Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

CD-ROM vervangen door harddisk

alex.
8 antwoorden
 • Op dit moment zit er mijn PC een CD-ROM, een CD-Writer en twee harddisks. Nu wil ik er graag een 3e harddisk bij plaatsen door de CD-ROM te vervangen door de 3e harddisk. Is dat mogelijk met de bestaande aansluiting of moet ik dan bijvoorbeeld andere connectoren kopen?
  Bij voorbaat dank voor de reacties.
 • Dit kan gewoon. Echter als de nieuwe schijf een ATA66/100/133 schijf is, dan heb je wel een 80-aderige kabel nodig om hem op volle snelheid te gebruiken. Meestal zijn kabels aan cd-rom spelers/branders gewoon 40-aderige kabels.

  [Edit] Extra puntje is ook de voeding, die moet wel genoeg vermogen hebben voor nog een schijf, vooral als je een zware 3d kaart hebt is er al veel vermogen weg.
 • [quote:bfed3b4ef3="Comp-Freak"]Dit kan gewoon. Echter als de nieuwe schijf een ATA66/100/133 schijf is, dan heb je wel een 80-aderige kabel nodig om hem op volle snelheid te gebruiken. Meestal zijn kabels aan cd-rom spelers/branders gewoon 40-aderige kabels.

  [Edit] Extra puntje is ook de voeding, die moet wel genoeg vermogen hebben voor nog een schijf, vooral als je een zware 3d kaart hebt is er al veel vermogen weg.[/quote:bfed3b4ef3]  Comp-Freak,


  ik wil eigenlijk de volgende harddisk aanschaffen (dezelfde als de 2e harddisk):

  WD 80,0 GB UDMA100 7200RPM 2 MB


  Kan ik de voeding nog ergens op mijn PC zien? Het betreft een Compaq Presario 5640 (november 1998).
  Weet niet of het relevant is, maar bij grafische weergave staat:
  2x AGP, 133-MHz
  ATI 3D Rage Pro LT in AGP slot
 • Dat is geen stroomvretende kaart, dus waarschijnlijk lukt het wel. De voeding hangt achter in je kast, dat metalen kastje. Die levert een bepaalt vermogen, als je dat overschreidt, dan kan je systeem onstabiel worden.
  Voor deze schijf is dus wel zo'n 80-aderige kabel nodig. Kost een paar euro als je hem nog niet hebt.
 • Bij de aankoop van de 2e harddisk heb ik deze kabel gekocht:

  UDMA 100/133 KABEL 3 CON 80A/40P/AK3365

  Is dat een geschikte 80-aderige kabel?


  Heb net gelezen dat de 80-aderige kabel net als de traditionele IDE kabel ook slechts 40 aansluitpunten heeft. Misschien een beetje domme vraag, maar hoe kan ik het verschil zien tussen een 40-aderige kabel en een 80-aderige kabel?
 • Dat zie je zo. De 80-aderige kabel heeft dunne lijnen en is stugger.
 • En bij mijn weten hebben 80 adrige kabels ook gekleurde connectoren. Let hierop bij het aansluiten.
 • [quote:f725ab881f="alex."]Bij de aankoop van de 2e harddisk heb ik deze kabel gekocht:

  UDMA 100/133 KABEL 3 CON 80A/40P/AK3365

  Is dat een geschikte 80-aderige kabel?[/quote:f725ab881f]
  Ja, dat is een goede. In dit geval moet je dus 2 van die in je pc hebben zitten.
  Ik [u:f725ab881f]denk[/u:f725ab881f] (weet het dus niet zeker) dat doordat er bij die nieuwe kabels 2 draadjes per pin beschikbaar zijn, de weerstand of zo lager is, waardoor de snelheid omhoog kan. Correct me if wrong. (jaja, standaard)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.