Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Raad gevraagd bij aanschaf nieuwe PC

kid jansen
20 antwoorden
 • Dag,

  in verband met de aanschaf van een nieuwe pc bij Paradigit vraag ik jullie graag even mee te kijken. Een aantal dingen kan ik zelf prima bepalen (hdd, randapparatuur, enz). Het gaat me om de processor, de videocard, het mobo en het geheugen, daar kan ik vaak door de bomen het bos niet meer zien.

  -mijn budget is max €800 (monitor en overige randapp. uitgesloten)
  -ik wil videobewerken en geluidbewerken
  -ik ben nogal ongeduldig en wil dus vaak veel dingen tegelijk doen

  Wat ik op het oog heb is het volgende:

  - Intel P4 3,00 Ghz HT 800FSB Tray
  - Asus P4800SE i865PE/800FSB/DDR400/GBLAN
  - 512 MB PC3200 DDR
  - XFX Geforce FX5700LE 256MB TV DVI AGP 8x

  Mijn vragen zijn:

  - Intel zou stabieler zijn vwb videobewerking. Klopt dat (nog steeds)? Of zijn de verschillen minimaal
  - Weet iemand of het type processor voor geluidsbewerking uitmaakt?
  - Het geheugen op de videocard zou niet uitmaken voor videobewerking, maar slechts voor spellen. Ik speel echter nooit. Is in dat geval deze kaart te ruim bemeten?
  - Is 512 MB te krap bemeten? Momenteel is mijn Intel P4 2,0 Ghz CPU belasting vaak 100% terwijl ik nog 100 tot 150 Mb ram over heb, vandaar dat ik uitwijk naar een snellere processor ipv een groter RAM.
  - Kan iemand zeggen of deze processor fatsoenlijk is, bijv. 800FSB Tray, is dat de bussnelheid?
  - Kan iemand zeggen of dit mobo fatsoenlijk is?

  Met name de laatste twee vragen zijn voor mij onbeantwoordbaar, gezien de grote variatie in specs op dit gebied.

  Een waslijst vragen, bij voorbaat [i:e4242c3f5c]hartelijke dank[/i:e4242c3f5c] voor een eventueel antwoord,

  gegroet, Vokt
 • -De p4 of athlon 64 schelen niet zo heel veel met video bewerking.
  -Bij geluidbewerking is het type processor niet zo belangrijk, maar meer het type geluidskaart.
  -De 256 mb op de kaart is vrij ruim bemeten. Het aantal spellen dat echt uitbundig gebruikmaakt van 256 mb is op een hand te tellen.(ik zou eerder gaan voor een radeon 9550 128bits geheugen, omdat deze een goede prijs/snelheidsverhouding heeft en ik uit je verhaal niet op kan maken dat je een intensieve gamer bent)
  -512 is denk ik wel het minimum
  - De processor is heel fatsoenlijk 800 fsb is inderdaad de bussnelheid
  -mobo is ook fatsoenlijk, maar als je aan audio bewerking doet is een aparte geluidskaart(audigi 2 oid) geen overbodige luxe
 • Orcer, dank voor je antwoord!

  (Heb even een edit gedaan in mijn oorspronkelijke tekst: ik speel nooit spellen. Had ik meteen al moeten vermelden.)

  Meer reacties welkom!

  Vokt
 • Mijn vragen zijn:

  - Intel zou stabieler zijn vwb videobewerking. Klopt dat (nog steeds)? Of zijn de verschillen minimaal
  x. Klopt Intel is nog steeds de SNELSTE, maar de AMD64 komt al aardig in de buurt

  - Weet iemand of het type processor voor geluidsbewerking uitmaakt?
  x. Meeste bewerkingen gebeuren met je processor, hoe sneller de processor hoe sneller die bewerkingen uitgevoerd worden.

