Vraag & Antwoord

Trashcan

[mei 2003] Redactioneel: Het beste systeem

Anoniem
None
40 antwoorden
 • [b:5740fee493]Het beste systeem[/b:5740fee493]

  Linux is een geweldig besturingssysteem. Toch gebruikt het leeuwendeel van onze lezers Windows. We krijgen er wel klachten over, maar vooral sinds XP is het aantal klachten van Windows-gebruikers flink gedaald. Over Linux krijgen we veel minder klachten, maar des te meer vragen. Vooral moeilijke technische vragen. Dat is niet zo raar, want met Linux kan heel veel, maar alleen als u weet hoe u het moet doen. Dat blijkt in de praktijk lang niet altijd even eenvoudig.

  Hoewel Windows dus populair is bij onze lezers, krijgen we toch wel eens het verzoek minder positief over dat systeem te berichten. Bijvoorbeeld omdat Windows vol zit met beveiligingsfouten. Linux verdient meer aandacht, vindt men, omdat het geen virussen en geen beveiligingsupdates kent. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook.
  Niet alleen zijn er inmiddels meer dan genoeg virussen voor het Linux-platform, ook in de Linux-kernel worden beveiligingsfouten aangetroffen.

  In kernelversies 2.2 en 2.4 bleek onlangs bijvoorbeeld een fout in het ptrace controlesysteem te zitten, waardoor het ook zonder de juiste rechten mogelijk was als root op een systeem in te loggen. Dat wil niet zeggen dat Linux net zo veel beveiligingsproblemen heeft als Windows, maar er speelt ook nog wat anders. Het aantal beveiligingsproblemen met open source software lijkt gestaag toe te nemen. Niet omdat open source software slecht is, maar omdat er steeds meer gebruikers mee aan de slag gaan die er steeds minder verstand van hebben.

  De simpele conclusie luidt dat het perfecte besturingssysteem niet bestaat. Linux zit op vele vlakken beter in elkaar dan Windows, maar als u de technische eigenaardigheden van dit systeem niet kent, kan het u meer kwaad doen dan goed. De laatste Windows XP-versie is relatief stabiel en veilig, zonder dat u per se hoeft te begrijpen hoe en waarom. Maar dat brengt ook een keurslijf met zich mee waar niet iedereen even blij mee is. De vraag is niet welk systeem het beste is - de vraag is welk systeem het meest geschikt is voor u. Zelfs briljante software helpt niets als u niet goed weet hoe ermee moet omgaan.
 • Het makkelijkst te gebruiken systeem is inderdaad voor de thuisgebruiker Windows XP.
  Linux ziet er tegenwoordig ook uitstekend uit en vergt nu ook veel minder kennis van dit besturingssysteem.

  Dat windows (en andere programma's van Microsoft) vaker het slachtoffer is van virussen en andere aandoeningen van buitenaf, heeft het vooral te danken aan de populariteit van Windows.
  Als linux het meest gebruikt zou worden zullen de makers van virussen zich bijna volledig storten op dit programma.

  Linux zal ook wel vol zitten met beveiligingslekken, maar als niemand er naar zoekt, zal er ook niet veel gevonden worden.
 • Linux zal ook wel een behoorlijk aantal fouten hebben, maar die vallen minder op doordat er minder mensen gebruik van maken.
  Ik weet niet of Linux een auto-update functie heeft, anders lijkt het nog minder. (geen automatische melding)

  Huidige systeem: XP home, en bezig met downloaden Redhat Linux (9)
  Misschien is het 'perfecte' besturingssysteem wel een dualboot.
 • Ik gebruik zelf ook XP Home en ga RedHat 9 downloaden, maar een nog idealere dualboot is XP Pro en RedHat 9, of niet?
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om linux up to date te houden. Zelf maak ik het meeste gebruik van Suse 8.0 het mooie hiervan is o.a dat het via YOU (Yast Online Update) up to date te houden is. Gebruikmaken van YOU is uitermate simpel je kunt ervoor kiezen dit automatisch te laten doen door een simpele klik met je muis, maar je kunt uiteraard ook zelf de paketten selecteren.  [quote:0588d0607b="Mr-E"]Linux zal ook wel een behoorlijk aantal fouten hebben, maar die vallen minder op doordat er minder mensen gebruik van maken.
  Ik weet niet of Linux een auto-update functie heeft, anders lijkt het nog minder. (geen automatische melding)

