Vraag & Antwoord

Trashcan

[juni 2003] Redactioneel: Elektronische identiteitskaart

Anoniem
ckbunny
4 antwoorden
 • [b:d9c178f7f1]Elektronische identiteitskaart[/b:d9c178f7f1]

  Waar blijft ons digitale paspoort met ingebouwde bankpas, creditcard, rijbewijs, ziekenfondspas, bibliotheekpas, OV-kaart, museumjaarkaart, ANWB-pas en ga zo maar door? Dat zou een hele portemonnee schelen. Bovendien maakt zo'n digitaal paspoort het mogelijk van thuis uit allerlei overheidsdiensten te regelen, wat flink wachten aan loketten scheelt.
  Dat klinkt allemaal positief, maar waarom is het er dan nog niet? Onder andere omdat er ook tegenstanders zijn. Vooral privacy is een gevoelig punt. Het doemscenario waarin hackers uw elektronische identiteit zomaar wissen, waardoor alleen nog uw stoffelijke verschijning het bewijs van uw bestaan is, is al behandeld in vele films en aan menige borreltafel. Toch is het naïef te denken dat een elektronische identiteitskaart zulk onheil teweegbrengt. Met de huidige stortvloed aan allerlei soorten passen zouden hackers in theorie al genoeg schade kunnen aanrichten. Maar gebeurt dat ook? In de praktijk valt dat bijzonder mee. Bovendien is zo'n kaart een goede gelegenheid om te zorgen dat al die versnipperde gevoelige informatie op één goed beveiligde plaats komt te staan.
  In België is men al zover. Eind maart zijn elf gemeenten begonnen met een proef. In deze eerste opzet gaat het nog uitsluitend om een soort sleutel die toegang geeft tot persoonsgegevens bij overheidsdiensten, maar de kaart is wel al voorbereid om in de toekomst ook voor andere toepassingen ingezet te worden. Aan gebruikers die minder happig zijn om hun gegevens elektronisch te gebruiken, is ook gedacht. Op de kaart staan voldoende gegevens om hem ook als gewone identiteitskaart te kunnen gebruiken.
  Het zal nog wel even duren voordat het Nederlandse bedrijfsleven maar vooral onze overheid met iets concreets komt. Gezien de privacy-issues dient de overheid een voortrekkersrol te spelen. Waar wachten ze op?
 • Het systeem is al wel beschikbaar, bij Defensie is een identiteitskaart in gebruik waarop ± 60 verschillende functie's kunnen worden geplaatst, deze is de test fase inmiddels gepasseerd.

  De kaart heeft de grootte van een bankpas en is voorzien van een zeer groot aantal beveiligingen, zodat de kan op fraude minimaal is.

  Helaas wordt de kaart momenteel alleen nog maar gebruik voor de
  toegangscontrole.

  Dus in dat opzicht zou de overheid zich iets actiever kunnen opstellen.

  Misschien dat het helpt als er vanuit de samenleving meer druk op de overheid wordt uitgeoefend.
 • Het zal hier wel dezelfde weg mee opgaan als toendertijd de nieuwe paspoorten. Er duiken immers altijd weer van die doomdenkers/predikers op die een goede vernieuwing graag dwars liggen en zeer speciaal op overheidsgebied waneer die hun straatje in het gedrang zien komen.
  Persoonlijk zou het mij ongeveer 8 plastic kaarten in de portefuille besparen om maar niet te spreken van óók nog een paspoort in je zak.
  Behalve dan de Nederlandse overheid heb je dan nog te doen met de "Super burocraten" in Brussel en de rest van de wereld(paspoort) burokraten met de Yank als Nº.1!!!.
  Gezien de voorbeelden uit het verleden denk ík het niet meer mee te maken (ik ben nu 59 en reken er op toch wel minstens 80 te worden!).
  Jos.


  :wink: Door in Spanje te wonen ben je niet automatisch een Spanjaard.
 • Hoezo bureaucraten? Hebben we die dan? Dit komt er nooit door. We hebben veel te veel verschillende instantie met nog meer meningen. Ik kan me nog herinneren, dat we een nieuw paspoort kregen. Een bedrijf failliet en twee koppen zijn er gerold
  Laat maar!
  :cry:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.