Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

batterijen worden warm tijdens opladen.

Anoniem
roeske
11 antwoorden
 • Voor m'n Canon A70 gebruik ik twee setjes van 4 Ni-MH batterijen, 1800 en 2100mAh.

  Vraag 1: is het normaal dat die langzaam leeglopen als je ze niet gebruikt en zo ja, hoe lang duurt het dan voordat een volle batterij leeggelopen is?
  Vraag 2: Ik gebruik een Vanson Ultra-Fast oplader, model V-1000. Het valt me op dat de batterijen echt heet zijn als ik ze na het opladen uit de houder neem. Is ook dit normaal of doet het afbreuk aan kwaliteit/levensduur van de batterijen? En wat is eventueel een goed alternatief voor die Vanson?

  Meen me te herinneren dat er ooit een test geweest is (in C!T?) van batterij-opladers maar kan die in m'n verzameling bladen nergens terugvinden. Kent iemand die test toevallig?
 • 1.) Ja en nee. In principe zouden ze niet leeg mogen lopen. In de praktijk gebeurd dat echter bijna altijd. Geen idee hoe lang dat duurt, dat hangt o.a. af van de lekspanning in het betreffende apparaat.

  2.)Ja dat is normaal. Door de batterijen wordt relatief gezien een behoorlijk stroom gepompt om ze in korte tijd vol te laden. Als een een 'trage' batterij oplader genbruikt (>8 uur) dan is dat effect veel kleiner. In principe zijn de batterijen ervoor gemaakt, dus het zou geen kwaad moeten kunnen.
 • 1. Men noemt dit zelfontlading, voor NiCd geldt circa 60% ontlading na 6 maanden las ik. Over NiMh heb ik helaas geen gegevens.

  2. Maximaal 60 graden Celsius geldt voor NiMh. Snelladen moet goed gebeuren; de lader moet meer doen dan laadstroom leveren, anders kan de levensduur inderdaad verkleind worden.

  Tip: elektuur is meer het tijdschrift voor deze apparaten dan C'T.
 • Hmm….ja. Ik vroeg het me af omdat het me vandaag zo verbaasde dat 4 batterijtjes leeg waren die ik echt nog niet zo lang geleden opgeladen had: één, hooguit twee maanden. Weet iemand misschien hoe lang dat normaal mag duren bij dit type batterijen?

  Gekoppeld aan het feit dat ik de batterijtjes toch wel erg warm, zeg maar héét, vond na het opladen vroeg ik me af of die Vanson kwalitatief wel goed is. Zo niet dan kan dat dus wel degelijk de levensduur van de batterijen verkorten, als ik je goed begrijp. Is Vanson eigenlijk een goed merk, zijn er betere? Iemand met ervaringen op dat gebied?
 • Het leeglopen van oplaadbare batterijen kan soms inderdaad nog vrij snel gaan hoor. Bij mij zijn ze ook, na 1,5 maand niet gebruikt te hebben, al aardig ver leeg.

  Dat ze warm worden is heel normaal hoor. Heb ik ook in mijn GP Powerbank smart.
  Het is niet voor niets dat er op de 30minuten lader van GP een ventilator zit om de batterijen koel genoeg te houden.
  Varta heeft nu een 15minuten lader. Er staat bij dat deze batterijen een overdrukbeveiliging hebben. Je kunt dus wel nagaan dat deze anders wel heel erg heet kunnen worden.
  Buiten deze merken zou je ook Uniross kunnen nemen. Meestal iets goedkoper in aanschaf.
  Uniross heeft ook mooie laders met als snelste nu ook een 15minuten lader.
 • OK, thanx allemaal. Tot nu toe heb ik me eigenlijk meer met fotograferen bezig gehouden dan met batterijen, weet daar niets vanaf en dan ga je je op een gegeven moment toch afvragen of er iets mis is.
  Maar ik begrijp dat het allemaal redelijk normaal is..fijn, dan ga ik weer door met kieken :wink: .
 • Mijn ervaring is ook dat de batterijen best snel leeglopen. Onze camera staat bekend om zijn hoge stroomverbruik en dan is het echt nodig om binnen een paar dagen (hooguit een week) na opladen de batterijen te gebruiken. Anders zijn ze binnen 15 minuten leeg.
 • Ik heb ook meerdere malen horen beweren, dat nimh batterijen eerst een aantal malen gebruikt en weer opgeladen moeten worden, voor ze op hun maximale kunnen presteren.
 • Nog een bescheiden aanvulling.
  http://www.dfip.nl/batterij.htm
 • @Jank: bescheiden, maar zeer welkom. Bedankt :D !
 • Er is een vuistregel die zegt dat 'hoe trager een batterij opgeladen wordt, hoe beter de lading benut wordt'. Dat traag eindigt meestal in de buurt van 10 á 14 uren. Die warmte komt van lading die niet kan vastgehouden worden omdat het te snel gaat. Ideaal is een 'druppellader'(maar duur),die knijpt de stroom naarmate de lading vordert.
  Maarja de meesten kunnen niet wachten, hebben geen tijd of geen reserve batterij.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.