  Huidige systeem: XP home, en bezig met downloaden Redhat Linux (9)
  Misschien is het 'perfecte' besturingssysteem wel een dualboot.[/quote:0588d0607b]
 • Dat het perfecte besturingssysteem niet bestaat en dat je niks hebt aan briljante software als je niet weet hoe je ermee om moet gaan tja waarheden als een koe! Maar om dan maar Windows te gebruiken omdat dat zo simpel is… terwijl je voorbij gaat aan het vreselijke misbruik van markmacht van microsoft vind ik wel een erg makkelijke, trieste en onodige conclusie! Gelukkig bestaat er ook nog zoiets moois als OS X dat zeer geschikt is voor zelfs de grootste digibeten. Daarnaast wordt linux ook steeds gebruikersvriendelijker, ik red me er prima mee terwijl ik toch echt geen computerspecialist ben… ook levert mijn randapparatuur (digicam en fotoprinter) veel betere prestaties onder linux dan onder windows omdat de linuxsoftware die hiervoor beschikbaar is aanzienlijk beter is dan de meegeleverde windows compatibele shitware.
 • Beste OS?


  Mijn server-top 4:

  1. Novell NetWare (vanaf versie 5.1)
  2. FreeBSD (vanaf versie 4)
  3. Linux (RedHat, SlackWare, Debian, SmoothWall, SME)
  4. Windows2000 (vanaf sp2)


  Mijn desktops:

  Windows XP voor het gewone werk… en RedHat Linux 8 of 9 voor het powerwerk.. ook op mijn laptop.


  PDA:

  Pocketpc2000 is prima…. Familiar/GPE-Linux is leuker…
 • Ik vind het redactionaire stuk heel erg ongenuanceerd of van weinig technische kennis getuigen. Ten eerste is het aantal virussen voor Linux nog erg schaars, bovendien heeft zelden iemand daar last van, vrijwel alle Linux gebruikers werken met een non-privileged gebruiker en een virus kan daarom weinig schade aanrichten. Bovendien kan een Linux virus zich amper verspreiden, het heeft geen privileges om m.b.v. Apache te verspreiden als het als normale user draait en de meeste e-mail programma's lezen alleen plain text en doen er voor de rest niks mee, dus macrovirussen e.d. zijn ook amper een issue.

  Over veiligheidsfouten: kernel bugs zijn onder Linux vaker uitzondering dan regel. Nu de ptrace bug aanhalen als argument dat Linux ook niet zo veilig is, is wat flauw. Ik beheer een aantal Linux servers en het is tijden geleden dat ik een kernel vurnerability langs heb zien komen. Het argument dat er minder gebruikers zijn en er daarom niet zoveel fouten worden gevonden is ook onzin, juist omdat het open is speuren zoveel ogen over de code dat er veel fouten uitgehaald kunnen worden. Bovendien zijn de upgrademechanismen onder Linux bij een securityprobleem veel beter. Vaak is een probleem binnen een dag gecorrigeerd en bijvoorbeeld Debian gebaseerder distributies (Xandros, Lycoris, etc.) zijn met twee simpele commando's (of met een menu-item) automatisch up-to-date.

  Ook op het gebied van gebruikersgemak doet Linux amper meer onder voor Windows. Hardwaredetectie van PCI en USB apparaten gebeurt veelal automatisch en Linux heeft erg goede gebruikersomgevingen (op een aantal punten kan Windows een puntje zuigen aan KDE 3.1).

