Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Gedeelde IRQ

Anoniem
lion
16 antwoorden
 • Hallo mede-computerliefhebbers, dit is mijn eerste bericht op dit forum! :) Ik hoop dat jullie mijn vraag kunnen beantwoorden.

  Volgende week wordt bij mij ADSL geinstalleerd. Hiervoor heb ik in mijn PC een netwerkkaart ingebouwd. Nu blijkt uit een diagnose-programma dat het netwerkkaart op IRQ 11 zit, net als mijn video-kaart. Volgens Windows XP werkt de netwerkkaart correct en zijn er geen conflicten. Is dit inderdaad zo, of kan ik toch problemen verwachten.

  IRQ 9 wordt ook gedeeld door twee apparaten; mijn geluidskaart en mijn 56k-modem. Dit geeft alleen een conflict als de geluidskaart muziek afspeelt en ik dan het modem laat uitbellen. Het systeem loopt dan vast. Andersom, eerst verbinding maken en dan muziek spelen gaat wel goed. Met dit probleem heb ik kunnen leven en komt straks ook niet meer voor omdat ik straks ADSL heb.

  Beetje lang verhaal geworden, maar kortom kan het delen van IRQ 11 door mijn video-kaart en netwerkkaart kwaad?
 • Heb je geen IRQ-kanaal meer vrij dat je ze elk apart kan zetten?

  trouwens: welke windowsversie?
 • Ik denk dat alles vol zit. In het overzicht van het diagnose-programma (FreshDiagnose) zie ik geen beschikbare IRQ.s Dit is het overzicht wat ik krijg:

  IRQ 1: Toetsenbord
  IRQ 3: Communicatiepoort
  IRQ 4: Communicatiepoort
  IRQ 6: Diskette-station
  IRQ 8: Systeem-CMOS/Real-timeklok
  IRQ 9: Systeem dat voldoet aan Microsoft ACPI
  IRQ 10: Geluidskaart
  IRQ 10: 56k-modem
  IRQ 11: Netwerkkaart
  IRQ 11: Videokaart
  IRQ 12: VIA rev 5 of later USB host-controller
  IRQ 12: Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
  IRQ 12: VIA rev 5 of later USB host-controller
  IRQ 14: Primair IDE-kanaal
  IRQ 15: Secundair IDE-kanaal
 • Sinds APIC kan je gewoon meerdere apparaten op het zelfde IRQ hebben. Het moet dus geen probleem zijn. Verder zijn IRQ 2,5,7 en 13 nog vrij.
 • Comp-Freak, dus eigenlijk hoef ik geen problemen te verwachten? Dat zou heel fijn zijn. :D

  Maar mocht ik toch de IRQ willen wijzigen, hoe doe ik dat eigenlijk? Ik kan in Windows XP Home wel zien welk IRQ en geheugenreeks word gebruikt wordt, maar aanpassen lukt mij niet.
 • Configuratiescherm - systeemeigenschappen - hardware - apparaatbeheer - Beeld - Bronnen op verbinding - IRQ
 • Bedankt voor de reacties tot nu toe! :D Ik hoef eigenlijk geen zorgen te maken, maar zal toch proberen om het IRQ aan te passen. Leer ik ook weer wat van tenslotte! Nogmaals bedankt! :D
 • [quote:833e021807="Passer"]Configuratiescherm - systeemeigenschappen - hardware - apparaatbeheer - Beeld - Bronnen op verbinding - IRQ[/quote:833e021807]

  Ik ben hier gaan kijken maar ik kom er niet uit hoe ik een ander IRQ aan mijn netwerkkaart kan toewijzen. Als ik met de rechter muisknop op de netwerkkaart klik kan ik kiezen uit:

  -Stuurprogramma bijwerken
  -Uitschakelen
  -Installatie ongedaan maken
  -Zoek naar gewijzigde apparaten
  -Eigenschappen

  Kan iemand mij nog wat tips geven.
 • Gewoon van die irq's afblijven. Windows zelf laten regelen.
 • Idd hoef je er niet aan te zitten. Als je dat wel wilt moet je idd naar apparaatbeheer. Alleen zou ik dan op de netwerkkaart rechter muis > eigenschappen doen. Hier kan je dan bij het laatst tabblad dacht ik de bronnen op handmatig zetten en een alternatieve configuratie kiezen. Alleen volgens mij kan je hier nog niet zelf alles beslissen, windows geeft ja maar 2 of 3 keuzes.
 • [quote:900cd1c197="michel_sw"]Volgende week wordt bij mij ADSL geinstalleerd. Hiervoor heb ik in mijn PC een netwerkkaart ingebouwd. Nu blijkt uit een diagnose-programma dat het netwerkkaart op IRQ 11 zit, net als mijn video-kaart. Volgens Windows XP werkt de netwerkkaart correct en zijn er geen conflicten. Is dit inderdaad zo, of kan ik toch problemen verwachten. [/quote:900cd1c197]
  [quote:900cd1c197="Comp-Freak"]Sinds APIC kan je gewoon meerdere apparaten op het zelfde IRQ hebben. Het moet dus geen probleem zijn. [/quote:900cd1c197] Dat hangt af van het besturingssysteem en de drivers. Zo had ik eens in een multiboot pc een video kaart, die de IRQ deelde met de netwerkkaart. Dit was een pc met onder andere Windows 98, Windows Me en Windows XP. Zowel Windows 98 en Windows Me hadden een probleem met het delen van die IRQ. Windows XP had er geen probleem mee. Als IRQ delen wel problemen veroorzaakt, lees dan deze discussie.
  [quote:900cd1c197="Comp-Freak"] Verder zijn IRQ 2,5,7 en 13 nog vrij.[/quote:900cd1c197] Zie deze info http://www.testbank.hccnet.nl/bioszip/hirq.htm
 • Bedankt voor de tips, mensen! :D
 • Hoi,

  Wellicht ten overvloede, maar toch..

  Bij mij is precies hetzelfde van toepassing:
  Mijn videokaart en netwerkkaart werken ook allebij op IRQ11 en ik heb tot nu toe (2 maanden) nog geen enkel probleem ondervonden.

  Dus ik zou me inderdaad geen zorgen maken.

  Groeten Bram
 • Hoi,

  Misschien heb je hier nog wat aan: Ik zag in je IRQ overzicht dat beide COM poorten ingeschakeld staan. Als je deze poorten niet gebruikt kun je ze uitschakelen in je BIOS. Zodoende vallen IRQ 3 en 4 vrij, en zal Windows deze IRQ's gebruiken voor andere doeleinden.

  Groeten, Bart
 • Verder kun je nog kijken naar de LPT IRQ (ik dacht 5, anders 7). Als je geen printer gebruikt of een USB printer kun je de LPT in het BIOS ook uitschakelen.

  Verder heb je waarschijnlijk je modem niet meer nodig, dus je geluidskaart probleem is dan opgelost.

  De problemen met gedeelde IRQs op PCI sloten worden meestal veroorzaakt door slechte software (drivers). Er hoeft slechts een (1) probleem geval tussen te zitten en het werkt niet of niet goed.
 • Bedankt voor deze informatie! :) Gisteren is de ADSL-aansluiting geinstalleerd en het werkt allemaal prima!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.