Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Krijg mijn PC niet aan de praat! "CMOS checksum error&q

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Krijg mijn oude PC niet meer aan de praat. Hij heeft een lange tijd uit gestaan, en komt niet verder dan de volgende melding:

 • Mogelijk een leeg batterijtje (gezien het lange tijd stilstaan).

  Jan de Boer
 • Heb met het verwijderen van het batterijtje het klipje afgebroken…………………………..lomp….!
 • Laat de pc eens een paar uurtjes aanstaan, als het batterijtje tenminste nog geplaatst kan worden en goed contact maakt, het wil nog wel eens gebeuren dat de accu weer wat opfrist en een goede start toestaat.
  Het moet natuurlijk wel vervangen worden al werkt het soms even wat langer!
 • [quote:cb6cb284c5="Alipapa"]Laat de pc eens een paar uurtjes aanstaan, als het batterijtje tenminste nog geplaatst kan worden en goed contact maakt, het wil nog wel eens gebeuren dat de accu weer wat opfrist en een goede start toestaat.
  Het moet natuurlijk wel vervangen worden al werkt het soms even wat langer![/quote:cb6cb284c5]Ik dacht dat zo'n batterijtje nooit een accu is. Op een bepaald moment is hii gewoon leeg, en moet vervangen worden.

  Op zich moet de PC ook zonder batterijtje werken, de voeding neemt dan de voorziening gewoon over. Het probleem is echter, dat een lege batterij min of meer een kortsluiting is, waardoor de spanning op de CMOS vrijwel tot nul wordt gereduceerd. Je zou hem in principe dus kunnen weglaten, alleen ben je dan genoodzaakt om elke keer dat je opstart de datum en tijd opnieuw in te stellen. En wellicht een aantal andere persoonlijke instellingen in de BIOS.

  Een afgebroken clipje hoeft geen probleem te zijn, gewoon even een draadje er aan solderen. En verder even vindingrijk zijn om hem op z'n plaats te houden. Misschien ten overvloede: Bij het plaatsen van het nieuwe batterijtje wel even op de polariteit letten, anders heb je kans dat hij heel stilletjes overlijdt.

  Jan de Boer
 • probleem alleen blijft. hij heeft het clipje afgebroken. probeer anders eens met een stukje metaal of een paperclip ofzo het contact weer te herstellen..

  volgens mij moet de PC wel verder willen. druk eens op Del of F1 bijvoorbeeld.

  of hij gaat naar het bios, save dan je settings eens, en reboot nog eens. of hij gaat gewoon wel door naar windows, en gewoon op default bios instellingen…
 • als het goed is is het een 3v lithium batterij.
  je kan ook proberen een externe batterij aansluiting te maken met twee AAA of AA penlite batterijen in een houder achter op de kast
 • Voor Turbulence:
  Hij is gewoon niet meer uit deze positie te krijgen! Alle toetsen geprobeerd etc. niet aan de gang te krijgen. Ga komende week wel even prutsen met het batterijtje, als er verder nog tips zijn……….kom maar op!
 • Nog niet aan de praat!
  Ga van de week nog een poging wagen. met weer een nieuwe batterij en een paperclip!
 • [quote:4f85586325="DEPOM"]CMOS checksum error - defaults loadedWat zou er aan de hand kunnen zijn, wat moet ik doen,[/quote:4f85586325] Welk moederbord is het? Wellicht staat er wat bruikbaars op deze site. Lees ook nog even deze discussie.
 • Met de nieuwe batterij is het verholpen!
 • damn, waar moest die batterij weg komen, australie ofzo? :o

  naja, mooi dat je probleem opgelost is iig. maar was niet echt nodig je topic weer te kicken na meer dan een half jaar…
 • [quote:d243c7ed2e="turbulence"]damn, waar moest die batterij weg komen, australie ofzo? :o [/quote:d243c7ed2e] :D :D
  [quote:d243c7ed2e="turbulence"]naja, mooi dat je probleem opgelost is iig. maar was niet echt nodig je topic weer te kicken na meer dan een half jaar…[/quote:d243c7ed2e]Ik vind het toch wel netjes.
 • als iedereen dat nou zou doen? dan krijg je wel een beetje een zootje niet?

  owjah, vergeet het bijna, heb ook nog een probleem ergens in 2002 gehad, wat nu ook opgelost is, zal ff replyen dat ie opgelost is :wink:
 • Klopt, het is een beetje laat, maar wel netjes. Ook worden de meeste topics op deze manier afgesloten, alleen zijn ze dan wat nieuwer. Ik zie geen probleem. (maar misschien wel een slotje?)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.