  Is Linux een perfect besturingssysteem? Nee, natuurlijk niet. Maar anno 2003 als computerblad Linux min of meer negeren is of niet erg slim of erg opportunistisch. Ik heb in ieder geval mijn C!T lidmaatschap 2 of 3 jaar geleden opgezegd omdat er amper aandacht aan Linux, BSD, BeOS e.d. besteed werd.
 • Allereerst had wat mij betreft de titel van dit stuk beter "Het beste [b:d88e4922ac]besturings[/b:d88e4922ac]systeem" kunnen luiden, dat dekt de inhoud van het artikel een stuk beter.

  Verder vind ik het artikel wat kort van stof. Er wordt eigenlijk maar op één aspect ingegaan, namelijk de beveiliging. En dit is natuurlijk maar een van de vele eigenschappen van een besturingssysteem. Voor een groep gebruikers zal beveiliging inderdaad een belangrijk punt zijn, terwijl voor anderen dit onderdeel van veel minder belang is.
  Om OS-en goed te kunnen vergelijken zouden ook andere aspecten zoals bijv. gebruiksvriendelijkheid, support en hardware-ondersteuning meegenomen moeten worden en vooral het belang die de gebruiker aan elk van deze aspecten hecht.

  [quote:d88e4922ac]
  Hoewel Windows dus populair is bij onze lezers, krijgen we toch wel eens het verzoek minder positief over dat systeem te berichten.
  [/quote:d88e4922ac]
  Dit lijkt me een heel vreemd verzoek. Ik denk dat het de taak is van een computerblad als C!T om een zo'n compleet mogelijk beeld te geven, dus zowel de voordelen als de nadelen. Hierdoor kan de lezer zijn eigen conclusies trekken. Minder positief schrijven betekent tendentieuze berichtgeving waardoor het voor de lezer moeilijk wordt een verantwoorde conclusie te trekken.

  In de conclusie kan ik me wel vinden. Er is geen perfect OS, een besturingssyteem kies je aan de hand van de eisen die je stelt aan zo'n besturingssyteem.

  Ik het ook vreemd dat ik mensen over een bepaald OS hoor klagen en zelf roepen dat het helemaal niets is, maar dit besturingssysteem wel gewoon blijven gebruiken. Als het echt zo slecht is, zoek dan gewoon naar een alternatief of kaart het aan bij de ontewikkelaar van het produkt. Zoals al geconcludeerd is: het perfecte besturingssysteem bestaat niet en als je voor een bepaald platform kiest kies je voor de voor- én nadelen van dat platform.

  En als laatste een beetje een off-topic punt: mensen die illegaal een OS draaien hebben al helemaal geen recht om te klagen over dat OS. Iets jatten en vervolgens gaan zeuren dat het niet goed werkt, dat is ontzettend krom.
 • [quote:ad1f2d1dca="mephi"]Allereerst had wat mij betreft de titel van dit stuk beter "Het beste [b:ad1f2d1dca]besturings[/b:ad1f2d1dca]systeem" kunnen luiden, dat dekt de inhoud van het artikel een stuk beter.

  Verder vind ik het artikel wat kort van stof.

  [/quote:ad1f2d1dca]

  Voor je eerste punt valt wat te zeggen, maar wat de lengte van het 'artikel' betreft: het Redactioneel van Computer!Totaal is juist kort en bondig en ventileert slechts de mening van de redactie. Zie het als 'een balletje opgooien' over een actueel onderwerp. Het is dus geen artikel waarin we een onderwerp tot op de bodem proberen uit te pluizen.
 • [quote:52924d3b31="Guido van den Anker"]Voor je eerste punt valt wat te zeggen, maar wat de lengte van het 'artikel' betreft: het Redactioneel van Computer!Totaal is juist kort en bondig en ventileert slechts de mening van de redactie. Zie het als 'een balletje opgooien' over een actueel onderwerp. Het is dus geen artikel waarin we een onderwerp tot op de bodem proberen uit te pluizen.[/quote:52924d3b31]
  In dat geval vind ik het een beetje vreemd dat er een conclusie getrokken wordt die naar mijn mening niet te halen valt uit de rest van het stuk. Als de redactie inderdaad een balletje op wil gooien dan vind ik dat prima, maar daarvoor kun je gewoon een stelling poneren die tot discussie oproept.
  Hier wordt een conclusie getrokken, en dat impliceert dat er voldoende argumenten in het stuk naar voren zijn gebracht om die conclusie te onderbouwen. Deze argumenten mis ik dus.
 • Dit stuk lijkt meer op redactioneel commentaar van de Vereniging voor het Intrappen van Open Deuren dan dat van een computerblad :P