  - Het geheugen op de videocard zou niet uitmaken voor videobewerking, maar slechts voor spellen. Is in dat geval deze kaart te ruim bemeten?
  x. Veel te ruim, als er totaal geen games gespeeld worden zou ik voor een erg simpele FX5200 of een 9200se met 64 of 128mb gaan, of een onboard videokaart

  - Is 512 MB te krap bemeten? Momenteel is mijn Intel P4 2,0 Ghz CPU belasting vaak 100% terwijl ik nog 100 tot 150 Mb ram over heb, vandaar dat ik uitwijk naar een snellere processor ipv een groter RAM.
  x. Snellere processor zorgt ervoor dat de bewerkingen snel uitgevoerd worden, echter videodata is nogal omvangrijk, dus een snelle processor en 1024mb geheugen zijn wel te prefereren.

  - Kan iemand zeggen of deze processor fatsoenlijk is, bijv. 800FSB Tray, is dat de bussnelheid?
  x. Die processor is de snelste versie, dus met een bussnelheid van 800mhz (quadpumped wil zeggen 4x200 mhz, ddr is dan 2x 200mhz, dual channel ddr is dan aan te raden om de hele bus nuttig te gebruiken, 2x 512 is dan een leuke optie en simpel ddr400 geheugen hoeft niet zo duur te zijn

  - Kan iemand zeggen of dit mobo fatsoenlijk is?
  x. Moederbord is wel goed, redelijk goede chipset er op voor all round gebruik.

  Een waslijst vragen, bij voorbaat [i:3557d0a393]hartelijke dank[/i:3557d0a393] voor een eventueel antwoord.

  Geen dank ;)
 • Wow, zo gaat ie goed, Noep Zor, dank!

  – Moderator, mogelijk is het volgende off topic, maar we hebben geen geluidsbewerkingsforum (waarom eigenlijk niet??). Moet dit een nieuw onderwerp zijn? –

  M.b.t. de geluidskaart: er zijn geluidskaarten met DSP-chips die een deel van het rekenen van de CPU overnemen. Vaak betreft het dan geïntegreerde effecten (reverb, echo, distortion, enz). Wat ik echter zoek is iets anders:

  ik wil een geluidskaart die de mogelijkheid heeft de software-effecten die ik zelf al geïnstalleerd heb, veel gebruik en goed ken (VST's en DX) over te nemen. Ik wil dus een aantal effecten aan zo'n kaart vanuit de een of andere interface [i:52e53b2e87]toewijzen[/i:52e53b2e87]. Nu wordt ik er regelmatig op gewezen dat bijv. een Audiotrak of een Terratec dat soort mogelijkheden zouden hebben. Echter, een bezoekje aan desbetreffende site levert vaak niet veel duidelijkheid op en ik geloof dat zo'n functie gewoonweg niet bestaat. Weet iemand een kaart die precies deze mogelijkheid wel heeft?

  Bij voorbaat, wederom, hartelijke dank! :wink:
 • (er is een multimedia forum en een videobewerkingsforum waar ze ook wel wat weten :P:P)
  Het is uw eigen topic waar u gewoon een vraag stelt over een eventueel aan te schaffen onderdeel, dit is dus niet offtopic.

  Creative Soundblaster Audigy2 heeft volgens mij ook wel wat opties, maar of hetgene wat U wil ondersteund wordt weet ik niet, www.creative.com is de site.
 • Hai Noep Zor,

  de multimedïsten en videobewerkers weten ongetwijfeld veel, maar mijn vraag lijkt me toch weer te specialistisch voor dat forum. Overigens ook m.b.t. de softwarepakketten die gebruikt worden. Van mij mag C!T een forum over geluidsbewerking openen!

  Overigens ondersteunt de Audigy2 de door mij gewenste functie niet, m.i. moet je voor een dergelijke kaart ook al tegen de €500 neerleggen.

  Overigens schreef je hierboven dat het mobo een redelijk goede chipset heeft. Welke zou jij aanbevelen? En waar vind je dit info om zoiets te bepalen? Zoals ik al eerder schreef: de hoeveelheid parameters waarmee je rekening moet houden bij de beoordeling van een mobo+geheugen+processor is zo groot dat ik het overzicht snel verlies.

