Vraag & Antwoord

Trashcan

[juli/aug. 2003] Redactioneel: Internetten via de tv

Anoniem
webspider
10 antwoorden
 • [b:f950da244c]Internetten via de tv[/b:f950da244c]

  Het is nog nooit wat geworden, maar eens in de zoveel tijd probeert een bedrijf het opnieuw: internet via de televisie. De meest recente poging komt van Tiscali en dochterbedrijf MyTVision. Met behulp van een speciaal setje, dat bestaat uit een settopbox, draadloos toetsenbord en afstandsbediening (kosten Euro 199,-), kan de niet-internettende medemens mailen, surfen en chatten via een analoge telefoonlijn en de tv. Volgens Tiscali is 50 procent van de Nederlandse huishoudens nog niet online, en dus een potentiële klant.
  Natuurlijk komt de onwennige internetter allereerst op een portal uit waar een aantal basisdiensten wordt geboden. "Internet op tv is handiger en uitgebreider dan teletekst en minder tijdrovend dan internet via een computer. Terwijl je mailt of chat kun je op een klein schermpje het programma op tv blijven volgen", zegt Michel Meijerink, algemeen directeur van MyTVision.
  Nu zijn we benieuwd op welke tv Meijerink dit heeft getest. De gemiddelde tv (zelfs een breedbeeld) kan vrijwel geen enkele webpagina fatsoenlijk weergeven. Een resolutie van 640x480 beeldpunten is het maximaal haalbare. Maar dan nog moet het lettertype worden aangepast, anders is het onleesbaar. De tv-internetter blijft daardoor, net als met WAP en i-mode, veroordeeld tot de speciale portals die voor weergave op het tv-scherm zijn ontwikkeld. Na WAP en i-mode is inmiddels wel duidelijk dat aanbieders niet zitten te springen om hun site voor het zoveelste ambitieuze project om te zetten naar een onmogelijk formaat. Maar zonder aanbod geen afname.
  Volgens het NIPO bestaat die 50 procent van de Nederlanders die niet online is, vooral uit ouderen en vrouwen, die niet over internet beschikken omdat ze niet zouden weten waarom. Dan is een mooi kastje met een los toetsenbord echt niet voldoende om ze over de streep te trekken. Daarvoor moet er veel opvallend handig en gebruiksvriendelijk aanbod zijn.
  Internetten via de tv wordt pas echt wat als de tv een drastisch hogere resolutie scherp kan weergeven, zodat het internet zelf beschikbaar komt. Dat lukt niet met slechts een paar speciaal voor deze set in elkaar geflanste sites, die bij tegenvallend succes een kommervol bestaan tegemoet kunnen zien. Zolang HDTV op zich laat wachten, lijkt internet via de tv een heilloze onderneming.
 • Het zou al veel helpen als webdesigners zich eindelijk eens realiseren dat ze hun site niet voor een bepaalde browser moeten ontwerpen, maar voor het Internet in het algemeen. En daar hoort geen pixel-perfecte lay-out bij, maar een 'vloeibaar' ontwerp, dat zichzelf aanpast aan de gebruikte schermgrootte en fonts.

  Met technieken als layers en stylesheets is het tamelijk eenvoudig om sites te ontwikkelen die er goed uitzien in alle browsers die zich goed houden aan webstandaarden, terwijl de stylesheets vrij eenvoudig te onderdrukken zijn voor browsers die dat niet doen. Het is een kleine moeite om een site te ontwerpen die voldoet aan de standaarden (check de gratis validators op http://www.w3.org) en die toegankelijk is voor [b:34f739590a]alle[/b:34f739590a] browsers, inclusief voice-browsers voor blinden, text-browsers voor command-prompt junkies, TV browsers voor soap-addicts en mini-browsers voor PDA's.

  Helaas zijn de meeste webdesigners te beroerd om hun sites überhaupt te laten valideren, laat staan om rekening te houden met toegankelijkheid voor mensen die iets anders dan Internet Explorer gebruiken. Deze luiheid wordt alleen maar versterkt door de enorme dominantie van Internet Explorer (een browser die zelfs jaren geleden bedachte CSS standaarden nog altijd niet ondersteunt) en web-design-tools als Frontpage. Ook verkeerd gebruik van Flash technieken, overbodig gebruik van Java en het gebruik van IE-only (of liever gezegd: MS Windows-only) technieken als VB-script en Active-X helpt helaas niet mee om het Internet toegankelijker te maken.

  Over valideren gesproken: bij de site van Computer!Totaal valt er ook nog wel het een en ander te verbeteren. :P
 • ik zag zels de schokkende taf FRAMES voornbijkomen :P
 • Mja ik vraag me af of het wat wordt als je de PC gewend bent…. Volgens mij krijg je dan hetzelfde effect als je Desktop op je TV met TVout, dat is ook wazig en nagenoeg onleesbaar, tenzij je terug gaat naar 640x480, en zelfs dan is het nog drama. Ik zou het ieg niet meer willen :)
 • bijna iedereen heeft eenm pc met internet. Heb je dat niet, dan heeft een emailadres ook geen zin. Enhet nieuws enzo, daar heb je teletekst voor. Dus ik snap het doel niet echt
 • Voor een paar tientjes koop je een oude pc waarmee je nog aardig kunt e-mailen en wat basale internet-dingetjes kunt doen.
  Iig heel wat meer dan met een stettop-boxje dat je aan je tv verbindt.


  Max
 • Ik denk dat dat kastje gewoon *niet* gaat lopen.
 • [quote:2599e391c0="maximilaan"]Voor een paar tientjes koop je een oude pc waarmee je nog aardig kunt e-mailen en wat basale internet-dingetjes kunt doen.
  Iig heel wat meer dan met een stettop-boxje dat je aan je tv verbindt.


  Max[/quote:2599e391c0]

  Dat wilde ik nou net zeggen.
  Voor die prijs heb je een lage P2, dus die prijs is veel te hoog.

  En wel leuk dat je op zo'n klein schermpje nog tv kan kijken, maar als de rest van het gezin nou een tv programma wil zien?
  Dan moet ik ze dus wegschoppen omdat ik ff mijn e-mail wilt checken of ff iets wil opzoeken.

  Nee, volgens mij word het nooit wat met internet op TV.
  Al zou ik die set gratis krijgen dan nog moet ik er eerst eens even over nadenken of ik het wel [b:2599e391c0]wil[/b:2599e391c0] aansluiten.
 • Mja de enige toepassing die ik er nog voor kan bedenken is streaming media, dus TV & film kijken via internet ipv de kabel… Zou een mooi systeem zijn, zelf kiezen wat je wilt zien. Maar daar is de gemiddelde breedbandverbindig nog niet snel genoeg voor. Wat dat betreft zou het wel wat kunnen worden, maar dan moet je niet ala het internet van nu denken, dus met webpages en mailen etc.
 • Nog een leuke toepassing is in hotels, kan je toch ff in je mail kijken :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.