  Een beetje prikkelen mag best hoor!
 • Conclusie die kan worden getrokken uit het stuk is dat de redactie van ComputerTotaal hun voorkeur voor Microsoft Windows heeft geprobeerd te rechtvaardigen. De conclusie dat het perfecte besturingssysteem niet bestaat is een tautologie aangezien mensen verschillende eisen stellen aan en verwachtingen hebben van een besturingssysteem.

  De argumenten die ervoor worden aangevoerd zijn ook erg zwak. De drie aangevoerde argumenten zijn (1) dat er ook meer dan genoeg virussen zijn voor Linux, (2) dat Linuxsoftware fouten bevat en beveiligingsproblemen "gestaag toenemen", en (3) dat Linux niet gebruiksvriendelijk is.
  Voor de stelling dat er "meer dan genoeg virussen" voor Linux zouden zijn zou ik wel wat bewijs willen zien. Welke virussen zijn dat dan? Dat er in de software van Linux fouten voorkomen klopt uiteraard want het is een utopie geheel foutloze software te schrijven. Voor het argument dat het aantal beveiligingsproblemen gestaag toeneemt wordt ook al geen bewijs geleverd. Over de snelheid waarmee de softwarefouten en beveiligingsproblemen worden ontdekt en opgelost wordt voor het gemak niets gezegd. Dat Linux niet gebruiksvriendelijk zou zijn geldt allang niet meer aangezien desktopenvironments als KDE en Gnome wel heel erg op de GUI van Windows lijken en installatie met een paar drukken op de knop geregeld is.

  Linux is niet moeilijk, het is alleen anders. En juist daarom zou een blad als ComputerTotaal veel meer aandacht voor alternatieve systemen moeten hebben. Het is immers ook de taak van een COMPUTERblad andere besturingssystemen onder de aandacht van het publiek te brengen dan alleen Microsoft Windows. Ten eerste om te laten zien dat er ook alternatieven zijn en bovendien om de ontwikkeling van ALLE computerplatforms en software onder de aandacht te brengen. Als ze dat niet kunnen of willen moeten ze het blad maar omdopen in WindowsTotaal.

  Marco
 • Helemaal niet mee eens. Computer!Totaal gaat niet alleen over Windows, maar ook over hardware, freeware, etc. Het enige besturingssysteem dat meestel wordt gebruikt is wel Windows, maar het blad gaat helemaal niet alleen over besturingssystemen.
 • Ik zeg ook niet dat het blad alleen over het besturingssysteem Windows gaat. Ik geef alleen aan dat de ComputerTotaal meer aandacht aan alternatieve systemen dan Windows zou moeten besteden. Het gaat hier om de vergelijking tussen Windows en Linux, niet over andere zaken waar in het blad over geschreven wordt.

  Marco
 • Waarom zou het blad WindowsTotaal moeten heten als het niet alleen over Windows gaat?
 • Omdat 99% van het blad direct of indirect betrekking heeft op Windows en men vrijwel geen oog heeft voor softwareontwikkeling van alternatieve platforms.
 • Er is de laatste tijd er veel software die compitabel is met Windows én met Macintosh, en soms ook nog Linux.
 • Sorry, maar ik heb geen flauw idee wat je hiermee wil zeggen.
 • [quote:9d366a7689]Omdat 99% van het blad direct of indirect betrekking heeft op Windows en men vrijwel geen oog heeft voor softwareontwikkeling van alternatieve platforms.[/quote:9d366a7689]

  Als 99% van het blad direct of indirect betrekking heeft op Windows, heeft ook een groot deel daarvan betrekking op de Mac OS'en en Linux'en.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.