  Gegroet! Vokt
 • Je kunt je vraag toch stellen, je weet maar nooit
 • Klopt Orcer. Mijn punt was:

  'ik wil een geluidskaart die de mogelijkheid heeft de software-effecten die ik zelf al geïnstalleerd heb, veel gebruik en goed ken (VST's en DX) over te nemen. Ik wil dus een aantal effecten aan zo'n kaart vanuit de een of andere interface toewijzen. Weet iemand een kaart die precies deze mogelijkheid wel heeft?'

  groet!
 • Ik ben zelf in het bezit van een P4 3000 MHz. Dit is een fijne processor, maar hij heeft wel 2 nadelen ten opzichte van de AMD64. Ten eerste lust deze CPU 89 watt aan vermogen en ten tweede gaat de koeler veel geluid produceren als de processor lang gestressed wordt. De grote voordelen tegen de AMD64 is dat Windows XP met SP2 goed werkt, je een processor is die uitblinkt in multimediaprestaties en dat hij hyperthreading heeft. (jij wou toch veel dingen tegelijk doen?)

  Een GeForce FX5200 of een Radeon 9200 se is voldoende voor jou. Kies wel een stabiele minimaal 350 watt voeding. Ik heb een Coolermaster 350 watt en dat ding heeft stabiele voltages en is redelijk stil.

  Van geluidskaarten heb ik geen verstand.

  Succes
 • [quote:cbdfb9e12e]Overigens schreef je hierboven dat het mobo een redelijk goede chipset heeft. Welke zou jij aanbevelen? En waar vind je dit info om zoiets te bepalen? Zoals ik al eerder schreef: de hoeveelheid parameters waarmee je rekening moet houden bij de beoordeling van een mobo+geheugen+processor is zo groot dat ik het overzicht snel verlies.
  [/quote:cbdfb9e12e]Ik zou zelf i.v.m eventuele toekomstige upgrades een 915 of 925 chipset met een socket 775 processor nemen, want die is net geintroduceerd, en dan weet je zeker dat je er weer een tijdje tegenaan kan.

  Als je bij dezelfde socket wil blijven is dit een prima chipset, ik draai er namelijk ook een systeempje op, en die doet het uitstekend.
 • Voor een p4 zijn best stille koelers te verkrijgen dus dat hoeft geen probleem te zijn.

  Voor die geluidskaart kun je ook op de hccdagen bij de muziekgebruikersgroep langsgaan of op hun site kijken http://www.muziek-gg.com/.
 • [quote:ab7c60ec2d="Wilhelm Dipt"]
  Overigens schreef je hierboven dat het mobo een redelijk goede chipset heeft. Welke zou jij aanbevelen? En waar vind je dit info om zoiets te bepalen? Zoals ik al eerder schreef: de hoeveelheid parameters waarmee je rekening moet houden bij de beoordeling van een mobo+geheugen+processor is zo groot dat ik het overzicht snel verlies.
  [/quote:ab7c60ec2d]

  reviews lezen, zoek bijv op chipset naam + review in googoe. dus intel 865pe review of een moederbordnaam + review. Maar de Intel 865PE is de een na beste chip van de vorige generatie (er is inmiddels een nieuwe serie aan het verschijnen) en voldoet zeer goed als je niet overclockt, zitten redelijk wat functies in en het is een snelle chipset.
 • [quote:6e68104574="Jimmy"]
  De grote voordelen tegen de AMD64 is dat Windows XP met SP2 goed werkt, je een processor is die uitblinkt in multimediaprestaties en dat hij hyperthreading heeft. (jij wou toch veel dingen tegelijk doen?)
  [/quote:6e68104574]
  1. Athlon64's werken ook prima met WinXP SP2, dus waar heb je in vredesnaam dat fabeltje vandaan, Fox Network of zo? :P

  2. Het is ook een prima multimediaprocessor. Kloksnelheid is alleen wat lager, waardoor bij videobewerking je een hoger gerate Athlon64 t.o. een P4 moet zetten. Echter, qua prijs maakt het dan niet uit: Je hebt een Athlon64 3200+ voor ongeveer dezelfde prijs als een P4 @ 2.8GHz.

