote:dabf0fad9e="maximilaan"]die kritiek begrijp ik niet, alhier kan ik met XP zonder wachtwoord of wat dan ook bronnen op het LAN-netwerk aanspreken.[/quote:dabf0fad9e]

  Ik kan met WinXP prof wel in de andere computers komen maar niet van de ME computers in WinXP ik krijg dan een naam en ww dialoogschermpje terwijl ik nergens een WW heb opgegeven.
  Ik ben ook bang dat de NTFS formatering er iets mee te maken heeft.
  Kortom ik ben er niet gelukkig mee en weiger een WW te gaan gebruiken in eigen huis.
  Jack Marotick

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.