Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

[LED] zonder weerstand

Anoniem
J. de Boer
8 antwoorden
 • Een LED heeft twee verschillende weerstanden. Een weerstand als er geen stroom door loopt R[size=7:4f16169a36]1[/size:4f16169a36] en een weerstand als er wel een stroom door loopt R[size=7:4f16169a36]2[/size:4f16169a36]. Normaal worden LEDs in serie met een weerstand gezet om te voorkomen dat de LED doorbrand als de weerstand van de LED daalt.

  Zouden we ook niet een schakelingetje kunnen maken waar we normaal een lage spanning over de LED zetten (alsof de LED in geleidende toestand is) en om de LED aan te doen er even een piekspanning overheen zetten? Dit zou veel stroom kunnen besparen.
 • interessante vraag

  maar, hoeveel spanning is nodig om licht op te wekken in een LED?
 • [quote:5483903574="Kjiratsiekoedel"]interessante vraag

  maar, hoeveel spanning is nodig om licht op te wekken in een LED?[/quote:5483903574]
  Als de LED een keer brandt dan iets van 0.7Volt ofzo dacht ik (weet niet zeker)
 • nog ff nagedacht

  als je geen weerstand gebruikt, dan kan je je circuit beschouwen als kortsluiting. gevolg=hoog amperage => je led begint te roken
 • Een LED is een Light Emitting Diode en kent dus een sper en een geleidende toestand.

  Om de de led te laten "branden" dient er ongeveer 1,6 Volt op de aansluitingen te staan.

  Rechtstreeks op een batterij 1,5 Volt is dus geen probleem.
  Vs = Spanning
  VL = Spanning over de led
  IL =Gewenste stroom door de LED in mA

  R=(Vs-VL)/IL*1000
  =(12Volt-1,6Volt)/20*1000
  r= 520 Ohm of uit de E reeks 560 Ohm
  Ledcalculator


  Zover ik weet heeft eenLed nagenoeg geen inschakelstroom, daarom zijn het ook ideale dingen voor batterij apparaten.

  Andere methode is het pulserend met hoge stroom schakelen van de led
  dus bv duty cycle 20/80 met een Ledstroom van 80 mA. de led knipperd dan, als de frequentie hoog genoeg is ziet de mens dit niet.


  Peter
 • Ik denk dat je een denkfout maakt. Als er geen stroom door een LED loopt, geeft die ook geen licht 8) Er is een verband tussen de hoeveelheid licht die wordt afgegeven door de LED en het stroomverbruik (de exacte relatie kan ik je niet geven).

  Energie kun je besparen door de hoeveelheid licht te verminderen of door LEDs te gebruiken met een hogere efficiency.

  LEDs met een hogere efficiency gebruiken minder stroom bij dezelfde lichtsterkte; deze LEDs gebruiken voor eenzelfde lichtsterkte 30% tot 50% minder energie (stroom).

  Minder licht verkrijg je door de stroom te beperken. Dit kan door de voorschakelweerstand te verhogen of door er een pulserende spanning op te zetten (zie eerdere post).
  Een pulserende spanning met bv een 50% dutycycle (50% van de tijd aan, 50% van de tijd uit) geeft effectief een spanning van 50%.

  Als we er even vanuit gaan dat de spanning vele malen hoger is dan de spanning over de LED als deze geleidt, zal een 2x zo hoge voorschakelweerstand de stroom beperken tot 50% (zelfde effect als een pulserende spanning met 50% dutycycle).
  In de meeste gevallen is de spanning niet vele malen hoger (in PCs ook niet) en moet de berekening aangepast worden (je kunt de spanning over de LED niet verwaarlozen). Ik ben nu echter te lui om het uit te typen.
 • De enige vraag is eigenlijk deze.

  Als ik een LED heb die 'aan' staat, dwz in geleidende toestand is (Het N materiaal is dan verzadigd met electronen geloof ik) en ik zet er een erg lage spanning op, blijft de LED dan branden of sluit de gate zich?
 • Blijft branden, maar geeft minder licht af :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.