Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Wat betekend Tacho (bij FAN's)

Anoniem
Slashhead
13 antwoorden
 • Wat is het verschil tussen Tacho en gewoon? (beide links naar het type fan bij Alternate)

  Ik zie geen verschil….
  Niet Tacho: En daarnaast Tacho:
  [img:0ce3383fee]http://www1.alternate.nl/prodpic/450x450/t/tl6s20.jpg[/img:0ce3383fee] [img:0ce3383fee]http://www1.alternate.nl/prodpic/450x450/t/tl6s25.jpg[/img:0ce3383fee]


  Oh en weet iemand nog leuke Neo fans? De prijs maakt niet uit 8) Ik ga op de HCC, of erna, een case met window kope en wil er wat leuke neofans in :wink:
 • zouden ze daar dat gele draadje mee bedoelen dat wanneer je het aansluit op je mainboard je de snelheid kan uitlezen via sommige proggies?
 • Ik denk inderdaad dat daarmee de toerental uitlezing word bedoeld. Misschien heeft de fan zonder tacho een 4 pins molex aansluiting en de fan met tacho via het moederbord (dus een 3 polige connector)

  Scenic20

  [EDIT] Ik klests dus overbodige dingen, had natuurlijk eerst even op de links moeten klikken, de stekkertjes zijn hetzelfde[/EDIT]
 • Je kletste op bijde maniere, ze hebben bijde een 3 pings mobo aansluiting. (Niet slecht bedoeld hoor!!!!!)
  Maar wat jullie zeggen kan wel, bij de een hebben ze wel het gele draadje maar staat daar niks op. Ik zal eens een mailtje sturen naar Alternate die wete het waarschijnlijk wel.
 • Een tachometer is een toerenteller.
 • Om precies te zijn, een tacho is een generator dat op de as van de motor (fan) gemonteerd. De eigenschap van een generator is dat de afgegeven voltage evenredig is met het toerental. Dus hoe harder die draait, hoe hoger de afgegeven spanning is. Zo leest je moederbord dan het toerental uit.
 • de plaatjes hoeven niet persee het echte product weer te geven ^_^
  maaruh …. lijkt me wel duidelijk dat het dus voor het uitlezen van de RPM is… vrij logisch eigenlijk ook :P
 • [quote:88e2865013="Slashhead"]Om precies te zijn, een tacho is een generator dat op de as van de motor (fan) gemonteerd. De eigenschap van een generator is dat de afgegeven voltage evenredig is met het toerental. Dus hoe harder die draait, hoe hoger de afgegeven spanning is. Zo leest je moederbord dan het toerental uit.[/quote:88e2865013] Eigenlijk zegt Tacho dus niet zoveel. Elektro motoren zijn ook wel eens tacho geregeld. In zo'n geval wordt die spanning (of pulsjes) van de tachogenerator gebruikt om het toerental constant te houden. Dat is dus toch een iets andere betekenis.
 • Oke bedankt voor het antwoord, ik neem die met tacho wel. Voor die 4 euro ofzo extra is dat wel handig.
 • [quote:20d5e57add="Hans.Vosman"][quote:20d5e57add="Slashhead"]Om precies te zijn, een tacho is een generator dat op de as van de motor (fan) gemonteerd. De eigenschap van een generator is dat de afgegeven voltage evenredig is met het toerental. Dus hoe harder die draait, hoe hoger de afgegeven spanning is. Zo leest je moederbord dan het toerental uit.[/quote:20d5e57add] Eigenlijk zegt Tacho dus niet zoveel. Elektro motoren zijn ook wel eens tacho geregeld. In zo'n geval wordt die spanning (of pulsjes) van de tachogenerator gebruikt om het toerental constant te houden. Dat is dus toch een iets andere betekenis.[/quote:20d5e57add]

  Je bent in de war met PWM (Pulse Width Modulation). Hierbij wordt de tacho net als bij een fan gebruikt om het toerental van de motor te uit te lezen. De motor sturing leest in dit geval het tacho signaal en stuurt vervolgens een gecorrigeerde puls naar de motor, waarop de motor harder of zachter gaat draaien. De tacho generator op de as van de motor is niet gemaakt om een motor draaiende te houden, daarvoor kan die niet genoeg stroom leveren. (zou mooi zijn want dan houdt de zaak zichzelf in stand = gratis energie :-) ) Anders is dat natuurlijk voor generatoren die bedoeld zijn om vermogen te leveren, maar die hebben dan ook dezelfde omvang (of nog groter) als een gewone motor.
 • [quote:6f8c1c045a="Slashhead"] De tacho generator op de as van de motor is niet gemaakt om een motor draaiende te houden, daarvoor kan die niet genoeg stroom leveren.[/quote:6f8c1c045a]Dat zeg ik ook niet. De tacho generator genereert informatie die gebruikt kan worden om de motor op een constant toerental te laten draaien. Daar was dat oorspronkelijk voor bedoeld. Dat je datzelfde signaal kan gebruiken voor een toerental uitlezing, dat is mooi meegenomen.
 • Je ziet het verkeerd. De enige functie van een tacho op een motor is toerental uitlezing. Een tacho kan niet een motor op een constant toerental laten draaien, dat moet een sturing doen die net als een moederbord de spanning van de tacho leest. Of je dit signaal nu in een motor sturing propt of in een mobo dat maakt niet uit. De tacho spanning is een gelijkspanning, dus constante spanning. Afhankelijk van het type tacho kun je bijvoorbeeld 2Volt per 1000rpm hebben. Als je tacho dan 6Volt genereert draait je motor dus op 3000rpm.
 • [quote:dace187894="Slashhead"]Je ziet het verkeerd. De enige functie van een tacho op een motor is toerental uitlezing. [/quote:dace187894] Hmm, voor een ventilator misschien wel. Als een motor zwaarder belast wordt, zal het toerental dalen, de tacho generator levert minder signaal. Een goed ontworpen elektronische schakeling kan vervolgens met die informatie de motor voedingsspanning opvoeren tot dat die tacho generator weer het goede niveau heeft. Dit soort motoren zaten vroeger bv in cassetterecorders.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.