Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde schijven gaan kapot

Anoniem
Hans.Vosman
6 antwoorden
 • Hallo,

  In ons bedrijf hebben we ongeveer 25 computers. De computers zijn ongeveer tussen de 3 en 5 jaar oud. In dit jaar zijn er nu al 6 harde schijven kapot gegaan. Eentje van een computer die nog maar 2,5 jaar oud is. Volgens ons onderhoudsbedrijf van de computers komt dit door de ouderdom van de computers.
  Weet iemand of dit ook nog andere oorzaken kan hebben?
  alvast bedankt
 • Je kunt natuurlijk gewoon pech hebben gehad met die betreffende harde schijven. Misschien heb je net een zwakke serie te pakken. Wat voor merk schijven zijn het (merk, model, capaciteit)?

  De levensduur van HD's (en veel andere electrische apparaten) wordt trouwens uit gedrukt in MTBF; Mean Time Between Failure, maar die ligt voor HD's - beetje afhankelijk van de fabrikant - op 300.000 tot 1.200.000 uur. Uiteraard zitten er wel eens "zwakke broeders" tussen. Hier staat nog een interessant verhaal over de MTBF van HD's:

  http://www.storagereview.com/guide2000/ref/hdd/perf/qual/specMTBF.html

  Wat me te binnen schiet; zijn de betreffende PC's geaard? Dat wil ook wel eens ellende voorkomen. Bij moderne (zeer snelle) schijven wil het ook wel eens voor komen dat ze beter gekoeld kunnen worden, maar dat lijkt me in jouw geval niet relevant. En heb je in je stroomnet geen last van spanningspieken?
 • Computers zijn allen van compaq.
  Type harde schijf weet ik niet.

  Jij zegt een levensduur van 300.000 uur. Is dat niet veel?

  300000/24 = 12500 dagen
  12500/365 = 34 jaar!!!

  We zullen in ieder geval stekkerdozen aanschaffen die spanningspieken kunnen opnemen.
  Bedankt voor de reactie
 • Harde schijven kunnen normaliter jaren mee. Als in één bedrijf zoveel in korte tijd sneuvelen, vraag je je toch af of er op de een of andere manier "ruig" mee wordt omgesprongen.

  Het is waar dat ze veel meer kunnen hebben dan vroeger. Ik herinner me nog heel helder dat nog geen tien jaar geleden de HD voor het uitschakelen van de PC met een speciaal commando in de parkeerstand moest worden gezet. Anders mocht de PC zelfs als hij uitgeschakeld was niet eens worden verschoven of vervoerd.

  Dat geldt dus allang niet meer, maar ingeschakeld vindt een HD het nog steeds niet fijn om te worden verschoven. Mijn gedachten gaan dan b.v. in de richting van bureau schoonmaken o.i.d.

  Jan de Boer
 • [quote:1dc982af51="Oome"]Computers zijn allen van compaq.
  Type harde schijf weet ik niet. [/quote:1dc982af51]
  Dat is vast op te zoeken.
  [quote:1dc982af51="Oome"]Jij zegt een levensduur van 300.000 uur. Is dat niet veel?[/quote:1dc982af51]Het zou niet best zijn als het een stuk minder dan dat was. MTBF is ook maar een theoretisch getalletje; het wil niet zeggen dat ie ook zolang mee zal gang.

  Lees dit een:
  http://www.storagereview.com/guide2000/ref/hdd/perf/qual/specLife.html
  [quote:1dc982af51="Oome"]We zullen in ieder geval stekkerdozen aanschaffen die spanningspieken kunnen opnemen.[/quote:1dc982af51]Is dat niet een wat voorbarige reactie?
 • Vind ik niet voorbarig.
  6 harde schijven zijn duurder.
  Er word met de computers niet wild omgesprongen.
  Ik zal eens kijken of ik achter het type e.d. kan komen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.