  3. Athlon64's hebben idd. geen HT-ondersteuning, dat zou nog wel een argument kunnen zijn om de P4 te nemen.
 • Hartelijke dank voor alle reacties.

  Wat dit aangaat het volgende: de lawaaibronnen zijn hdd, netvoeding, videocard en cpu-fan, toch? Ik wil een Western Digital (na jaren Maxtor gebruikt te hebben kom ik erachter dat WD's toch wel wat stiller zijn). Ik moet dus een 350 Watts netvoeding zoeken dus? Is dat vanwege de stabiliteit van een dergelijke voeding? En in dat verband: die 350 watt geven aan wat de voeding [i:e8db09d946]kan[/i:e8db09d946] leveren en toch niet wat ie constant opslurpt? Wie kan me een betaalbare tip geven (€75) voor een netvoeding die behoorlijk stil is?

  En idem voor een cpu-cooler? Voor wat betreft die koeling ben ik ook aangewezen op wat Paradigit aanbiedt (systemen zonder koeling leveren ze niet), maar als ik beluister hoe dat in hun winkel klinkt vind ik dat niet best.

  Groet!

  Orcer, dank voor de muziekgroep-tip!
 • Hyperthreading is voor een multimedia gebruiker zeker te prefereren.

  PS: Fabeltje? Ik heb van diverse hoeken gehoort dat de AMD64 met SP2 problemen kan leveren icm met DEP en NOex. Dat wil dus niet zeggen dat de processor zelf slecht is! De schult is aan Micro$oft.

  Eind volgend jaar, de datum voor mijn nieuwe computer wordt hoogstwaarschijnlijk voorzien van een AMD64. Ik verwacht dan PCI-E, 2048 MB ram en een GF6800 ultra te bemachtigen.
 • [quote:f260ba04b9="Wilhelm Dipt"]
  Wie kan me een betaalbare tip geven (€75) voor een netvoeding die behoorlijk stil is?
  [/quote:f260ba04b9]
  380W Tagan:
  http://www.tweakers.net/pricewatch/72010
 • Voor een goede, stille koeling van de CPU zou ik een Zalman nemen. Eentje met zo'n grote fan, dan hoeft die niet zo snel te draaien. Nadaal aan deze koeling is dat ie misschien een geheugen slot weg neemt omdat ie zo groot is.
  Verder is alleen de 875P iets nieuwer dan de 865, maar ze hebben weinig prestatie verschil. Wil je een nog nieuwere dan moet je een i915X of i925X kopen. Verder zijn misschien 2 512MB modules aanteraden.
  Van geluids kaarten heb ik weinig verstand.

  Succes
 • waar ga je die geluidskaart precies voor gebruiken, waar haal je de muziek vandaan?

  Ga je via de geluidskaart veel importeren/exporteren of is het vooral CD's en internet?

  Creative heeft wel leuke kaarten, maar dat is vooral voor de thuisgebruiker die net iets beter geluid (tot veel beter geluid) wil, maar voor de rest niet zo heel veel met de kaart doet.

  Als je echt veel gaat importeren/exporteren van geluid, al je stand-alone geluidsapparatuur er aan hangt en hij echt op en top geluid moet leveren, zou ik toch echt naar de professionele kaarten gaan kijken. koop eens een tijdschrift over geluidsbewerken oid, of zoek op google, en je vind snel genoeg uit, wat de echt professionele kaarten zijn.

  Verder is voor de combinatie video -/ geluidsbewerking een p4 3GHz HT 800 goed, voor geluidsbewerken heb je niet zoveel nodig, maar ik zie in de audio gerelateerde magazine's altijd dat ze Intel Centrino's gebruiken, ik weet alleen niet waarom.

  Als het allemaal blijft bij het bewerken op de pc en alles op cd of via internet bij je op de pc komt, en je de kaart dus vooral wil om te luisteren naar je creaties, het dus alleen maar draait om weergave, dan is creative goed genoeg.
 • nooit gezien, maar bij creative hebben ze ook profesionele kaarten http://www.creative.com/products/welcome.asp?category=237

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.