Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

CD RW

Anoniem
lion
17 antwoorden
 • Forumkeuze (Hardware) is discutabel, maar ik weet zo gauw niets beters.

  Wie helpt me even op weg met wat CD RW vragen?…….:
  Ik werk met Adaptec. Via Direct CD kan ik een CD RW formatteren, welke dan 't UDF bestandsformaat krijgt. Ik kan de CD RW (in de brander) dan als een extra schijf benaderen (slepen van bestanden ect.).

  Maar: als ik de CD RW nu wil gebruiken als een medium dat ook in te lezen is in andere ("normale") CD stations op andere PC's, kan ik er dan "gewoon" bestanden op branden via Easy CD Creator?

  En….: is een combinatie ook mogelijk? M.a.w.: Ik heb een CD RW waar een aantal bestanden "op gesleept" zijn (via Verkenner) en een aantal bestanden welke er op gebrand zijn. Is deze combinatie mogelijk?

  Wie maakt me wat wijzer m.b.t. de mogelijkheden met een CD RW'tje?

  Groet,
  Ton
 • Als je bestanden brand met Easy CD creator, mag je CD RW niet geformatteerd zijn in UDF formaat.

  Je kunt die formattering wel verwijderen door de CD RW te wissen.

  Een combinatie van UDF formaat en gebruik maken van Easy CD creator zal dus niet werken.
 • Dank voor jouw reactie!
  Begrijp ik 't goed dat je alleen gegevens op een CD RW kan branden op een ongeformatteerde (UDF) CD RW? Ofwel: ik kan rechtstreeks data branden op een "verse" CD RW en deze data via een "normaal" CD ROM station op en andere PC zetten?
  Als dit juist is, hoe verwijder ik die data dan weer van de CD RW.
  (Het klinkt mogelijk allemaal een beetje "dombo", maar ik mis veel fik-ervaring…..)
  En…(voor mij ook nieuw): verwijder ik de UDF formattering met "[u:cd6e022326]wissen[/u:cd6e022326]"??? Ik dacht dat dit vergelijkbaar was met 't verwjderen van data op een diskette….(!)

  Groet,
  Ton
 • Je verwijdert inderdaad het formatteren met "Wissen". Easy CD-creator ziet een UDF geformatteerde schijf als volledig beschreven.
 • Wederom dank voor je reactie. Ik hoop uit deze antwoorden begrepen te hebben dat je een ongeformateerde CD RW in ECDCreator als een CD R beschouwd kan worden…..
  Wat me nog steeds niet duidelijk is, is hoe je gefikte bestanden (alle of gedeeltelijk) weer van die CD RW verwijdert…..(?).

  Groet,
  Ton
 • [quote:b97c82a455="lion"]Wederom dank voor je reactie. Ik hoop uit deze antwoorden begrepen te hebben dat je een ongeformateerde CD RW in ECDCreator als een CD R beschouwd kan worden…..
  Wat me nog steeds niet duidelijk is, is hoe je gefikte bestanden (alle of gedeeltelijk) weer van die CD RW verwijdert…..(?).

  Groet,
  Ton[/quote:b97c82a455]
  Gewoon wissen
 • Sorry,dubbel
 • Als de CD-RW is geformateerd om te gebruiken als packet writing, dus als een soort floppy, dan kun je inderdaad losse bestanden verwijderen van de CD-RW, bijv. in verkenner met de opdracht delete/verwijder. Je kunt ook bestanden toevoegen, zo als je dat wilt. Om een dergelijk schijfje in een andere PC uit te lezen, kan het mogelijk zijn, dat eerst een UDF reader moet woren geinstalleerd.
  Gebruik je de CD-RW ongeformateerd, dan brand je de bestanden zoals gebruikelijk met je brandprogramma. Het is dan echter niet mogelijk, om later beopaalde bestanden te verwijderen. Dat wordt dan de hele schijf met alle inhoud wissen. Gebruik je de CD-RW als multisessie, dan kun je wel steeds bestanden toevoegen, maar ook hier geld, dat het verwijdern van bepaalde bestanden niet mogelijk is, alleen wissen, waarbij alles verdwint. En inderdaad, met de wisopdracht kun je een geformateerde CD-RW ongeformateerd maken. :wink:
 • Met dank voor de heldere uitleg!!

  Groet,
  Ton
 • Windows XP kan iig de UDF CD's aan, aangezien XP standaard over CD-brand-software beschikt…
  Je kan UDF en normale bestanden niet beiden op 1 schijf hebben.
  Let wel op dat CD-ROM-spelers van voor het 32-speed-tijdperk moeite kunnen/zullen hebben met het lezen van CD-RW, ongeacht UDF of niet…

  Groetjes, Christian.
 • Om nog even een (zeer) oude koe uit de sloot te halen:
  (er was in de praktijk nog steeds niets van gekomen…)
  Als ik data fik op een CD RW moet ik dan die CD (RW) na het branden (net als bij een CD R) "sluiten" of kan ik 'm "open laten"? (Data moeten ook op een andere PC gelezen kunnen worden).

  En…..: hoe zit het met branden van tracks van een "muziek" CD op een CD RW welke op een audio CD speler afgespeeld moet kunnen worden?: sluiten neem ik aan???

  Wie maakt me nog even iets wijzer?
 • Data CD's kun je over het algemeen "open" laten, ervan uitgaande dat de drive waarin ze afgespeeld worden niet alleen de laatste sessie laat zien. Als je in meerdere sessies zo'n CD vol brandt, dan kan het lijken alsof je al de voorgaande sessies kwijt bent omdat je dan alleen de laatste sessie ziet.

  Voor audio CD's geldt als vuistregel dat je ze in 1 sessie vol brandt en afsluit. Niet afgesloten CD's willen nog wel eens gelezen worden, maar volgens mij pakt een CD speler altijd alleen de laatste sessie.
 • Er zijn slechts weinig audio-cd spelers, die RW ondersteunen.
  Philips heeft ze bij mijn weten wel gehad, maar of ze nu nog in het assortiment zitten?
 • [quote:eaa48a8c07="Jank"]Er zijn slechts weinig audio-cd spelers, die RW ondersteunen.
  [/quote:eaa48a8c07]Volgens mij valt dat juist wel mee. Ik heb onlangs 2 nieuwe audio setjes 'getest' die beide expliciet CD-RW's ondersteunen.
 • De ontwikkeling van de techniek is niet meer bij te houden :wink:
  Dit wist ik dus niet, altijd gedacht, dat RW slechts in beperkte mate werd ondersteund, als dat al niet weer teruggedraaid was. Zo zie je maar weer.
 • Dank voor jullie reacties. Ik heb CD RW's tot nu toe alleen gebruikt als UDF, zodat ik een schijf extra heb.
  Nu schijnt(?) het zo te zijn dat Windows UDF altijd zal "herkennen" en vragen of er software gedownload moet worden(??) om UDF te kunnen lezen, maar ik heb geen idee of dit later zal conflicteren met andere (brand)software.
  Maar….: ik zal eens gaan experimenteren: de beste leermeester!!

  Groet,
  Ton
 • plaatst easy cd niet automatisch een reader erbij op de cdrw, die geformateerd is??

  Tenminste dat was "vroeger"bij versie 4 wel zo, momenteel gebruik ik dat programma niet meer, gaf mij te veel foutmeldingen e.d.

  Hope

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.