Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Ombouw oude Compaq Prolinea 575

Anoniem
adecois
6 antwoorden
 • Ik heb enkele oude werkstations die afgedankt zijn door een bedrijf gekregen. Ik wil ze aanpassen met Win98 zodat ze kunnen gebruikt worden door senioren om te surfen op het internet. Compaq zet een deel van het bios op de HD, in dit geval een Seagate 250 MB. Win98 moet op de C partitie staan, maar 250 MB is te klein. Als ik die vervang door een van 800 MB is een stuk van het bios weg en start de pc niet op. Is er een mogelijkheid om ofwel het bios te overschrijven zodat het volledig in de bios chip staat, of kan men het bios gedeelte op de HD laten emigreren naar een andere HD of kopiëren. Tot nu toe zijn al mijn pogingen mislukt, maar ik vind het zonde om nog goed werkende pc's (± 7 jaar) weg te gooien terwijl die mensen er nog plezier van kunnen hebben.
  Weet iemand raad ?
 • Beetje raar verhaal, maar goed: Volgens mij zit 't bios op het moederbord en niet op de harde schijf. Ik denk dat op die tweede 800MB partitie bestanden staan die nodig zijn bij het opstarten. Logisch dat als je die weggooit, dat ie dan niet meer opstart.

  Wat ik zou doen is die hele harde schijf opnieuw formatteren (FAT of FAT32), inclusief weghalen van de bestaande partities, waardoor je alleen maar de C: partitie over houdt. Dit kan met FDisk.exe (zit in Windows). Dan Win98SE opnieuw installeren en dan zou ie 't wel moeten doen als Win98SE tenminste alle apparaten erin herkent.

  De Compaq Prolinea 575 ken ik trouwens niet, wat zijn de specificaties? Straks is Win98SE te zwaar voor een dergelijke configuratie.
 • Bij oude Compaqs staat de bios wel degelijk op de harddisk. Op de website van Comaq (tegenwoordig HP) kun je zogenaamde Rompaqs downloaden, hier staat ook de bios tussen die je nodig hebt. Deze Rompaqs installeer je op diskette, vervolgens kun je de boel op de harddisk van 800 MB installeren.
 • Klopt. Tijdens het installeren van die rompaq wordt er een kleine non-DOS partitie op je schijf gemaakt waar de BIOS gegevens worden neer gezet. Met de rompaq maak je twee diskettes, de diagnose en de setup disketten. Daarmee booten en de aanwijzingen volgen.
 • Bedankt voor de reactie. De gangbare test- en onderhoudsprogramma's op de website van HP-Compaq heb ik al uitgeprobeerd, maar van de ' Rompaq ' had ik nog niet gehoord. Die ga ik nu doorkauwen, het zijn er nogal een aantal. Enkele jaren geleden heeft er eens iemand een berichtje gepost op ik weet niet meer welk forum, dat men in geval van een probleem met een Compaq pc, men daar een emailtje kon naartoe sturen en die persoon had toegang tot 'mantenance programs' van Compaq die niet beschikbaar waren voor het publiek. Maar ik ga nu kijken of ik met een van die Rompaq's wijzer wordt.
 • Voor het geval dat:
  Op http://h18000.www1.hp.com/support/files/rompaq.html

  kun je ze vinden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.