Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Kunnen geheugenkaartjes slijten?

Anoniem
Jank
9 antwoorden
 • Digitale camera aangeschaft en daarbij een extra geheugenkaart, XD van Olympus.
  Op de beschrijving staat vermeld, dat het kaartje aan slijtage onderhevig kan zijn en dat dit zich uit door niet meer op te kunnen slaan en/of niet meer te kunnen wissen.
  Heeft iemand van jullie dergelijke ervaringen of probeert de fabrikant zich op voorhand in te dekken, indien een kaartje na verloop van tijd dienst weigert.
 • Het schijnt dat flash geheugen slechts een beperkt aantal malen beschrijfbaar is. Vaak wordt een getal van 1 miljoen keer genoemd.
 • Dan mag ik alras opschieten :)
  Bedankt voor je reaktie Gerben, ik zal rustig slapen vannacht.
 • Anderzijds geven sommige producenten (bv Dane Elec) 10 jaar garantie. Dat betekent dat hun flash geheugen toch wel heel vaak gelezen en beschreven kan worden. En op zich klinkt 1 miljoen keer ook wel als vrij veel.
 • Ik vermoedde ook wel een lange gebruiksduur, gezien de ruime garantie die doorgaans op dit soort producten wordt gegeven. Maar ik vond de term slijtage opvallend.
  Het enige fysieke wat er m.i. kan slijten zijn de contactpuntjes, door het in en uithalen van de kaart.
  Ik maak mer er ook niet al te druk om en mijn zoon gaat lekker fotograferen.
 • [quote:0f7ee53bb1="Jank"]… Maar ik vond de term slijtage opvallend.
  Het enige fysieke wat er m.i. kan slijten zijn de contactpuntjes, door het in en uithalen van de kaart.[/quote:0f7ee53bb1]Tja, bij veelvuldig gebruik een risico. Maar "slijtage" geldt dus ook voor het gebruik van het flash geheugen zelf. De levensduur van dit geheugen is niet oneindig lang. Best wel een vreemde gedachte.
 • Ik denk dat [i:a98f885bf8]alles[/i:a98f885bf8] aan slijtage onderhevig is, dus ook Flash-geheugen. Uiteindelijk gaat het toch om minuscule electronische circuits; transistors etc. Die gaan niet oneindig lang mee (hoewel het me niet zou verbazen als de kaartjes van tegenwoordig het nog wel wat langer dan 10 jaar uithouden). Maar voordat ze echt versleten zijn, heb je denk ik wel weer een nieuwe camera met beter geheugen :lol:
 • Ik denk dat zoiets veel eerder stuk gaat door fysieke oorzaken, dus erop gaan staan of het ding laten zwemmen. :)
 • [quote:91a6c5fcce="Jank"]Het enige fysieke wat er m.i. kan slijten zijn de contactpuntjes, door het in en uithalen van de kaart.[/quote:91a6c5fcce]
  Dat niet alleen, in de flash chip zitten speciale transistoren die hij aan of uit positie behouden als de stroom er af gaat. Deze slijten volgens mij sneller dan gewonen transistoren. Maar 1 miljoen keer is toch wel het minimum. Ook wordt als het goed is door de controller chip er voor gezorgt dat de transistoren evenveel gebruikt worden. Dus zelfs laten we maar zeggen het eind van de chip wordt even veel keer wat opgeslagen dan op het begin. (als je begrijpt wat ik bedoel :wink: )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.