Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Olie, de soorten, welke worden afgeraden ?

44 antwoorden
 • [quote:17a3de6101="AswinW"]Voor smering fannen. - Motor olie ? - Naaimachine olie (wordt afgeraden) - Siliconenspray ? - Olijfolie ? - Zonnebloemolie ? - slaolie ? Ik heb ooit 's motorolie gebruikt en ook dat smeerde prima, nergens problemen mee gehad. Ik vraag het me af. Olie is olie volgens mij.[/quote:17a3de6101]ik heb ooit is motorolie gebruikt en het was in een keer HARD (werkt dus niet) naaimachine olie kan, verharst na 3 jaar, maar tegen die tijd heb je alweer een andere. de rest van de olies weet ik niet zoveel af. en trouwens olie = olie klopt ook niet, heb jij wel is iemand motorolie over z'n sla zien doen? :lol:
 • haha... neen.. :D
 • ik heb een keer een fan gesmeert met olijfolie werkte prima hoor
 • [quote:3008ac88e1]heb jij wel is iemand motorolie over z'n sla zien doen?[/quote:3008ac88e1] :P Of motorolie over z'n sla? Goed voor interne anti corrosie :P
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=123291&highlight=smeren Hier misschien wat bij? :wink:
 • Er zijn grofweg twee soorten olies: Minerale olie en plantaardige ( en dierlijke) olie. Die laatste soort kun je vergeten, leuk om in te bakken maar totaal ongeschikt om mee te smeren. voor minerale olie geld dat hoe hoger de belasting, hoe dikker de olie ( zou moeten zijn. een Fan wordt nauwelijks belast, dus dat speelt geen rol. Wat wel een rol speelt ( wat betreft de viscositeit) is de demping. als je bijvoorbeeld teflonspray gebruikt, is je demping op termijn 0. de olie (drager voor het gladde teflon) verdampt, zodat een teflonlaagje achterblijft. draait supersoepel, maar de lagers beginnen bijwijze van spreke te rammelen ( heel klein beetje, maar toch) omdat er geen smeermiddel is dat ze dempt. Als je bijvoorbeeld het andere uiterste neemt, kogellagervet bijvoorbeeld, dan word je fan superstil. dit komt omdat het dikke vet heel weing rammelen toestaat ( het kost heel veel kracht om het vet te verplaatsen) Keerzijde hiervan is wel dat de wrijving ook toeneemt. Idealiter zou je dus een compromis moeten vinden tussen weinig weerstand en hoge demping. Persoonlijk vind ik motorolie een goede oplossing ( mist de olie niet verharst wat ik nog nooit heb meegemaakt overigens)
 • Ik deed het tot nu toe altijd met naaimachineolie. Werkt hier heel goed.
 • teflonspray gebruikt toen mn geforce mx400 fan telkens vastliep. Daarna brommende geluid verholpen.
 • Zoek het in de richting van uurwerkolie. Ik weet niet of dit tegenwoordig nog zo is, maar destijds werd klokkenolie gemaakt uit beenderen (verharst niet of nauwelijks).
 • [quote:ed6222bbab="AswinW"]Voor smering fannen. - Motor olie ? - Naaimachine olie (wordt afgeraden) - Siliconenspray ? - Olijfolie ? - Zonnebloemolie ? - slaolie ? Ik heb ooit 's motorolie gebruikt en ook dat smeerde prima, nergens problemen mee gehad. Ik vraag het me af. Olie is olie volgens mij.[/quote:ed6222bbab] je heb ook corolie.
 • Ik heb het nog niet getest, maar bijv. wonderolie. Ondanks dat het natuurlijk is wordt het ook nog steeds door mijn vader en andere molenaars gebruikt om lagers in de molen te smeren. Verder misschien zin om lijnzaadolie te testen? :wink:
 • [u:21b2cce932]ALS[/u:21b2cce932] je al wilt smeren (volgens mij onzin), dan is 't advies van J. de Boer nog het beste: zgn. "Knochenoel" (beender olie). Deze werd (wordt?) voor fijne uurwerken gebruikt en heeft de eigenschap niet te gaan "indikken", te verharsen of anderszins. Groet, Ton
 • Lijnzaadolie en andere plantaardige oliën zijn absoluut af te raden vanwege chemische instabiliteit in combinatie met zuurstof: polymerisatie vanwege de onverzadigbaarheid in dit soort vetten: er zitten dubbele bindingen in die kunnen openklappen en gaan reageren met zuurstof of met andere opengeklapte dubbele bindingen van andere oliemoleculen waardoor er een soort netwerk onstaat (supermolecuul: polymerisaat. Lijnzaadolie wordt zelfs gebruikt als basis voor olieverf.... Het verhardt volledig in een week tijd vanwege het proces van polymerisaat. De enige juiste oliën zijn dus n-alkanen zoals zeer dunne paraffine (Paraffinum Perliquidum Ph. Eur (Pharmacopea Europea)) of siliconenolie die inert voor zuurstof en andere oxidanten uit de atmosfeer.
 • Wat dachten jullie van siliconenolie in de oranje spuitbus van de Aldi? Verharst niet, verbrandt niet, kan tegen hoge temperaturen en geleidt geen electriciteit( Zit ook in grote transformatoren en compressors van koelsystemen), o ja en het is transparant, dus geeft geen gekleurde vlekken en veel soorten kunststoffen kan je er ook mee opfrissen ! Rubber gaat hiermee ook niet aan metaal vastrotten, ergo alleen dit !!!!!!
 • hier nog een Haarlemmer olie voor alles en nog wat.. moet heel goed zijn :lol: . silicone vet is echt heel goed kan tegen extreeme temperatuur en natuurlijk silicone olie in spuitbus of in een flesje. teflon spray is meer voor rollagers onder b.v extreeme druk.
 • Hoi, Haarlemmer olie is een beetje uit de tijd, , kruiden en zwavel en de terebintholie , ik zal het niemand aanraden, komt me nogal corrosief over, zeker de zwavel! Waarom heten zoveel funeralachtige instellingen eigenlijk `terebinth`? bij de farao`s werdt al over die olie gesproken, voor balseming? Siliconenvet is vooral geschikt om glas/siliconenrubber verbindingen, ter voorkoming van vastbakken onder heel hete omstandigheden in laboratoriumopstellingen te voorkomen, maar het is nogal taai en niet geschikt voor die kleine lagertjes.(Eigen ervaring) Heb hier alle varianten van siliconenproducten liggen met uitzondering van inplantaten.
 • motor ketting olie
 • Heb cardan aandrijving !
 • Beste Aswin, ik heb bijna een jaar gewerkt met speciale smeermiddelen op Teflon basis. Het is niet overal te koop, maar zo nu en dan kom je het tegen. Het is van Interflon en de naam is Fin Lube TF. Daar kun je alles wat draait en niet zwaar belast wordt mee smeren en nog veel meer. Er zijn ook voor zwaardere toepassingen oplossingen te vinden, maar alles wat gebruikt wordt moet met mate worden toegepast. Gebruik geen producten waar de toevoeging PTFE op staat, want dan heb je het probleem na 14 dagen weer terug. Kun je er niet aankomen, dan gewoon naaimachine olie, maar zoals gezegd een paar druppels en niet meer. succes, Roel
 • Voor smering fannen. - Motor olie ? - Naaimachine olie (wordt afgeraden) - Siliconenspray ? - Olijfolie ? - Zonnebloemolie ? - slaolie ? Ik heb ooit 's motorolie gebruikt en ook dat smeerde prima, nergens problemen mee gehad. Ik vraag het me af. Olie is olie volgens mij.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.