Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

via de parallele poort een schakeling bedienen

Wim Sturkenboom
8 antwoorden
 • hallo.

  ik zit met het volgende probleem. ik moet voor school een stoplichtsysteem bouwen. nu ben ik met and en or poortjes bezig geweest, en ik heb eigenlijk het probleem dat ik geen wachtrij kan maken, dus wil ik er een computer aan koppelen. in de computer moeten de signaaltjes binnenkomen, via een poort, parallel of serieel, ik weet niet wat het makkelijkst / beste is, en dan moet er op de computer een programma draaien, dat de binnenkomende signaaltjes op een rij zet, en gaat kijken van die kunnen tegelijk, en die enzo. weet iemand hoe ik dit moet aansluiten, en welk programma ik er het best voor kan gebruiken. in werk zelf met windows xp prof. en op school hebben we windows 95.

  MVG
  Stefan
 • Lijkt me een leuke opgave. De software ervoor weet ik niet, maar die vind je vast wel. Wat de hardware betreft, ik weet dat er een specifiek IC is, dat bestemd is voor de parallelle poort. Alle aansluitpunten van die parallelle poort worden er op aangesloten, dan werkt hij twee kanten uit, en aan de andere kant wordt hij aangesloten op een register (FIFO of iets dergelijks). Vanaf dat register zul je ongetwijfeld verder kunnen met AND's, OR's, flip-flops enz. Je zult vast en zeker wel de nodige IC-gidsen tot beschikking hebben. Ik heb ze niet meer, maar het kan zeker. Zelf heb ik in een grijs verleden een dergelijk IC gebruikt om een parallelle printeraansluiting te maken op de Sinclair Spectrum. Liep als een trein. Heb die spullen nog altijd in de kast liggen. Nostalgie.

  Jan de Boer
 • misschien heb je hier iets aan:

  [img:78c519d3a8]http://www.velleman.be/images/products/0/k8000.jpg[/img:78c519d3a8]

  http://www.velleman.be/common/product.Aspx?id=9383

  Er is ook een USB variant van:

  [img:78c519d3a8]http://www.velleman.be/images/products/0/k8055.jpg[/img:78c519d3a8]

  http://www.velleman.be/common/product.Aspx?id=351346
 • Misschien een domme vraag, maar wat is een wachtrij (of beter gezegd: wat bedoel je daarmee).

  Aansluitgegevens van de parallelle poort kun je wel vinden op het internet, even zoeken dus. De bijbehorende software zul je waarschijnlijk zelf moeten schrijven. Misschien zijn er programmaatjes op de markt die het leven eenvoudig maken; ik denk dat je naar iets moet zoeken met configureerbare statemachines. Ik heb er net zelf een geschreven voor Linux, maar die is auteursrechterlijk beschermd.
 • [quote:3c50aff0d2="Wim Sturkenboom"]Misschien een domme vraag, maar wat is een wachtrij (of beter gezegd: wat bedoel je daarmee).
  [/quote:3c50aff0d2]Letterlijk de wachtrij voor het stoplicht misschien? De opgave was een verkeerslichtenregeling.

  Jan de Boer

  Edit:
  Wellicht zijn ze er nog wel, maar zo'n twintig jaar geleden werkte ik terloops met eenvoudige PLC's (voor wie die term niet kent: Programmable Logic Circuit). Je had daarin legio mogelijkheden met programmeerbare registers, tellers enz. Ook kon je basic-achtige functies creëren zoals "if counterstand >= bepaald aantal then . . . ".
 • Ik dacht dat die C voor Controller stond ipv Circuit. Maar ach, what's in a name 8)
 • [quote:b5f206e917="Wim Sturkenboom"]Ik dacht dat die C voor Controller stond ipv Circuit. Maar ach, what's in a name 8)[/quote:b5f206e917]Klopt, was even een slip of the pen. In jaren niet meer zo'n ding in handen gehad, vandaar.

  Jan de Boer
 • Ik heb dit een jaar of 6 geleden ook moeten maken voor school. Wij stuurden de printerpoort aan via programmeren in C++.

  Let er wel op, dat als je je printerpoort gebruikt, je er iets van een bordje tussen hebt hangen als zekering. De printerpoort is namelijk meestal niet afgezekerd, in tegenstelling tot de seriele poorten…

  Succes Christian.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.